Museumjaarkaart met kinderen: wel of niet kopen?

Het is herfstvakantie, en jawel vijf hele doordeweekse dagen zal je je kleuter hebben te vermaken. Voor de ene ouder een straf, voor de ander een feest. Zelf heb ik om eerlijk te zijn wel uitgekeken naar de herfstvakantie, om het simpele feit dat ik dan zelf ook vrij heb èn omdat ik veel zin had om allemaal leuke dingen te gaan doen met Noah en Lorelei. En ik kan je vertellen, spoiler alert, de museumjaarkaart is dan echt een uitkomst. Niet in de eerste plaats omdat het je veel geld scheelt, maar vooral ook omdat het echt drempelverlagend werkt en je dus voor een uurtje een museum instapt dat normaal €16,50 kost voor jezelf en nog eens €4 of €8 voor je kind. In dit blog een klein overzicht van wat je allemaal zoal kan doen met een museumjaarkaart in de buurt van Leiden, de argumenten voor en natuurlijk ook de argumenten tegen de museumjaarkaart. Ik ben benieuwd hoe jij er na het lezen van dit blog tegenover staat!

Museumjaarkaart: waarom wij hem kochten

Museumjaarkaart wel of niet kinderen Rijksmuseum BoerhaaveAan het einde van de zomervakantie wilde ik met Noah een keer naar het NEMO gaan. Dat is een super leuk doe- en ontdekmuseum in Amsterdam voor jonge en oudere kinderen, vol natuurwetenschap (Wat is een kettingreactie? Hoe zuiver je water?), proefjes, spelletjes en een fijn speelterras buiten met water voor de kinderen. Dus na het museum chill je daar lekker buiten met een broodje, sapje of kop koffie terwijl je ook nog eens over heel Amsterdam uitkijkt. Toen ik daar aan de kassa kwam, schrok ik wel enorm van de prijs van het kaartje. Voor zowel mij àls Noah was het €16,50 aan de kassa. Aardig bedrag voor een museum vond ik, ook al ben ik een cultuurliefhebber. En toen zag ik de mogelijkheid om een museumjaarkaart te kopen.

Kosten museumjaarkaart

Voor kinderen (t/m 18 jaar) kost een museumjaarkaart €32,45 en voor een volwassene, papa of mama dus, is het €64,50. Voor Noah was de entree voor NEMO dus al iets meer dan een halve museumjaarkaart. Dat betekende dat als ik nog een keer zou gaan, ik die kaart er al uit zou hebben voor hem. Voor mij als volwassene was het één vierde deel van de entree bij NEMO, maar dat had ik er wel voor over. Omdat ik altijd al een museumjaarkaart eens wilde uitproberen. Wat ik nu dus een aantal weken gedaan heb. En ik zal jullie bij deze dan ook meenemen in de voors en tegens voor deze kaart.

Waarom je zeker wel een museumjaarkaart koopt

Ik zal eerlijk toegeven dat ik erg enthousiast ben over de museumjaarkaart, dus het gaat je opvallen dat ik veel meer argumenten nu heb die vóór de museumjaarkaart spreken dan Museumjaarkaart wel of niet vleesetende planten kijken Hortus Botanicus Leidentegen. Maar tegenargumenten zijn er ook zeker. Eén van de belangrijkste redenen om er wel eentje te kopen, is omdat het echt drempelverlagend werkt en je met gemak veel meer musea bezoekt. En dat is natuurlijk leuk en leerzaam voor je kind, en ook nog eens voor jezelf! Wij wonen in Leiden en in Leiden alleen al heb je heel veel mogelijkheden om de museumjaarkaart te gebruiken. Zo ben ik met Noah naar de Hortus Botanicus (€7,50 volwassenen entreeprijs) geweest om naar vleesetende planten te kijken, hebben we in het Rijksmuseum Boerhaave (€12,50) de wiskunde afdeling bezocht en de super leuke waterspeeltuin buiten (zie foto), mummies bekeken op een namiddag in het Rijksmuseum van Oudheden (€12,50) en zijn we deze herfstvakantie naar de tentoonstelling gegaan over Bali in het Museum Volkenkunde (€14). Natuurlijk omdat Noah half Indonesisch is en we daar net deze zomer geweest zijn! Daar heb ik al veel blogs over geschreven de afgelopen tijd. Hoe dat is, reizen met je gezin door bali volkenkunde museum museumjaarkaartBali, lees je bijvoorbeeld in mijn blog over Ubud of Nusa Lembongan en hoe je je voorbereidt op zo'n grote reis met je gezin lees je hier. Maar je begrijpt na het lezen van al deze voorbeelden, dat ik die kaart er allang uit heb natuurlijk! En dan heb ik nog niet eens Naturalis (€12) genoemd, waar we op de valreep nog naar de GIF tentoonstelling van Freek Vonk zijn geweest. Helaas is die er niet meer, maar Naturalis wordt verbouwd en gaat over een half jaar weer open (voorjaar 2019) met al die fantastische natuurweetjes over aarde en dier, en Trix, het èchte dinoskelet van een Tyrannosaurus Rex.

Omdat wij zo vlakbij allerlei leuke musea wonen, is het ook makkelijk om de kaart eruit te halen, of (want nu klinkt het bijna als een sport om die kaart eruit te halen, hahaha, dat zijn dan weer de Hollandse genen) gewoon te gebruiken. En het is echt een leuke middagbesteding, niet alleen in de vakantie. Regelmatig haal ik Noah nu van school op maandagmiddag of vrijdagmiddag en fietsen we met Lorelei erbij naar een museum. Als Luisteren volkenkunde museum bali tentoonstellinghij dan geen zin meer heeft of moe is, kunnen we na een uur ook gewoon zonder schuldgevoel naar huis. Want het kost ons niks! Nou ja, niet helemaal natuurlijk, want die museumjaarkaart heb je ooit betaald. Maar echt, als ik uitreken wat ik met bovenstaande voorbeelden al kwijt was geweest aan kosten voor mij alleen, dan zit ik al gauw op €75 euro. De kaart heb ik er dus al uit binnen twee maanden, en daarmee nog 10 maanden te gaan. Dus dat komt helemaal goed. En moe is Noah eigenlijk nooit op die middagen, want hij leeft helemaal op in een museum vaak. Rondkijken, nieuwe dingen leren of een speurtocht doen, dat is kaasje voor dit baasje. Op de website van de museumjaarkaart kan je zien welke musea en andere instellingen er allemaal meedoen om te zien of er genoeg bij je in de buurt zijn. Met een handige zoekfunctie zie je zo wat er bij jou in de buurt te doen en te zien valt. Wij gaan in ieder geval deze vakantie nog naar het Kinderboekenmuseum in Den Haag en wie weet ook nog eens een keer naar Madurodam, want daar kan je ook met de kaart naartoe, evenals het Archeon bijvoorbeeld.

Waarom je zeker niet een museumjaarkaart koopt

Als je niet in de buurt van veel musea woont en niet graag reist, dan zou ik de kaart afraden. Voor mij zit het gemak er echt in dat ik ook na een dag op school naar een museum om de hoek kan met de kinderen. Mocht je zelf bijvoorbeeld op de woensdagmiddag vrij zijn met de kinderen en reizen geen probleem vinden, dan is het al weer een ander verhaal kan ik me zo voorstellen. Museumjaarkaart kinderen investering waard Waterspeeltuin BoerhaaveVerder helpt het natuurlijk als je zelf ook een beetje nieuwsgierig of leergierig bent, en graag naar musea toegaat. Want anders laat je de museumjaarkaart wellicht weer gauw links liggen tussen alle pasjes die je al hebt. En het is goed je af te vragen hoe blij je je kind ermee maakt, want wellicht speelt jouw kind liever buiten dan dat het naar een museum gaat. Wat natuurlijk ook prima is. Noah is wat dat betreft een nieuwsgierig jongetje, die ook al vroeg kan lezen, dus dat helpt ook met het ontcijferen van wat je allemaal ziet in een museum. Het kan natuurlijk ook gewoon een no go zijn omdat het te duur is. Vraag dan eens om je heen wie eventueel wel zo'n pas heeft voor zijn of haar kind. De kinderpas is namelijk wel op naam, maar zonder foto. En die kan je prima (uit)lenen aan elkaar. Dus een gedeelde kaart, kan wellicht ook nog een optie zijn. Oeps, haha, zit ik hier toch nog stiekem argumenten vóór de museumjaarkaart te geven onder het kopje 'waarom niet'.

Je ziet, ik ben om en enthousiast! Dus verlengen zit er zeker wel in verwacht ik. En het leuke is, Lorelei kan nog vaak gratis naar binnen overal en heeft de grootste lol met ons in zo'n museum. Lekker vrij rondlopen, dingen pakken en aanraken waar dat mag (vaak wel) of gewoon met ons mee zijn en meedoen vind ze al leuk. Dus heb je een kleuter en een peuter, kan dat prima samen gaan en hoef je dus (nog) maar één kinderkaart te kopen.

Ik ben benieuwd hoe je na het lezen van dit blog tegenover de museumjaarkaart staat. Zou je er eentje kopen of niet? Of twijfel je nog? Zo ja, welke vóórs of tegens wegen voor jou het zwaarst? Laat het me vooral weten in een reactie!

Veel liefs en veel museumplezier,

Chantal

4 Responses

  1. helaas ben ik het niet met je eens; ik heb de afgelopen tijd diverse musea bezocht en bij bijna alle musea moet je een toeslag betalen voor een tentoonstelling; de musea hebben bijna het hele jaar door tentoonstellingen en dat betekent dus dat je vaak helemaal niet gratis naar binnen kunt met een Museumjaarkaart; check maar eens het Singer Museum in Laren (+ 3 euro), Speelklok tot Pierement in Utrecht, Boymans van Beuningen in Rotterdam etc. etc. Met een gezin betekent dat al snel per bezoek 6-10 euro extra per bezoek.
    • Ha Els, goh wat jammer. Bedankt voor je eerlijke reactie. Daar was ik niet van op de hoogte. Jammer dat te vernemen. In Leiden heb ik het bij de musea tot nog toe nog niet meegemaakt gelukkig. Ook niet als er net een nieuwe tentoonstelling was, zoals die over Bali bij het Volkenkundig museum. Zijn jullie nog wel steeds blij met de kaart of inmiddels gestopt met de aanschaf?
  2. Helaas, dat klopt niet; bij vele museam moet je een toeslag betalen omdat ze een tentoonstelling hebben (Singer, Speelklok tot Pierement, Boymans en vele andere musea); per bezoek kost dat met een gezin 6-10 euro extra; per jaar tikt dat lekker aan!
    • Daar was ik niet van op de hoogte, bedankt voor je reactie Jan. Ik kan me voorstellen dat dat vervelend is en erg aantikt met de kosten. Ik ga er vanaf nu ook op letten. Je kan natuurlijk ook altijd vooraf bellen naar een museum om te kijken hoe dit zit. Er zijn er uiteraard ook nog steeds veel waar dit niet zo is, en dan scheelt het toch dat ik zo'n kaart nu heb en daardoor vaker ga. Ik ben er in ieder geval blij mee. Maar nogmaals bedankt voor de aanscherping bij dit blog!

Leave a comment