Erwtensoep: naar grootmoeders recept

  • spliterwten
  • spliterwten erwtensoep krabbetjesa
  • ingrediënten erwtensoep
  • ingrediënten erwtensoep recept
  • erwtensoep
  • erwtensoep rookworst

Het is winters weer buiten. Snertweer. De afgelopen dagen is het koud geweest en heb ik echt alle vormen van water voorbij zien komen, van sneeuw en hagel tot ijzige ijzel en regen. Wat mij betreft voldoende reden om onszelf lekker binnen op te sluiten en tijd te maken voor een winters soep. Wat dachten jullie van.. een flinke kop snert? 😉 Hierbij deel ik graag het recept voor een grote pan erwtensoep (klinkt toch een stuk lekkerder moet ik zeggen). Ik had zelf nog nooit erwtensoep gemaakt. Iedereen doet er altijd zo ingewikkeld over, dat het een lastige soep is. Nou, ik vond het reuze meevallen. Je moet alleen iets meer tijd hebben, dan voor bijvoorbeeld een snelle courgettesoep. Ik vond een ouderwets lekker recept op de website van 24kitchen, die ik naar mijn hand heb gezet. Komt 'ie!

Voor een flinke pan erwtensoep heb je nodig:
  • 500 gr spliterwten
  • 200 gr ontbijtspek
  • 3x krabbetjes (varkenspoten)
  • 1x rookworst
  • 1x  prei
  • 2x  uien
  • 3x  aardappels
  • 1x teentje knoflook
  • 2x  winterpenen
  • een halve knolselderij
  • 2x laurierblaadjes
  • zout en peper
En zo maak je de erwtensoep

In het originele recept staat dat je de spliterwten moet wellen de nacht van te voren. Ik heb dat dus niet gedaan, oeps vergeten! 😉 De smaak was er niet minder om en het scheelt je weer wat gedoe. Dus we beginnen bij stap twee. Doe de spliterwten in een grote stoofpan en spoel ze even schoon. Doe er 2 liter water bij en breng dit aan de kook met de laurierblaadjes, ontbijtspek en de varkenspoten. Je kan ook karbonades gebruiken als je wat meer vlees in je soep wil. De varkenspoten zijn puur voor de smaak en haal je er later weer uit. Laat dit op laag vuur ongeveer 10 minuten pruttelen. Snij nu alle groenten in grof in blokjes, stukjes, halve ringen of wat je maar leuk vindt. En voeg alle groenten toe aan de soep. Laat de soep nu zo'n 1,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Afhankelijk van hoe dik je de soep wil, kan je er wat water aan toevoegen.

Na de kooktijd kan je de varkenspoten (krabbetjes) en het ontbijtspek eruit vissen. Snij de ontbijtspek klein en haal eventueel wat vlees van de varkenspoten of karbonades en doe dat met het spek terug in de soep. De botten gooi je uiteraard weg. Ook de laurierblaadjes kan je er nu uithalen. Je kan naar eigen smaak nog wat peper en zout toevoegen. Tot slot serveer je de soep met een lekker stukje rookworst erin of ernaast! Traditioneler kan niet toch?

Eet smakelijk!

 

No Comments Yet.

Leave a comment