Bescherm kinderoortjes: Pluggies Winactie!

Toen Noah net een week oud was, kreeg hij thuis de hielprik en een gehoortest net als iedere baby. Voor de gehoortest (en later ook de hielprik) had hij een goede uitslag gelukkig! Dat was goed nieuws en heel geruststellend. Noah was namelijk geboren met een klein bijoortje aan één kant, dat soms kan duiden op hoor- of nierproblemen. Na deze goede uitslag heb ik eigenlijk nooit meer stilgestaan bij zijn gehoor. Je raakt helemaal ondergedompeld in de luiers, slaapjes en hapjes namelijk in de dagen die volgen. 😉 En jij? Denk jij nog wel eens na over de oren van je kleintje sinds zijn of haar gehoortest?

Op het blog Love That van Marlieke las ik over Pluggies Kids oordoppen, dat is speciale gehoorbescherming voor kinderen. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik heb Noah nooit meegenomen naar een festival, maar ik geef toe, wel eens naar borrel in een bomvolle kroeg. Ik voel me daar niet schuldig over, want hij sliep heerlijk door al het geroezemoes. Wel realiseer ik me nu dat jonge kinderen veel gevoeliger zijn voor gehoorschade. Gehoorschade bij kinderen sluipt er gaande weg in, maar de gevolgen van een gehoorschade worden vaak pas merkbaar wanneer het kind ouder wordt.

Hoe zit dat met gehoorschade bij kinderen?

In de afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot gehoorschade bij kinderen. Zo heeft een onderzoek van de Bundeszentrale für gesundheitliche Aufklärung uit Duitsland aangetoond dat 1 op de 8 kinderen gehoorschade heeft. Best wel heftig, vind je niet?

Hoe komt het dat zoveel jonge kinderen gehoorproblemen krijgen?

Thuis kunnen de televisie en andere elektronica heel wat decibellen bij elkaar produceren. Een ander risico is speelgoed met allerlei toeters en bellen. Kinderen vinden speelgoed dat geluid maakt natuurlijk erg leuk en extra interessant, maar dit kan wel gevolgen hebben als het geluid de vastgestelde normen flink overschrijdt. Er is zelfs een onderzoek geweest dat heeft uitgewezen dat bepaald speelgoed het kind doof kan maken. Voor de wat oudere kinderen zorgen juist de mp3-spelers en mobiele telefoons voor een kans op blijvende gehoorschade, omdat ze hier lekker hard hun favoriete muziek op kunnen luisteren. Hoe vaak ik niet in de trein heb gezeten en dan de deathmetal kon horen van drie bankjes verder.. Het Klokhuis besteedde al eens aandacht aan de risico’s van een Disco-oor. Klinkt cool, is het natuurlijk niet. 😉

Wat kan je doen om het gehoor van je kind te beschermen?

Beperk het volume: Harde geluiden beschadigen het gehoor van kinderen eerder dan bij volwassenen. Hou daarom goed het volume van de televisie, mp3-spelers, de computer of iPad in de gaten. Demp het volume liefst tot een aangenaam volume.

Controleer speelgoed: Niet iedereen heeft het in huis, een decibelmeter. Maar je kan ook een decibelmeter als app installeren, bijvoorbeeld Decibel 10th. Je ziet daarmee snel of iets te hard geluid maakt. Controleer het geluid van verdacht luid speelgoed met een decibelmeter om te zien hoe hard het speelgoed nu eigenlijk kan. Mocht het zo zijn dat speelgoed veel té hard geluid maakt, dan is het beter om dit speelgoed de deur te wijzen. Je kindje kan natuurlijk gehecht zijn aan het speelgoed. Dan kan je bijvoorbeeld de batterijen eruit te halen zodat hij of zij zonder vervelende gevolgen ermee kan blijven spelen.

Goede hygiëne: Oorontstekingen liggen bij kinderen snel op de loer aangezien ze een kleinere gehoorgang hebben en dus kwetsbaarder zijn voor infecties. Ga liever niet in de weer met wattenstaafjes, want dit kan namelijk het trommelvlies snel beschadigen. Viezigheid komt er vanzelf vaak uit. En de buitenkant van het oor was je gewoon lekker met warm water en een washandje om het goed schoon te houden.

Oefenen en testen: Je kan het gehoor van je kleintje altijd testen. Sommigen zullen helaas altijd Oost-indisch doof blijken te zijn. 😉 Blijf in ieder geval alert op hun gehoor. Door erover te praten, weten ze beter hoe het werkt en kunnen ze het makkelijker vertellen als ze zelf iets geks aan hun oren merken. Er bestaan ook heel veel gehoortesten speciaal voor kinderen/jongeren, waarbij het gehoor getest kan worden. Of maak er zelf een spel van met bijvoorbeeld ‘ik hoor wat jij niet ziet’! Sluit allemaal je ogen en neem alle geluiden waar.

Gebruik gehoorbescherming: Er bestaat gehoorbescherming die speciaal ontwikkeld is voor jonge kinderen zoals ik aan het begin van dit blog al schreef: Pluggies Kids. Noah is er nog te klein voor, maar anders had ik ze zeker in huis gehaald. Pluggies hebben namelijk meer voordelen dan je denkt.  😉 Daarom besteed ik hier graag wat meer aandacht aan Pluggies en kan je een setje winnen als je meedoet met de winactie!

De voordelen van Pluggies

Pluggies Kids zijn speciaal ontwikkeld om kinderoren te beschermen tegen te hard geluid in verschillende situaties en om bijvoorbeeld te voorkomen dat er water in het oor komt. De Pluggies Kids zijn gemaakt van een zacht materiaal en Alpine Pluggies Kids with picturezitten hierdoor prettig in het oor. Deze oordopjes zijn voorzien van speciale AlpineAcousticFilters die zorgen dat het geluid maximaal wordt gedempt. Tegelijk blijft je kindje nog wel voldoende van de omgeving horen. Hierdoor krijgt je kindje geen afgesloten gevoel. De Pluggies Kids zijn geschikt voor kinderen tussen ongeveer 4 en 12 jaar oud maar zijn ook zeer geschikt voor volwassenen met een kleine gehoorgang. Ze herbruikbaar, gaan lang mee en kunnen gebruikt worden in heel veel verschillende situaties. Je kan ze gebruiken:

 1. tegen overmatig omgevingslawaai;
 2. om de concentratie te vergroten (denk aan een kindje met concentratieproblemen als ADD of ADHD in een drukke klas);
 3. tegen het verminderen van drukpijn tijdens het vliegen (Pluggies verminderen het drukverschil. Bovendien kan je kind lekker rustig slapen in het vliegtuig.);
 4. om water uit de oren te houden! (Kinderen hebben vaak last van oorpijn of een oorontsteking. Met Pluggies voorkom je dat er water in de oren komt tijdens zwemmen, douchen, watersport en in bad gaan.);
 5. tijdens muziekles, bijvoorbeeld als je kind op drummen zit of een ander luid instrument. (Pluggies dempen de klanken zodat je wel goed hoort wat je speelt, maar geen gehoorschade oploopt.)
Winactie!!

Alpine Pluggies Kids with plugWil je graag een setje Pluggies Kids ontvangen voor je eigen kindje om uit te proberen of om weg te geven aan iemand die je het gunt? Ik mag één paar twv €10,95 weggeven! Het enige dat je hoeft te doen, is het volgende:

1. Like mijn facebookpagina Mamazing.

2. Like de facebookpagina van Alpine Hearing Protection.

3. Laat een berichtje achter onder dit blog of op Facebook bij de winactie waarom je het setje Pluggies Kids graag wint.

That's it! Leuk als je meedoet! En helemaal leuk als je de winactie deelt op Facebook onder je vrienden. 🙂

Liefs,

Chantal

Ps: de winactie loopt tot 8 augustus, op 9 augustus 2014 maak ik de winnaar bekend op de Facebookpagina van Mamazing! De winnaar wordt bepaald door middel van een loting en ontvangt een persoonlijk bericht van mij hierover.

Bron: dit blog is geschreven in samenwerking met Alpine Hearing Protection.

Pampers 728x90

6 Responses

 1. Rianda
  Wat n leuke actie! Lijkt me superhandig! Had er al eens van gehoord dat het bestond en zat er net aan te denken dat zoiets misschien handig zou zijn om de oortjes van ons kleine meisje te beschermen als we naar de gay pride willen as zaterdag ;) Wist alleen niet waar ik ze kon krijgen dus nu weet ik iig het merk (as zaterdag wordt alleen een beetje krap met deze winactie ben ik bang haha!)
  • Wat leuk dat je naar de Gaypride gaat en de kleine meid natuurlijk helemaal in stijl, in het roze. ;-) Ik heb je genoteerd voor de actie! Hoop dat het lukt voor die tijd nog andere bescherming te regelen voor haar oortjes. :-) Fijn je weer even te zien vandaag!
 2. Esther
  Een hele leuke en handige actie! Ik heb er in het begin wel eens bij stil gestaan toen ik Ruben meenam naar een druk cafe oid. Aangezien wij regelmatig naar gezellige evenementen en feestjes gaan en wij onze kleine gewoon meenemen, kan ik deze pluggies heeeel goed gebruiken! Dit weekend nog waren wij op de verjaardag van Ruben zijn overgrootmoeder en nam oma hem al dansend op de arm mee naar de band die speelde (naast de boxen). Toen zouden de pluggies goed van pas zijn gekomen ;-) Ik volg je al op Facebook en Alpine nu ook! <span class="cluv">Esther recently posted...<a class="ee0bee8b5d 395" rel="nofollow" href="http://www.lifelicious.nl/internet-hotel/">Hoe belangrijk is internet in een hotel?</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 395" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Leuk dat je meedoet Esther, ik heb het genoteerd! En wat leuk dat Ruben nog zo'n enthousiast dansende en actieve overgrootmoeder heeft!! Misschien hoorde zij de muziek met haar leeftijd wel niet zo goed? ;-) Hoop voor Ruben volgende keer inderdaad een dansje wat verder van de boxen. :-)
 3. nikita
  Nou die wil ik wel gaan proberen. Wij zitten na 1x zwemmen in het buiten zwembad. Met een dubble oor ontsteking. Voor de 2x in 1 maand. En we gaan over 4 weken op vakantie dus handiger dan handig bestaat haast niet.
  • Wat leuk dat je de oordoppen wil proberen, dank je voor je reactie Nikita! Helaas is de winactie al voorbij en de winnaar bekend gemaakt op de <a href="https://www.facebook.com/mamazing" rel="nofollow">facebookpagina van Mamazing</a>. Volg je die al? Dan krijg je meteen een berichtje als er weer een nieuw leuk blogje opstaat en een winactie als deze. Morgen komt er in ieder geval weer een leuke nieuwe winactie online, dus ik zou zeggen, hou het in de gaten! :-)
 4. […] lezen over gehoorbescherming bij jonge kinderen. Op Mamazing kan je een helder en informatief stukje vinden over gehoorbescherming. Inclusief tips wat te doen […]

Leave a comment

CommentLuv badge