Slaap, kindje slaap… (met tips!)

Slapende baby in kinderbedje

Na 8 maanden sliep Noah nog steeds niet door. Daar had ik geen moeite mee. Ik maakte me er niet zo druk om, dat hij nog nachtvoedingen wilde. En ik liet me vooral niet opjagen door de o zo populaire vraag: ‘En, slaapt ‘ie al door..?’. Als hij gedronken had, kon ik hem altijd zo overleggen, met één hand onder zijn hoofdje en één onder zijn billen. Heel zoet. Wat ik pas echt lastig vond, was het in slaap vallen! Als kleine uk van een paar weken viel Noah overal in slaap: op schoot bij mijn zus, in de auto, in de box. Nu werd het wel eens tijd dat hij in zijn eigen bed ging leren slapen. Overdag ging dat prima, maar in de avond: drama. Noah kon vaak een uur of anderhalf huilen, zonder overdrijven. Een half uur huilen was het voor ons een goede avond.

Wij wisten ons soms echt geen raad meer. Uit bed halen mag niet lees je overal, want dan wennen ze daaraan. Maar het gehuil ging door merg en been, helemaal omdat we in een klein huis wonen met een woonkamer en een slaapkamer die aan elkaar grenzen. En Noah heeft een heel sterk eigen willetje, dus het goed bedoelde ‘laat hem gewoon uithuilen joh’ was echt niet te doen. Daarom pendelden we heen en weer tussen woon- en slaapkamer of we haalden hem af en toe toch maar uit bed als het echt niet meer ging (lees: hysterisch huilen).

Dat was fijn voor mijn moederhart, Noah troosten, maar slapen ho maar natuurlijk! En hij wist dondersgoed dat hij het voor elkaar had met zijn 8 maanden. Noah lachte zijn liefste lach in zijn slaapzakje als ik met hem de huiskamer instapte naar het licht toe. Draaide ik me om richting de donkere slaapkamer dan huilde hij dikke tranen, alsof je hem terplekke in een weeshuis zou stoppen. Dit was niet te doen! Mijn moederhart brak meteen weer.. Ik geef nog steeds de hormonen de schuld. 😉

En toch is het ons gelukt die kleine met 9 maanden goed te laten in slapen en doorslapen. Hoe dan? De beste 2 tips ooit heb ik gekregen van het consultatiebureau, via de advieslijn. Ik ben niet per se fan van dit instituut. Ik geloof meer in het volgen van de behoeften van je eigen kind dan vast opgelegde regels en standaard groeicurves. Maar verpleegkundige Jeannette, als je dit leest: nog bedankt!

Tip 1: Meer rust, met name aan het eind van de dag.

Als wij thuis kwamen van ons werk en Noah van de crèche, was er nogal veel onrust zo bleek: tv aan, druk bijpraten en koken, overvolle box met speelgoed. Wat een overvloed aan prikkels voor onze kleine vent. Daar was ik me helemaal niet zo bewust van. We doen nu geen tv meer aan als we thuis komen. We knuffelen en spelen lekker met Noah, rustig aan. Hij gaat even in de box als we aan het koken zijn, voor een time-out. In de box liggen nu maar een paar speeltjes. Die ruilen we na een paar dagen om voor ander speelgoed. Of we zetten Noah rustig in een wipstoeltje met een speeltje, zodat hij op adem kan komen van een dag op de crèche.

En dan..

Tip 2: Meteen na het eten pyjama aan, avondritueeltje en naar bed!

Wij lieten Noah ook veel te lang wakker zo bleek. Het was zo fijn even met hem samen te zijn na een dag hard werken. Maar voor Noah was dat veel te lang. Hij was waarschijnlijk gewoon oververmoeid. Vanaf het gesprek met Jeannette doen we hem nu hopla om 19:15/19:30 in zijn bedje meteen na het eten. En mocht hij dan toch blijven huilen, zei Jeannette ferm, weet dan: het is allemaal gedrag, toneelspel. Dat heeft me echt geholpen, om het zo te zien. We gaan nu een beperkt aantal keer terug (2 à 3) op advies van Jeannette en bij de laatste keer geef ik alleen nog kort een kus, zeg ik ‘tijd om te slapen, Noah’ en trek ik met een kort rukje resoluut de deur dicht. Dan weet hij ook, hier is geen speld meer tussen te krijgen.

Bij de eerste avond dat we deze tips volgden, probeerde Noah nog zijn toneelstuk op te voeren, maar helaas, geen publiek! Hij viel in slaap na twee heen en weertjes en 15 minuten. De tweede avond liet hij zich zelfs zonder morren wegleggen! En bizar genoeg werd hij ook niet meer wakker ‘s nachts voor die laatste voeding. Ik stond perplex. Wat een verschil op tijd naar bed en een time-out aan het eind van de dag kunnen maken.

Nu een paar weken verder slaapt Noah nog steeds goed in en door. Tuurlijk zijn er avonden dat hij weer in zijn oude huilgedrag vervalt, als het druk is geweest met een uitje of bezoek, maar nooit meer zo hevig als eerst. We snappen elkaar een stuk beter nu!

Informatie over slaap

Slaap houdt veel mama’s bezig weet ik. Is het niet de slaap van je kindje, dan wel die van jezelf. Mocht je het even niet meer weten, kijk dan eens of de genoemde tips van Jeannette je kunnen helpen. Je kan natuurlijk ook zelf het consultatiebureau bellen zoals ik gedaan heb, voor persoonlijk, gratis advies. Wie weet krijg je Jeannette wel aan de lijn. Het boek ‘Slaap lekker’ vond ik ook interessant, hier lees je er meer over. En voor in de tussentijd, zoek vooral ook steun bij andere mama’s in je omgeving. Je mag mij altijd een bericht sturen of zet een reactie onder dit blog! Ik ben benieuwd naar je ervaringen en vragen. Kijk ook eens op twitter onder de hashtag #nachtouders. Vooral ‘s nachts kan je daar je hart ophalen aan de ervaringen van anderen. You’re not alone out there!

Veel succes! En onthou: er komt een tijd dat je kindje heerlijk slaapt en het allemaal lijkt te snappen op enkele avonden na. 😉

 


3 responses to “Slaap, kindje slaap… (met tips!)”

  1. Wij hebben ook echt lopen tobben met slapen. Nu slaapt hij s’avonds en ‘snachts echt super alleen overdag gaat nog moeizaam. Hij doet echt powernaps haha

    • Wat fijn dat hij nu in de nacht in ieder geval goed slaapt! Dan kom je zelf ook een beetje aan je rust toe. 😉 Hoe oud is jullie mannetje? Ik probeer overdag altijd vaste bedtijden aan te houden en doe een zelfde soort ritueeltje als ‘s avonds, misschien dat dat helpt?

  2. Oh ik zit er nu middenin. Kleine weigert overdag in zijn eigen bedje te slapen. s avonds vaak 2 uur in de weer voor hij slaapt. eenmaal in slaap vind hij het helemaal niet erg om om 2300 nog wakker gemaakt te worden voor de laatste voeding. Hij slaapt daarna gelijk lekker verder in zijn eigen bedje. Het avond ritueel is echt elke dag hetzelfde en start op 19.15. maar het is meestal pas tegen 9 uur dat hij slaapt. Ik wordt er wanhopig van.. iemand nog tips?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *