Wil je kind niet eten aan tafel? (met tips)

Ken je dat? Heb je net een uur in de keuken staan zwoegen om je gezin te voederen (of omdat je het gewoon leuk vindt, dat kan natuurlijk ook), weigert meneer of mevrouw mee te doen aan de eettafel. Gingen tot voor kort wortels en worstjes erin als zoete broodjes, nu zijn de deuren gebarricadeerd. Hongerstaking! Of in ieder geval dan wat betreft het avondeten. Koek en snoep, daar is een speciale smokkelroute voor. Die worden gedoogd. Ik heb zelfs al de fruitschaal bij ons van tafel gehaald. Dit omdat Noah's handjes na al het luide protest vaak ook nog even de hoogte in worden gegooid om de bananen op de fruitschaal te aanbidden, als een heuse grouppie roept 'ie: 'DIEEEEE'. Banaan kan Noah nog niet zeggen, maar we weten allemaal dondersgoed wat hij bedoeld, onze boef. En hoewel een banaantje geen kwaad kan, want fruit is gezond, leer ik hem toch liever niet dat hij zijn bordje mag laten staan voor een banaan. 😉

Aan tafel leren eten: zo hou je het gezellig met je dreumes of peuter

Bij ons verloopt het nog steeds niet vlekkeloos 😉 aan tafel, maar er zijn een paar dingen die echt wel helpen. Ik deel ze hieronder graag met jullie, in de hoop dat jullie er iets aan hebben!

  • Het klinkt simpel en dat is het ook: zet de tv uit en leg je mobiel weg. Het zijn echt stoorzenders. Je kindje is afgeleid en jijzelf vaak ook. Als je van je kindje wil dat hij of zij eet aan tafel en geen andere dingen doet, is het belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven. Wij hebben nu zelfs een regel ingesteld thuis waarin we van 19:00 - 20:30 geen telefoon of laptop gebruiken. Dat geeft echt veel rust in huis en je hebt gelijk meer aandacht voor elkaar, wat super fijn is na een voor iedereen drukke dag!
  • Het is een klassieker, maar hij werkt echt. Zeg of doe iets liefs als je kindje goed aan het eten is. Een complimentje werkt ook op deze leeftijd al heel stimulerend. 🙂 Zelf hou je immer ook van een complimentje toch? En zo hou je het ook positief, want boos worden werkt vaak averechts. Noah gaat dan in ieder geval bij ons nog meer ertegenin, hoofd naar achter gooien. Je kent het wel: dramadreumes ten top.
  • Geef je kindje niet te veel tussendoortjes of te drinken vlak voor het eten, dan zit zijn buikje al vol en voelt hij minder de noodzaak om iets te eten. Als je bang bent dat je kindje te weinig eet, kan je natuurlijk wel gedurende de dag meer gezonde tussendoortjes geven, zoals: snoeptomaatjes, rauwkost, een stukje kaas of worst, fruit of bijvoorbeeld soep tijdens de lunch met een broodje dat je erin doopt.
  • kind wil niet eten aan tafel tips zo gezelligWees niet te streng en laat je kindje lekker uitproberen als hij zelf met de lepel wil eten of zijn handjes. Zo krijgt hij toch wat binnen en het op deze manier ontdekken van de smaak en structuur van het eten hoort er echt bij. Netjes met mes en vork eten doen kindjes vaak pas vanaf drie jaar. Als je kindje gaat spelen met het eten (Noah wil nog wel eens zijn eten op de tafel uitstallen en dan platdrukken met zijn handjes als een kleine bulldozer 😉 ), is er natuurlijk wel een grens bereikt en kan het bordje weg.
  • Kan je er echt niet meer tegen, de strijd aan tafel? Realiseer je dan dat het hoogst waarschijnlijk een fase is. De meeste kindjes groeien eroverheen en gaan uiteindelijk weer normaal met de pot meeeten. Om de spanning er wat af te halen, kan je je kindje ook best eens eerder laten eten als jullie met een bordje pap of gewoon brood als hij dat wel eet. Wij doen dat ook soms. Noah eet namelijk ook wel eens op de crèche tussendemiddag al warm. Maar los van dat, moet het kunnen dat je kindje niet iedere dag een warme prak eet vind ik. Beter een blije papa en mama aan tafel, ook dat stimuleert de eetlust meer. 😉
  • Oh ja, en deze classics gaan er ondanks protest soms alsnog in bij onze Noah: Marokkaanse kipstoof, zoete aardappelpuree met basillicum of een Pastinaak-wortel stamppotje met vis. Doe er je voordeel mee. 🙂

Hoe gaat het bij jullie aan tafel eraantoe? En heb je misschien nog handige tips om dit blog mee aan te vullen voor andere mama's? Ik ben benieuwd! Laat het me gerust weten in een reactie onder dit blog.

Veel liefs, Chantal

Ps: Wil je meer weten van ons leventje? Volg ons dan ook op Instagram! We zijn ook te vinden op FacebookBloglovin en Twitter. Gezellig je daar ook te ontmoeten!  🙂

8 Responses

  1. Handige tips. Loslaten is inderdaad een van de beste oplossingen. Is het vandaag niet dan morgen of later. Gaat echt in fasen. Vind het zelf ook geen verwennerij als ze niet hoeft te eten van ons. Vaak stimuleren we wel twee hapjes (twee jaar) te proeven en als ze helemaal niets eet krijgt ze een boterham. Iedere dag warm hoeft inderdaad niet.
    • Fijn om te horen dat je er ook zo relaxt mogelijk mee om probeert te gaan. Is best een uitdaging soms vind ik.
  2. Madeleine
    Handige tips!
    • Dank je knappe dame! :) Hoop dat jij je bordje wel gewoon leeg eet iedere avond en zonder de tips kan, haha! Maar wie weet heb je er later iets aan inderdaad!
  3. Bij ons moeten ze in ieder geval een hapje proeven. Ook omdat ze anders nooit aan de smaak wennen.
    • Ja snap ik! Dat hoor ik ook vaker, gewoon nieuwe smaken blijven aanbieden. Doen wij ook. Voor volgende week pompoencurry en witlofschotel op het menu. Ben benieuwd. ;-) Jouw kinderen zijn daarnaast waarschijnlijk ietsje ouder en voor rede vatbaar. ;-) Onze boef houdt soms gewoon zijn mondje stijf dicht en dan komt er geen enkele hap in, wat het ook is, hahaha! Fijn weekend!
  4. Cari
    De beste tip bij ons: negeren. Tom at altijd goed, maar zo rond de 14 mnd had hij ineens een periode (ja het klopt van die fases) dat hij al nee begon te schudden als het bordje in zicht kwam. Van alles geprobeerd (afleiden, vliegtuigje met de lepel, het eten warmer/kouder/fijner/grover maken, tot zelfs hapjes erin forceren) maar uiteindelijk besloten (en dat is de eerste keer best eng): dan maar geen eten. Gewoon bordje weghalen, wij eten lekker door en doen er verder niet moeilijk over. En dat werkt! Het is nu geen strijd meer en na een paar keer zonder eten naar bed (vooruit, een beetje yoghurt met misschien een klein schepje pap of wat banaan erdoor voor de vulling kreeg hij dan nog wel) was de lol er snel af en ging meneer weer gewoon eten. Dus maak je niet te druk, het gaat vanzelf weer over!
    • Aaah lief van jou! Vanavond weer zo'n avond, dus geen eten en later inderdaad nog een banaantje voor de vulling gegeven. Ben anders toch bang dat hij niet kan slapen of wakker wordt van de honger en dat is voor niemand leuk. ;-)

Leave a comment