Een hartverwarmende actie! Doe jij ook mee?

Nu ik moeder ben, ben ik me veel bewuster van het leven. Heel eerlijk? Ik ben ook een stuk banger om dood te gaan of dat mijn vriend dood gaat en dat Noah dan alleen achter blijft zonder papa of mama. Wanneer ik bijvoorbeeld hoor dat een jonge moeder of vader is overleden, raakt me dat veel meer dan voorheen. Hebben jullie dat ook? Ik vind het daarom jammer dat in mijn schoolcarrière bijvoorbeeld niet meer aandacht is besteed aan het leren reanimeren, zoals ze op mijn basisschool deden.

Ik weet het nog goed. De EHBO-les op mijn basisschool. In het midden van het lokaal lag een reanimatiepop. Wij zaten met de gehele klas in een kring eromheen. De deskundige die erbij was, leerde ons de pop in een stabiele houding te leggen. En één voor één mochten wij oefenen met reanimeren. Hij leerde ons ritmisch tellend reanimeren: éénentwintig (duw), tweeentwintig (duw), blaas! Heel gek om je twaalfjarig lippen op zo'n levenloze plastic pop te zetten voor de rest van de klas en daar dan leven in te blazen! Deze techniek zal inmiddels wel hopeloos verouderd zijn, maar onze school was vooruitstrevend met dit reanimatie onderwijs. Want weet jij eigenlijk wat je moet doen als iemand voor je in de rij bij de kassa een hartstilstand krijgt of als je ergens fietst op een afgelegen weg?

Elke week krijgen gemiddeld zo'n 300 mensen een hartstilstand, jong en oud. Je weet dat je het verschil kan maken tussen leven en dood door te reanimeren, maar als je niet weet hoe, wat dan? Natuurlijk kan je altijd 112 bellen, dat is al heel goed! Die paar minuten dat jij alleen met degene bent die de hartstilstand krijgt en wacht op de ambulance echter, kunnen cruciaal zijn. Daarom wil ik jullie graag laten weten dat de Hartstichting nu bezig is met een petitie om ervoor te zorgen dat jongeren vanaf 14 jaar op de middelbare school structureel goed leren te reanimeren. Als je hier ook achter staat, teken dan vooral de petitie! Hier vind je hem. Ik heb de petitie voor structureel reanimatieonderwijs al ondertekend, omdat ik hier helemaal achter sta. 🙂

Tegenwoordig is reanimeren trouwens veel cooler dan tellen en blazen. Om meer aandacht te geven aan de noodzaak van reanimatieonderwijs, heeft de Hartstichting met ruim 3.000 jongeren in de Geldredome een nieuw wereldrecord gevestigd op 6 juni 2014 door synchroon te reanimeren op de beat van DJ Sandro Silva! 😉

Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van deze actie van de Hartstichting! Laat je het me weten in een reactie?

Veel liefs en love life!

Chantal

Dit blog is geschreven ism de Hartstichting.

4 Responses

  1. Ik heb t niet eens op de basisschool gehad! Maar ik teken de petitie!
    • Nee, ik ook niet echt hoor. Volgens mij hadden we gewoon één of twee lesjes EHBO. Leuk om te horen dat je gaat tekenen! De link in mijn blog deed het even niet, maar nu weer wel. :)
  2. Goede actie! Ik ga tekenen.
    • Ja hè? Dat vind ik nou ook. Leuk om te horen dat je de petitie ook tekent!

Leave a comment