Tips voor een soepele verhuizing met kinderen!

Wij zijn verhuisd, yihaaa! Nu de meeste dozen zijn uitgepakt en de grote toestroom van klusjesmannen, tuinmannen en bouwvakkers begint af te nemen, heb ik weer wat meer tijd om een gezellig blog te schrijven. Af en toe offline zijn blijft fijn, lees in mijn vorige blog vooral waarom, maar zo bont als de afgelopen maand wil ik niet meer maken. 😉 Daarom vandaag weer eens een lekker uitgebreid blog, en jawel, dat staat natuurlijk helemaal in het teken van verhuizen! Ben jij ook wel eens verhuisd of mag je binnenkort? Dan is dit blog een feest der herkenning en wie weet heb je nog iets aan mijn ervaringen om het jezelf een stuk makkelijker te maken tijdens je eerstvolgende verhuizing..

Verhuizen: de voorbereiding en het inpakken

Mijn vriend, Noah en ik woonden zo'n 3 à 4 jaar samen op 47 vierkante meter. Dat precieze getal weten we omdat we het ooit zelf uitgerekend hebben, vandaar. 😉 In ieder geval was het best klein dus, voor met z'n drietjes. Onze boeken en dvd's stonden opgestapeld tegen de muren en iedere la die je opentrok puilde uit van ellende. En met onze kleine Noah kwam daar toen nog een hele hoop aan speelgoed en luiers bij, zowel in de huiskamer als in onze slaapkamer. Want er was maar één slaapkamer voor ons drieën.. Mocht je nu denken, 'jeeetje, mij niet gezien!' of vraag je je af hoe je het zelf voor elkaar gaat krijgen omdat je klein woont met een kleine op komst: wees gerust! Ik zou het zo weer doen. Het is heel vertrouwd en gezellig wakker worden met je kindje op één kamer. En ik ging heel vaak naar buiten met Noah, zodat hij voldoende speelruimte had. Hij en wij wisten niet beter, en als mens ben je heel flexibel blijkt maar weer. Al moet ik wel toegeven dat het heerlijk is om weer nu gewoon zonder te fluisteren samen in bed te liggen en onze eigen prime time te hebben als we daar zin in hebben. 😉

Maar dan nu het inpakken. Ik dacht dat het allemaal wel mee zou vallen doordat we zovoorbereiding verhuizen verhuisdozen inpakken verhuizing kinderen tips klein woonden. Wat een spullen kan een mens verzamelen zeg! Die oude studie readers heb ik nu maar eens weggegooid. Tijdens het inpakken kwam ik zelfs nog dozen tegen van de vorige verhuizing die niet geopend waren. De eerste de beste opruimgoeroe zou meteen zeggen 'weg ermee al die balast'! Dus ja, mijn eerste tip zou zijn: bedenk goed wat jouw stelregel wordt voordat je gaat inpakken. Wanneer gooi jij iets weg? Je kan bijvoorbeeld jezelf de onderstaande vragen stellen tijdens het inpakken:

 1. Heb ik het de afgelopen periode (1 à 2 jaar) nog nodig gehad?
 2. Heeft het emotionele waarde voor mij?

Kan je beide vragen met 'nee' beantwoorden, dan kan het zeker weg! Is het het antwoord op één van deze vragen 'ja', dan is het geheel afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt of hoe veel je gehecht bent aan het object. En denk dan vooral ook even na over welke plek het mag innemen in jullie nieuwe huis. Je oude studentenshirtjes met jaarclubnaam of sportkleding van je vroegere team, zijn leuk als herinnering. Maar je wil niet een hele plank bezet ermee in je kledingkast. Kies bijvoorbeeld één leuke reminder uit of maak foto's van dingen die je liever niet vergeet maar wel weggooit en zet deze bijvoorbeeld in je (ver)huisfotoboek.

Wij hadden totaal 44 gewone dozen, 28 boekendozen en 5 barrels vol! Onderschat je huis niet zou ik zo zeggen (zeker niet als het een verhuizing met kinderen betreft) en bedenk dus goed wat mee moet en wat mee kan, maar niet hoeft. 😉 Sticker alle dozen. Schrijf er gedetailleerd op wat erin zit, zodat je snel het favoriete speelgoed van je kind kan terugvinden. O ja, en begin op tijd met inpakken, scheelt ook een hoop stress. Liever iedere avond een paar dozen, dan nachtwerk!

Zelf verhuizen of laten verhuizen?

Je kan natuurlijk een groep vrienden optrommelen zoals in the old days, toen je voor het eerst uit huis ging of ging samenwonen. Maar als je met kinderen verhuisd, heb je al gauw een hoop meer spullen te verstouwen. En hoe lief je vrienden ook zijn, ook zij hebben nu kinderen of in ieder geval een drukker leven gekregen. Zelf hebben wij er daarom voor gekozen om niemand te belasten met onze verhuizing. Uiteraard hebben we het geld niet op onze rug groeien en daarom heb ik flink wat verhuizers over de vloer gehad om de beste deal te sluiten. En ik kan je vertellen, daar zit behoorlijk wat verschil in! De verhuisbedrijven verschilden honderden euro's van elkaar en je kon ook zeker net zo veel nog afdingen. Neem dus niet te snel genoegen met een voorgestelde offerte in vanuit de verhuiswereld. Er zijn trouwens ook tussenvormen waarbij je de verhuizers zelf kan helpen, om zo de prijs te drukken, maar pas op voor dit soort constructies. Bij het verkeerd inschatten van het aantal verhuisuren, kan de prijs ineens aardig oplopen achteraf. Dat hebben we gezien bij onze buren. Ik had voor ons in ieder geval een vaste prijs afgesproken, wel zo helder.

Verhuizing met kinderen: hoe bereid je ze voor?

Ik zal jullie eerlijk vertellen, in alle drukte van het inpakken en allerhande zaken regelen voor het nieuwe huis, is een ècht voorbereidingstraject er niet van gekomen. Van te voren wilde de perfecte moeder in mij hier wel aandacht aan besteden, maar in de praktijk loopt het toch anders. En de praktijk heeft uitgewezen, dat dat helemaal prima is. Daarom denk ik dat het niet nodig is een heel voorbereidingstraject te starten. Te veel nadruk op de spannende kant van een verhuizing voor je kind kan alleen maar juist voor spanning zorgen, omdat hij of zij jou gespannen ziet doen. Het beste dat je kan doen, is er vooral zelf heel normaal over doen en alle vragen eerlijk beantwoorden, mocht je kind die hebben. Noah is nog maar 2 jaar en 5 maanden, maar deze low effort en praktische stappen zowel voor hem als mijzelf fijn om naar de verhuizing toe te leven:

 • Ik fietste bijna iedere week even langs het nieuwe huis met Noah, voor ons plezier om het huis opgebouwd te zien worden of omdat ik er langs moest om iets door te geven aan de klusjesmannen. Samen met Noah praatte in dan over het nieuwe huis als we er voor stonden. Dat we daar gingen 'wonen' en dat Noah daar in het 'nieuwe huis' ging 'eten', 'slapen' en 'spelen'. Noah vond het altijd heel leuk om langs het nieuwe huis te fietsen.
 • Ik was altijd positief over het nieuwe huis. Ik vertelde Noah dat het heel leuk zou zijn en dat Noah een eigen kamer ging krijgen. Een positieve, matter-of-fact houding is makkelijker te accepteren voor kinderen. Zo zien ze hun moeder nu eenmaal graag. 🙂
 • Noah mocht helpen soms om spullen in een verhuisdoos te doen thuis. Zo kon hij beter begrijpen dat de spullen verhuisd werden. Je kan bijvoorbeeld ook je kind op zijn of haar eigen verhuisdozen laten tekenen.
 • Als we bij het nieuwe huis waren, gingen we ook wel eens spelen alvast in het speeltuintje in de buurt en/of rondlopen in het nieuwe huis. Zo maak je de omgeving alvast een beetje vertrouwd.

dakraam mama kindTijdens het verhuizen was Noah trouwens bij mijn schoonmoeder, wel zo rustig voor hem en ons. Want een klein boefje wil je niet tussen de verhuizdooschaos hebben ronddwarrelen. 😉 Na de verhuizing vond Noah het gelukkig meteen leuk in huis. Zelfs het slapen op zijn eigen, nieuwe kamer (dus niet meer bij papa en mama) was geen probleem! Hij is wel één keer wakker geworden in die eerste week na zijn middagslaapje met een boel onrust in zijn lijfje. Bleef hij maar roepen: 'Nee, wil niet nieuwe huis!'. Gelukkig was dat maar één keer. Dat hoort echt bij de verwerking ook denk ik. Zelf wil je soms ook wel even het gemak van een huis waar je alles kent en waar alles op zijn plek ligt. Dus ik begrijp zijn uitbarsting heel goed. Het leek mij wel goed om niet alleen aandacht te geven aan het verhuizen, en dus ook aan afscheid nemen. Je kan bijvoorbeeld je kind een mooie collage laten maken over het oude huis of maak geregeld speelafspraken met kindjes uit jullie oude buurt. Noah is daar natuurlijk nog wat te klein voor. Hij heeft ons wel bijvoorbeeld nog even 'geholpen' met het oude laminaat eruit halen. Toen mijn vriend in het oude huis bezig was, zijn we vaak gaan kijken en dat vond hij maar wat leuk. Hij had het er nog dagen over! 'Oude huis leegmaken', zei hij dan. Ook fietsen we nog af en toe langs het oude huis omdat dat om de weg naar de crèche ligt en dan zwaaien we altijd even of kijken we naar binnen. Dag oude huis, bedankt voor alles!

O ja, nog één belangrijke DO --> Zet oude spullen op tijd op marktplaats! Dan hoef je ze niet te verhuizen en spaar je weer wat geld uit. Zelf kan je natuurlijk ook leuke spulletjes vinden op marktplaats of bij de kringloop. Met een likje verf zijn ze weer als nieuw! Daarover volgende keer meer! 🙂

En een belangrijke DON'T --> Plak geen vuilniszakken op je ramen als je nog geen gordijnen hebt! Door de zon kan het glas te veel gaan opwarmen en barsten.

Hier vind je nog meer tips voor het verhuizen met kinderen, of kijk een naar deze leuke fimpjes en boeken die gaan over verhuizen, voor verschillende leeftijden.

Voor nu wens ik je in ieder geval alvast heel veel verhuisplezier en succes! Met deze tips wordt jouw verhuizing met kinderen vast een eitje. 🙂

Liefs,

Chantal

 

Dit blog bevat partnerlinks.

 

14 Responses

 1. Ah, dat verklaart. Toevallig dacht ik afgelopen week dat ik je al een tijdje had gemist. Fijn hoor een nieuw huis en dat het zo goed ging. Nu lekker genieten. <span class="cluv">Linda recently posted...<a class="08a4587aec 5715" rel="nofollow" href="http://www.mamaliefde.nl/blog/shoplog-sale-najaar/">Sale mini shoplog; najaar 2015</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 5715" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Hey Linda, wat lief dat je me had gemist op het web en aan me dacht! Dat was inderdaad de reden dat het wat stiller was. Het is best pittig verhuizen! Het is gelukkig goed gegaan inderdaad, maar veel extra energie voor bloggen is er dan niet bij. ;-) Ik hoop het weer een beetje op te pakken nu, al begin ik over twee weken ook met een nieuwe baan, dus ik ga maar even kijken hoe het loopt en mezelf niets opleggen. Werkt toch het best. Tot gauw!
 2. Iris
  Leuk Chantal! Wij gaan in december verhuizen met 2 kindjes inmiddels. Bedankt voor de tips. Veel plezier in je nieuwe huis! En geniet van je eigen slaapkamer ;-)
  • Wauw! Twee kindjes al weer! Wat leuk! Hoe gaat het met ze? En hoe oud zijn ze nu? Graag gedaan de tips en jij bedankt voor de gelukswensen. Gaat zeker goed komen in dit huis en die eigen slaapkamer is idd heel fijn. ;-)
 3. Fijn dat je goed over bent en dat alles goed is verlopen. Dat van die vuilniszakken op de ramen wist ik niet! Bedankt voor die tip zeg, want dat is best iets wat ik zou doen... <span class="cluv">Vlijtig Liesje recently posted...<a class="7ee866c8d3 5747 p" rel="nofollow" href="http://www.huisvlijt.com/2015/08/hoe-praat-je-met-kinderen-over-de-dood.html">Hoe praat je met kinderen over de dood?</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip p 5747" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Dank je voor je lieve reactie! Daar ben ik ook heel blij om. :-) En graag gedaan van de tip. Het is inderdaad iets dat veel mensen bij ons in de buurt ook deden totdat de opzichter er iets van zei.
 4. Hi Chantal, Goed om te lezen dat het verhuizen goed is gegaan. Goede en leuke tips!
  • Bedankt voor je leuke reactie Nikki! Mooi dat je ook wat aan de verhuistips hebt. :)
 5. Hi! Dit artikel is echt geweldig. Mooi geschreven ook, en fijn dat je alle informatie erbij geeft. Was elke post maar zo ;) <span class="cluv">Communie Cadeau recently posted...<a class="bcae74334a 8011" rel="nofollow" href="http://www.kayasieraden.nl/nl/goud-plated-graveerarmbandje-memory.html">Goud plated graveerarmbandje 'memory'</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 8011" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Dank je! Leuk om dat te horen, daar doe ik het voor! :-D Ben je zelf pas verhuisd of van plan te verhuizen? Zo ja, veel succes. :)
 6. BVS
  oude spullen op tijd te koop zetten is echt iets waar bijna niemand aan denkt. ik dus ook niet:) Goede tip!
  • Mooi dat je iets hebt aan de tip! En succes met de verkoop (en het verhuizen natuurlijk). :)
 7. Mijn kinderen vonden het gelukkig erg leuk om te verhuizen. Ik heb ze dan ook nauw betrokken bij het gehele proces. Ik raad dit iedere ouder aan om te doen tijdens een verhuizing.
 8. Ik schakel ook meestal de hulp in van mijn vrienden wanneer ik ga verhuizen. Zo weet ik ook dat ik de juiste mensen om mij heen heb die weten wat mijn wensen zijn. Ook is het verstandig om een grote verhuiswagen te huren zodat je niet de hele dag heen en weer hoeft te rijden.

Leave a comment

CommentLuv badge