Cinnamon Rolls: Recept voor Kaneelbroodjes

  • vulling pecan kaneelbroodjes cinnamon rolls
  • zelf brooddeeg maken
  • cinnamon rolls vullen
  • afbakken cinnamon rolls
  • afgebakken cinnamonrolls
  • recept cinnamon rolls kaneelbroodjes

Het is herfst, en ja kouder, maar wat hou ik van dit jaargetijde. Ik kan er zo van genieten, de laag staande zon op rode blaadjes en lekker warm binnen een tijdschrift lezen met een kop pompoensoep of bijvoorbeeld deze akelig lekkere cinnamon rolls. Het is volgens mij iets Amerikaans, maar kaneelbroodjes dekt de lading wel. De cinnamon rolls zijn zeer goed als je zin hebt om te zondigen, want er zit behoorlijk wat suiker in deze kaneelbroodjes. Ik heb ook vaak verantwoorde recepten op mijn blog waarin ik geen suiker gebruik of gezond speltmeel, maar soms moet je gewoon van het leven genieten toch? Lekker een kop koffie erbij, zoals ik deed tijdens het opnemen van mijn eerste vlog, en chillen maar!

Dit heb je nodig voor het deeg van de cinnamon rolls - kaneelbroodjes
  • 7 gram droge gist (zakje van Dr. Oetker is prima)
  • 60 ml warm water
  • 125 gram gewone of rietsuiker
  • 120 ml melk
  • 115 gram boter
  • mespuntje zout
  • 1 ei
  • 400 gram bloem (eventueel wat extra, voor als het deeg erg plakt)
En dit voor de vulling van de cinnamon rolls - kaneelbroodjes
  • 115 gram boter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram pecannoten (in stukjes gehakt)
  • 1 el kaneel
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1/8 tl gemalen pimentkorrels (heb je dit niet, doe dan wat meer kaneel)
  • mespuntje gember
  • mespuntje peper (zwart of wit)
En zo maak je de cinnamon rolls - kaneelbroodjes

Allereerst maak je het deeg. Hiervoor pak je een klein schaaltje waarin je de gist mengt met een klein beetje van de suiker (theelepel) en het warme water. Dit zet je weg, waarna het gaat schuimen en borrelen. Lekker laten gaan! Ondertussen verwarm je een pannetje op het vuur, waarin je de boter en melk doet. Roer net zo lang tot alle boter gesmolten is en haal dan het pannetje van het vuur. In een grote kom doe je nu de helft van de bloem, het  gistmengsel, zout, suiker, ei en het botermengsel. Mix dit met een mixer op lage stand tot een glad beslag en voeg nu de rest van de bloem toe. Kneed dit tot een soepel deeg. Let op: het kan erg plakkerig zijn! Voeg daarom telkens nog een beetje bloem extra toe, tot het niet meer zo heel erg plakt. Dat kan best aardig wat bloem zijn. Maak er een mooie bal van. Leg het deeg dan in een kom die je met olie hebt ingevet, bijvoorbeeld inkwasten met een beetje zonnebloemolie, en zet 1 uur op een warme plaats met een theedoek erover tot het mooi gerezen is.




Nu kan je beginnen aan de vulling. Die maak je heel simpel door de boter te smelten, waarna je de gehakte pecannoten en de suiker met de kruiden toevoegt. Je kan dit ook prima doen na de rusttijd van het deeg, zodat je meteen verder kan. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrooi vervolgens je werkblad met bloem en bepoeder ook je deegroller met bloem. Rol het deeg nu uit over je werkblad met de roller, die je af en toe weer bepoedert tegen het plakken. Zorg dat je een rechthoekige lap deeg krijgt van ongeveer 1 centimeter dik. Deze kan je nu insmeren met de vulling. De kaneelbroodjes heten niet voor niets cinnamon rolls in Amerika, dus rol nu de lap deeg op over de lange zijde. En snij de rol deeg in gelijke stukken. Ik kon er wel 12 cinnamon rolls uithalen, zie foto. Het is het makkelijkst deze in een ingevette muffinvorm af te bakken, dan behouden ze goed hun vorm, maar je kan ze natuurlijk ook op een plaat of in een grote springvom zetten.

Bak de cinnamon rolls af in 25 à 30 minuten op 180 graden, totdat ze goudbruin zijn. Van binnen lijken ze niet gaar, maar dat hoort zo. Door de vulling zijn ze heerlijk smeuïg van binnen. Je kan ze nog versieren met een glazuur dat je maakt van (veel) poedersuiker en (een mini beetje) water of melk. Eet de cinnamon rolls of kaneelbroodjes als ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerst! Krijg je niet alles op in één keer? Dek de schaal dan goed af met plastic. En iedere keer dat je trek hebt of bezoek krijgt, warm je er dan een paar op! De beste manier daarvoor is de oven weer op 180 graden in te stellen en de kaneelbroodjes 5 à 6 minuten daarin op te warmen.

Geniet ervan!

Liefs, Chantal

Voor een nog zoeter recept, met caramelsaus erbij, ga naar het originele recept van Laura's Bakery.

 

 

2 Responses

  1. Wat een leuk idee om ze in een muffin vorm te doen! En ze lijken me heerlijk met die pecannoten.. Yumm!
    • Ja, handig hè? Ik was bang dat ze heel erg uit zouden gaan zetten, en toen zag ik de muffinvorm en voilà! Ze zijn echt super lekker (al zeg ik het zelf. ;-) ) als je van zoet houdt. Ga je ze een keer maken? Veel bakplezier in ieder geval en een fijne dag! X

Leave a comment