Een goede crèche – hoe vind je die?

Een eerste zwangerschap is heel bijzonder, alles maak je voor de eerste keer mee! Maar dat betekent dus ook vaak: lijstjes afvinken. 😉 Ik deed dat in ieder geval veelvuldig. Er is zoveel te regelen namelijk. De kinderwagen: welke komt het best uit de test, maar past ook in onze auto en is niet te duur? Flessen: welke is nou het gemakkelijkst in gebruik en voorkomt krampjes? Hydrofiel luiers: hoeveel zou je er nodig hebben? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Had ik het één afgevinkt, dan kwam daar weer iets anders voor in de plaats. Het sluitstuk van mijn lijst: de crèche. Onze ukkepuk zou er drie dagen in de week heengaan, dus ik vond dat wel een heel belangrijke keuze.

Hieronder vind je de stappen die ik gebruikt heb om mijn keuze te maken. Als je nog op zoek bent, kan dit je helpen en anders is onze zoektocht vast herkenbaar. 😉

Stap 1: In welke buurt zoek je de crèche?

Voordat je nou meteen de crèche om de hoek uitkiest, is het handig even stil te staan bij je toekomstplannen. Heb je bijvoorbeeld verhuisplannen? Of heb je een ouder kind dat binnenkort naar school gaat? Dan kan het handig zijn een crèche uit te zoeken die in de buurt ligt van je toekomstige woonplek of de school waar je oudste kind naartoe gaat. Misschien moet je nu wat omrijden, maar is dat over een half jaar opgelost. Zo voorkom je dat je kleine uk opnieuw moet wennen ergens. En als jullie allebei met de trein reizen naar werk, kan een crèche vlakbij het station ook een uitkomst zijn.

Stap 2: Waar moet de crèche volgens JOU aan voldoen?

De meeste crèches voldoen aan alle basisregels vanuit de overheid. Het aantal kindjes per juf mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Natuurlijk is het wel handig even te controleren of de crèche die je op het oog hebt echt voldoet aan de regels. Dat kan je hier doen. Maar zodra je weet dat dat goed zit, kan je het best varen op je eigen kompas. Wat vind je belangrijk voor je ongeboren kind? Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat ons kleintje lekker veel buiten zou kunnen spelen. De eerste crèche waar we gingen kijken, had alles goed op orde maar echt een hele kleine buitenruimte van steen en een klein dakterrasje. Dat vond ik helemaal niks! Als mijn kind buiten zou spelen, moest het één kunnen zijn met de natuur. 🙂 De crèche waar Noah nu zit heeft een geweldige achtertuin met een grote eikenboom erin, schommels, konijnen en een groentetuintje in de lente. Een collega van mij was bijvoorbeeld juist weer gecharmeerd van een antroposofische crèche waar de kindjes iedere ochtend hun eigen brood bakken en een half uurtje 'eigen tijd' krijgen in hun zelfgemaakte tenten. Ze is zelf niet antroposofisch, maar de aandacht voor het eten en het kind als individu sprak haar aan. Iedere crèche heeft wel iets dat het onderscheidt van een andere crèche. Volg hierin je gevoel en kijk wat bij jullie past.

Stap 3: Ga bij eens bij een aantal crèches kijken.

Op deze manier ervaar je hoe het is op de crèche. Je ziet hoeveel ruimte er is om te spelen, hoe de mensen zijn die er werken, en of de route er naartoe je bevalt. 🙂

Stap 4: Hoe verloopt de communicatie met de crèche?

Wij hadden drie crèches uitgezocht waar we graag wilden kijken. De eerste viel af vanwege de te kleine buitenruimte. De andere twee waren wel aan elkaar gewaagd. Allebei heel vriendelijke mensen, fijne ruimte en grote tuin. De communicatie gaf de doorslag. Ik had nog een mail gestuurd naar de nummer twee met een paar vragen. Toen duurde het een week, voordat ik zelf maar eens ging bellen om antwoorden te krijgen. We kregen wel excuses aangeboden, maar voor mijn vriend was het besloten. Te meer omdat deze crèche vanaf het allereerste contact al heel traag reageerde. Wij vinden het belangrijk dat er goed contact is tussen ons als ouders en de crèche. Als er iets is met Noah zou zijn bijvoorbeeld, moet de communicatie goed en snel kunnen verlopen.

Stap 5: Vraag je vrienden of kennissen wat hun ervaring is met de crèches die je op het oog hebt.

Onze keuze was al gemaakt. Niet omdat de rest afviel, maar omdat we zelf het allerbeste gevoel hadden bij crèche nummer drie. En toen vrienden van ons dit konden bevestigen, maar ook onbekenden die we vertelden over onze afwegingen, wisten we het zeker. Dit is een goede crèche voor Noah. Hij heeft hele lieve en zorgzame juffen die alles goed overleggen. Als hij straks groter is kan hij heerlijk buiten spelen, ze knutselen met feestdagen of de jaargetijden als thema en ze eten warm tussen de middag. Maar het belangrijkst is dat Noah hier heel tevreden rondkruipt. 🙂

Veel succes met het vinden van een goede crèche! Als je vragen hebt, laat het me vooral weten. En voor wie er al één heeft: hoe heb jij je crèche uitgekozen? Ik ben benieuwd!

Liefs,

Chantal

 

 

 

10 Responses

 1. mamoesjka
  Super goed stuk heb je geschreven! Ik ben bezig met het schrijven over "welke school".... Ontzettend belangrijk dat je niet zomaar de eerste de beste opvang op de hoek kiest en zoals jij zegt, je even verdiepen in wat de opvang te bieden heeft.. Leuke blog heb je! Ik kom net voor het eerst kijken...
 2. Hey Mamoesjka, bedankt voor je leuke reactie en compliment! Ik heb ook al even bij jou gekeken. Originele 'over mij' heb je! Maakt nieuwsgierig. ;-) En ik ben benieuwd naar je stuk over de basisschoolkeuze ook. Daar moet ik binnenkort maar eens naar kijken namelijk als ik anderen mag geloven (onze uk is 11mnd nu). Haha! Veel succes met bloggen! Ik volg je in ieder geval vanaf nu. :-)
 3. Mamarianne
  Ik zal in eerste instantie thuis zijn, maar langzaamaan moet ik toch ook een opvang gaan zoeken. Het lijkt me nu al ongelofelijk lastig om je kind bij iemand anders te laten - en ik heb het kind nog niet eens! Ik denk dat wij voor een oppasmoeder gaan. Mijn moeder heeft dat vroeger ook gedaan en daar voel ik mij ook heel prettig bij. Maar we gaan wel wat crèches bezoeken. Om te kijken hoe de sfeer daar is.
  • Ja, als je gaat werken is dat helaas wel nodig. Maar een oppasmoeder klinkt ideaal! Dat is heel persoonlijk en flexibel. Ik ben wel benieuwd hoe je een 'goede' oppasmoeder vindt. Die liggen niet voor het oprapen denk ik? Ik zie dat je ook net begonnen bent met je eigen blog. Leuk! Misschien iets om over te bloggen! :-)
   • Marianne
    De oppasmoeders kan je vinden via bureau's. Maar natuurlijk moet je met een oppasmoeder ook een klik hebben en een beetje dezelfde ideeën over opvoeden. Bij de opvang is het vaak wat algemener en weet je dat ze een diploma hebben in kinderen opvoeden. Lastig hoor. Voor mij duurt het nog even, maar wanneer het zover is komt er zeker een blogpost over. Voor nu kan ik genieten van alles wat te maken heeft met zwanger zijn en de baby-uitzet kopen... heerlijk.
    • Ah dat wist ik niet, dat er bureaus voor zijn. Dat lijkt me wel fijn! Toch een soort organisatie die ook richtlijnen biedt voor de oppasmoeders. Succes met de zoektocht in ieder geval! Ik ben benieuwd naar je blogpost erover. ;-)
 4. Jakko
  Hoi Chantal, Wat voor kinderdagverblijf (crèche) geldt, geldt natuurlijk ook voor de schoolkeuze in de toekomst. Er zijn zoveel stromingen alleen al in het basisonderwijs, dat je daar vaak bij je eerste kind vrij laat achterkomt en dus zwemt in je overwegingen wat het beste is voor je kind. Je kind maakt een groot deel van zijn groei door op school, dus dat moet een goede keuze zijn. Zelf wist ik in het verleden van christelijke, gereformeerd, hervormd, katholiek en openbaar onderwijs. Tot je net de neus op de feiten gedrukt wordt en je erachter komt dat er nog veel meer onderwijsvormen zijn, zoals Dalton, Montessori, Jonathan, Vrije School, enz enz... Voor een leek is er bijna niet uit te komen. Mijn advies hierin is dan ook dat elke beginnende ouder zich moet oriënteren op de basisonderwijsvormen en welke het beste bij hem/haar passen. Zo ook bij het individuele kind natuurlijk.
  • Ha Jakko, dank je voor je reactie! Dat is inderdaad ook heel belangrijk om je op te oriënteren als ouder, omdat je kindje op school echt gevormd wordt zoals je schrijft. Noah is nu 1,5 maar het staat al op mijn to do lijstje! En wie weet volgt er ook nog eens een blogje over. ;-)
 5. Voordat ik mijn jongste dochter naar de crèche bracht, heb ik verschillende met elkaar vergeleken om zo'n goed mogelijk gevoel te krijgen bij welke opvang ik mijn kind het beste kon achterlaten. Met name de communicatie was voor mij een belangrijk aspect. De crèche die de doorslag gaf was degene die het beste telefonisch, maar ook via berichten het beste bereikbaar was. Ze stuurde mij zelfs af en toe foto's van mijn kind!
  • Ha Marie, dank je voor je reactie. Heel herkenbaar hoe communicatie de doorslag kan geven!Ben je nog steeds tevreden over je keuze?

Leave a comment