Bali met kinderen – Reisschema en inpaklijst (Blog 1)

We zijn net een week terug uit Bali met onze kinderen, en wat was het een bijzondere reis. Echt een mooi ervaring om dit met het hele gezin te doen. Voor mij was het de eerste keer, zo ver op reis met ons gezin. Te meer omdat ik vooraf zelf nogal verscheurd werd door verlangen en angst, en het zo geweldig (en gemakkelijk) bleek te zijn, wil ik jullie graag in een aantal blogs meenemen in onze beleving. Ik hoop hiermee jullie ook te inspireren en te laten zien hoe geweldig, inspirerend en relaxt zo'n reis naar Bali met kinderen kan zijn. Niets mis met good old Frankrijk, maar de wereld is zoveel mooier en groter. En de zorgen of twijfels in je hoofd, mocht je die hebben, zijn groter dan wat je daar in Bali (of in een ander Aziatisch land) aantreft kan ik je nu al vertellen. Bali met kinderen is heel goed te doen. Als je nieuwsgierig en flexibel bent ingesteld, is zo'n reis makkelijker dan je denkt en super leuk (en leerzaam) voor je kinderen. Maar voordat ik ga vertellen over Bali zelf, begin ik met dit blog graag bij het begin: onze voorbereiding, het reisschema en de inpaklijst. Want daarmee zorg je voor een relaxte reis. Met een goede planning, en inpaklijst, heb je namelijk een stuk minder zorgen. En ik kan alvast verklappen dat je ook een hoop niet nodig hebt, waarvan je nu denkt dat het echt onontbeerlijk is. Dus doe er je voordeel mee als je binnenkort nog op reis gaat. En wil je altijd nog eens reizen met je kinderen door Azië of heb je plannen om naar Bali met kinderen te gaan? Lees dan vooral verder, om je goed voor te bereiden en tegelijkertijd ook te kunnen ontspannen erover. De inpaklijst voor Bali met kinderen onderaan dit blog gaat je daarbij zeker helpen. Die kan je trouwens ook goed gebruiken als je naar een ander Aziatisch land gaat, zoals Thailand of Maleisië, met kinderen. Alvast een mooie reis gewenst en veel plezier met dit blog!

Reiskoorts

Bali met kinderen vliegveld schipholEen echte die-hard, all soul searching, backpacker ben ik nooit geweest. Maar de backpackreis die ik maakte op mijn 26e door Thailand en Vietnam, heeft wel een dusdanige indruk op me gemaakt dat ik graag nog meer van de wereld wilde zien. Al voordat Noah geboren werd, was ik daarom met mijn vriend aan het plannen om ook eens samen verder op reis te gaan dan europa. Noah kwam onverwacht, en hoe ruimdenkend ik ook ben, een reis met baby zag ik toch niet zitten toen ik net voor het eerst moeder was. Wel wilde ik graag ons geld dat we spaarden apart houden voor de toekomst en zo geschiedde. Een aantal jaren met heerlijke vakanties in Frankrijk en Italië vlogen voorbij en toen kwam Lorelei. Onze wens om te reizen stond op een laag pitje, maar we realiseerden ons ook dat als we nu niet zouden gaan een keer, alles alleen maar duurder zou worden als Lorelei twee jaar werd. Want als je naar Azië gaat, is een vliegticket toch echt de grootste uitgave. En van nog meer uitstel, zou dan zomaar afstel kunnen komen. Dus we hakten de knoop door, ondanks al mijn angstvisioenen waarbij Noah gekrabt zou worden door een straathond en rabiës zou krijgen, Lorelei uit de boot viel tijdens een snorkeltocht of ontvoerd zou worden en wij wellicht malaria zouden krijgen voor het leven op de Gilli. Dat we nog echt iets spannends gingen meemaken tijdens onze reis, wist ik toen nog niet. Maar daarover in een volgend blog meer.

Zelf je reis organiseren - Bali met kinderen - ons reisschema

Je kan natuurlijk een georganiseerde reis doen, maar het is zoveel leuker en makkelijker om het zelf te regelen. Je vliegtickets en een accomodatiewebsite als booking of airbnb is all you need. Oh ja en je vaccinaties natuurlijk, waarvoor je het best even naar je huisarts kan gaan voor advies. Wij hebben verder vooraf veel blogs gelezen, zoals deze van Kleine globetrotter en Digital nomad om inspiratie op te doen en te beslissen welke plekken we wilden zien die goed te doen zijn met kinderen. Eigenlijk kan je in heel Bali prima terecht met kinderen hoor. Wij kozen ervoor om op vier verschillende plekken te verblijven in ongeveer 17 dagen. We begonnen de reis met een nachtje in Denpasar, omdat we heel laat aankwamen. Alvast een tip trouwens als je je vliegtickets boekt: neem een nachtvlucht. Dan slapen je kinderen het grootste deel (hopelijk), wat bij ons in ieder geval zo was. Yes! Zowel Noah als Lorelei heeft gewoon 8 uur goed geslapen achterelkaar. Om geld te besparen hebben wij een ticket genomen met twee keer een overstap, ook dat viel me mee. De eerste overstap was in Zürich en de tweede in Singapore. Moest je een langere overstap nemen, zoals wij op de terugweg, om geld te besparen, kijk dan of je dat kan doen in Singapore. Dat is echt een super groot vliegveld met heel veel te doen, ook voor kinderen. Van vissen kijken en vlindertuin, tot games en glijbanen. En reis met een betrouwbare maatschappij, dan kan je in ieder geval normaal eten en goed digitaal vermaakt verwachten op je intercontinentale vlucht.

Privé taxi Bali chauffeurNa onze eerste nacht in Denpasar, werden we opgehaald door onze privé taxichauffeur om ons naar onze volgende bestemming te brengen. Huh? Privé taxichauffeur? Jazeker! Dat is heel gebruikelijk op Bali en kost bijna niets. Hij haalde ons ook op trouwens van het vliegveld, en heeft ons de hele vakantie van het ene hotel naar het volgende resort gebracht. In de plaatsjes waar we zaten, regelden we dan weer lokaal vervoer. Maar nu vraag je je natuurlijk af hoe je aan zo'n privé chauffeur komt? Wij hadden onze lieve Agus via een vriend van ons aangeraden gekregen die een jaar eerder in Bali op vakantie was geweest. Of eigenlijk gaf hij ons het nummer van een andere taxichauffeur, maar die was bezet en heeft ons toen in contact gebracht weer met zijn vriend Agus. Zo gaat dat. Het gaf mij een heel vertrouwd gevoel telkens dezelfde chauffeur te hebben en je bent meteen af van al het getrek aan je wanneer je aankomt op het vliegveld, vermoeid, bepakt en bezakt en met wellicht jengelende kinderen. Realiseer je wel dat je je kind gewoon op schoot houdt de hele tijd of naast je op de stoel in de gordel, want autostoeltjes kennen ze daar niet echt. Wat ook goed is om te weten, is dat veel hotels en resorts een ophaal/breng service hebben. Dus vraag daar vooral naar als je boekt. En vraag dus even aan vrienden die in Bali geweest zijn, of ze zo'n leuke privé chauffeur kennen! Want er is weinig openbaar vervoer en meestal rij je toch zeker wel een uur tot anderhalf uur naar je volgende bestemming met de taxi. En laatste tip: stop wat extra kleren, rompertjes en je tandenborstel in je handbagage. Bij ons was 1 koffer niet meegekomen (die van Noah) uit Singapore. We konden hem gelukkig de volgende dag ophalen, maar dit soort dingen gebeuren regelmatig.

Wij hadden dit reisschema in Bali met kinderen: Denpasar (1 nacht) - Ubud (4 nachten) - Nusa Lembongan (5 nachten, my personal favorite!) - Canggu (3 nachten) - Sanur (2 nachten). In Sanur had ik wel wat langer willen blijven. Het wordt beschreven als super rustig en voor ouderen, en gezinnen. Dat klinkt wat suf, maar het was er heerlijk! Zeker een fijne plek als afsluiter van je reis om weer even op adem te komen voordat je het vliegtuig instapt. In de komende blogs zal ik jullie meenemen naar al deze plekken om met foto's en verhalen te vertellen wat je er kan doen, waar je lekker kan eten en slapen met je gezin.

En dan nu de paklijst! Wat mee te nemen en wat vooral niet als je net als ons een tour door Bali of een ander Aziatisch land wil gaan maken met je gezin?

Bali met kinderen - de inpaklijst

Ik heb echt een mega grote paklijst samengesteld, want ik ben nu eenmaal een perfectionist en controlfreak. En overzicht creëren is één van mijn persoonlijke manieren om grip te houden op mijn zorgen en angsten. Dus ik kan wel zeggen dat ik een bijna uitputtende paklijst had en dus ook echt een volle koffer. Ik heb er geen spijt van gehad, want het gaf mij rust zo goed voorbereid op reis te gaan en heel veel spullen bleken ook echt handig bij aankomst. Maar een aantal dingen had ik ook echt thuis kunnen laten, om meer souvenirs mee terug te kunnen nemen of met minder kilo's op mijn schouders te lopen daar.

Zeker meenemen! - Bali met kinderen inpaklijst

De dingen die ik echt heel handig vond om bij me te hebben, daar gaan we (!), stonden overigens niet allemaal op de paklijst hieronder. Lach me niet uit, maar als oer-Hollander had ik naast mijn zelfgekweekte bloemkool (geintje) allerlei voorverpakte kinderkoeken zoals nijntje koekjes, liga en sultana mee. Ook zakjes knijpfruit kwamen goed van pas onderweg. Seriously. En vooral in de dagen erna als we van plek naar plek reisden in de taxi ook. Ik had altijd wel iets om de ergste honger te stillen of om ze zoet te houden als de irritatie of verveling toesloeg. Goed om te weten: voor een baby mag je gewoon vloeistof dus meenemen in het vliegtuig. Ik had daarom ook een fles met soyamelk gevuld en een aantal kleine pakjes mee in mijn handbagage, omdat Lorelei niet tegen gewone melk kan. Je kan dus poedermelk meenemen en de stewardess om gekookt water vragen, maar voorverpakte melk mag ook gewoon, dus ook langs de douane. Deryan slaaptent baby luxe campingbedje klamboe Verder was ik heel blij met onze Deryan slaaptent voor Lorelei. De meeste plekken hadden wel een kinderbedje, maar de Airbnb villa waar we op het laatste moment naartoe besloten te gaan (in een ander blog meer hierover), had geen kinderbedje bijvoorbeeld. En op de plekken waar ze wel een kinderbedje hadden, de meesten wel, dan zat er geen klamboe bij. Dus wel een klamboe bij onze grote bedden, en niet voor Lorelei. De Deryan slaaptent heeft een eigen matras, en is tegelijkertijd een klamboe. Echt super handig! Lorelei sliep er goed in ook omdat ze dus telkens dezelfde slaapplek had. En we hadden thuis geoefend met slapen erin. Wij zetten de Deryan slaaptent vaak in het kinderbed op het matras, en anders kan het dus ook gewoon op de grond, omdat er een zelfopblaasbaar matrasje bij zit. De tent is heel betaalbaar vergeleken met andere en zijn geld dus meer dan waard vond ik. Ook mee te nemen naar het strand bijvoorbeeld als tentje, wat wij overigens niet gedaan hebben.

Waar ik ook heel blij mee was, was een minisetje strandspeeltjes (ijsjes) waar ze op vele manieren mee gespeeld hebben. O ja en zwemluiers zijn lastig te krijgen, en duurder daar. Dus die kan je beter zelf meenemen. Ik heb anderhalf pak gebruikt in onze vakantie, omdat Lorelei ook wel iedere dag met ons mee het water inging. Draagzak Manduca Bali Nusa Lembongan Devil's TearEn de draagzak is onontbeerlijk! Ik heb er eentje (een Manduca) voor 40 euro tweedehands op marktplaats gekocht en iedere dag gebruikt, met name ook handig als je het wel aandurft met je kindje op de fiets of scooter te toeren daar zoals wij deden. Tot slot is het handig en heel leuk om voor kleinere kinderen (onze Noah van 5 jaar bijvoorbeeld) een eigen full face snorkelmasker mee te nemen. Als je op een snorkeltrip gaat, hebben ze wel duikbrillen, flippers en zo'n losse adempijp, maar dat was voor hem veel te inspannend. Dus we waren heel blij dat we zo'n masker meehadden waar je hele gezicht in kan, de kindermaat. Hij heeft er overigens ook veel mee gespeeld in het zwembad. O ja, en download voor jezelf in de avond wat leuke films of series van Netflix op je laptop (als je die meeneemt). Die kan je gewoon kijken als je de wifi uitzet namelijk. Dat is de truc. Is wel relaxt voor af en toe een avondje, want een tv hebben ze vaak niet. Al zal je die ook niet echt missen daar.

Thuislaten - Bali met kinderen inpaklijst

Bali met kinderen BadlakenOk, en dan nu de dingen die we echt niet nodig hebben gehad. Ik had twee dikke badhanddoeken mee voor op het strand, nou die namen onnodig veel ruimte in! Want bij ieder redelijk hotel of resort krijg je speciale, lekkere grote gestreepte badhanddoeken. En die kan en mag je dus ook gewoon meenemen naar een snorkeltrip, het zwembad of strand. De wereldstekker is ook een no go. Overal konden wij gewoon onze stekkers inpluggen. Wat ik ook niet nodig heb gehad, was de handwasgel. Ik dacht echt dat ik een jungletrekking ging doen ofzo, want natuurlijk kan je het water niet uit de kraan dringen daar, maar wel prima je handen ermee wassen. En overal hebben ze heerlijke zeepjes erbij staan, dus don't you worry about that. Wat ik ook totaal niet nodig heb gehad, was mijn zak met 'vliegtuigcadeautjes'. Daar hoor je iedereen over, paar van die actiondingen halen om je kinderen te vermaken is vaak het motto. Dus mijn rugzak ontplofte alsof ik in de auto naar Frankrijk ging, met snoepjes, spelletjes en kleine cadeautjes. Maar echt, we hebben maar 1x domino gespeeld en 2x yatzee met Noah tijdens de hele vakantie, verder ben je veel aan het ontdekken samen vooral. Het spel kaarten, het doosje lego, en de andere mini actiondingen gingen onaangeroerd weer mee terug. Dus bespaar jezelf de moeite. Vooral veel goede, leuke, grappige en leerzame filmpjes of apps op je tablet zetten. Dat helpt in het vliegtuig of de taxi. Een aanrader vind ik de gratis app van Nijntje. Daarin valt heel veel te ontdekken en te doen voor de allerkleinsten. Lorelei vond de app geweldig, en kirde het uit van 'Nijntje!, Nijntje!'. En Noah vond het ook heel leuk. Dus ze deden dit ook wel eens samen. Een betaalde versie nemen is echt niet nodig. Voor de schoolgaande kindjes vind ik de gratis apps Lego junior of 'de Rekenkoning' echt aanraders. Taxi Bali met kinderen National Geographic extreme dierenEn Noah was verzot op zijn tijdschrift over 'Extreme dieren' van National Geographic, waar hij veel in gelezen heeft onderweg in vliegtuig en taxi. O ja en tot slot: zet voor jezelf een leuk boek op een tablet of E-reader, want een boek als 'Wees onzichtbaar' van Murat Isik weegt nogal wat in je handbagage kan ik je vertellen. 😉 Wat we ook niet nodig hadden, was de Sack 'n seat. Super handig ding hoor, waarmee je van een normale stoel een veilige kinderstoel kan maken. Maar waar wij kwamen, hadden ze overal een kinderstoel. De riempjes erin zijn vaak wel stuk. Dus als je een onrustige bengel hebt, misschien toch de sack 'n seat meenemen. Onze poncho's en het zakmes ook totaal niet nodig gehad voor die onverwachte tropische bui waarbij we wat lianen zouden moeten wegkappen. Hahaha!

De buggy meenemen of niet vind ik trouwens een twijfelgeval. Wij hebben er blij gebruik van gemaakt op de heenweg op het vliegveld, ook bij aankomst toen we heel lang moesten wachten op onze koffers. Toen heeft Noah erin geslapen. Maar de rest van de vakantie hebben we hem letterlijk nul keer gebruikt. Te meer omdat er vaak geen fatsoenlijke stoep is. In Ubud zitten er bijvoorbeeld allemaal gaten in de stoep, en kan je er niet rijden met je buggy. Ook niet gewoon langs de weg, daar is het verkeer te gevaarlijk druk voor.

Nou, dat was het voor nu! Ik hoop dat je er wat aan hebt in je voorbereiding van jullie ongetwijfeld mooie reis met het gezin of dat je wellicht nu wat makkelijker denkt over de mogelijkheid met je kinderen wat verder te gaan reizen. Hieronder vind je integraal onze paklijst. In het volgende blog neem ik jullie mee naar onze eerste langere bestemming: Ubud. Ik ben benieuwd wat je van dit blog vond en hoe jij denkt over een reis naar Bali met kinderen of überhaupt een verre reis maken met je gezin. Laat je het met weten in een reactie? En voel je vrij om vragen te stellen. Ik beantwoord ze graag!

Alle liefs,

Chantal

 

Dè inpaklijst - Bali met kinderen

Documenten

 • Paspoort (4x)
 • Rijbewijs (2x)
 • Verzekeringspas (reis en zorgverzekeraar)
 • Creditcard
 • Vliegtickets
 • Reserveringsbewijs hotel/appartement/camping
 • Adressenlijst evt van thuis
 • Kopieën reisdocumenten in e-mail zetten
 • Kopieën paspoorten meenemen
 • Reisgids x1
Medicijnen

 • EHBO-set (tekentang pincet, schaartje, etc..)
 • Antihistaminica
 • Neusspray
 • Afterbite kids en volwassenen
 • Insectenwerend middel (Deet kids max. 30%, volwassenen 50%)
 • Blarenpleisters
 • Koortsthermometer 2x
 • ORS volwassenen en baby
 • Ontsmettingsmiddel
 • Pijnstiller / Zetpillen
 • Pleisters / Verband
 • Huidverzorgingszalf
Electronica

 • Fototoestel
 • Telefoon
 • Laptop
 • Tablet
 • Opladers (telefoon, fototoestel, laptop, tablet)
 • Gopro & Accessoires + oplader
 • Babyfoon + oplader
 • wereldstekker
Toiletartikelen

 • Zonnebrand factor 20/30/50
 • Aftersun / Bodylotion
 • Bril / contactlenzen, vloeistof
 • Deodorant
 • Handwasgel
 • Kam / borstel
 • Lippenzalf
 • Nagelschaar
 • Scheermesjes
 • Shampoo/Douchegel
 • Spiegel
 • Tandenborstel (4x)
 • Tandpasta
 • Toilettas
 • Make-up + remover
 • Wattenstaafjes
 • Watjes
Kleding en accessoires (Wij en Noah)

 • Gympies / goede loopschoenen of sandalen 😉
 • Slippers
 • Waterschoenen
 • Sokken
 • Broek / Riem
 • Korte broeken
 • Jurkjes
 • Rokjes
 • T-shirts
 • Hemdjes
 • Lekkere trui (voor avond of in vliegtuig)
 • BH’s / Onderbroeken / Boxers
 • Petje 
 • Zwembroek / Bikini / zwembandjes
 • Armbandjes / ketting / oorbellen
 • Zonnebril / Horloge
 • Uitgaanstasje
 • Klein rugzakje voor uitstapjes
Lorelei

 • Rompertjes (kort en lang)
 • Sokjes
 • Broekjes / T-shirts
 • Jurkjes
 • Warme kleding
 • (zwem)Luiers!
 • Billendoekjes
 • Hydrofielluiers 1x groot en 2x klein
 • Badhandoek
 • Dexeryl
 • Fles
 • Nutrilon / Soyamelk
 • Bambix pap
 • Knuffel
 • Speeltjes en boekjes
 • Slaapzakje van Hydrofiele stof
 • Slabbetje
 • Deryan slaaptentje
 • Zwemband / badpak
 • Draagzak
 • Zonnehoedje

Extra items:

 • Aansteker
 • Zakmes (In grote bagage doen)
 • Pen / potlood
 • Schrijfpapier / Vakantiedagboek
 • Leesboek / Tijdschrift / voorleesboek 
 • Grote badhanddoeken
 • Tas met speeltjes en vliegtuig cadeautjes
 • Bagageslot
 • Spelletjes en speelgoed
 • Zandspeelgoed /schepjes etc..
 • Sack & Seat
 • Regenspullen
 • Externe HD
 • Koptelefoon Noah
 • Identifier
 • Zwembril / snorkelbrillen

Vooraf regelen

 • Batterijen opladen
 • Betaalpassen op werelddekking zetten ivbm pinnen/betalen Azië
 • Contactadres achterlaten bij familie
 • Elektrische apparaten uitschakelen
 • Vriezer ontdooien en koelkast leeghalen (uitzetten)
 • Brood afbestellen
 • Geheugenkaartjes leegmaken
 • Geldigheid paspoort controleren
 • Vervoer naar en van de luchthaven (treintijden uitzoeken)
 • Vuilnis legen/ Luieremmer
 • Planten water geven
 • Netflix downloaden / films series voor ons en de kinderen 
 • Tekenfilms en apps voor kinderen op de tablet
In dit blog is gebruik gemaakt van Affiliate linkjes.

6 Responses

 1. Leuk blog met goede tips! Ben benieuwd naar de volgende verhalen!
  • Dank je! Leuk om te horen Karperrrr! ;-) Ben je ook wel eens naar Bali geweest of zijn er plannen?
 2. Hi Chantal! Leuk om je ervaringen te lezen. En heel herkenbaar, de angsten vooraf. Wij zijn in maart naar New York gegaan en ik vond het vooraf super spannend hoe het met Kensi zou gaan. Toch 8 uur vliegen! Maar een week van tevoren heb ik mijn angsten los gelaten. Kensi was 13 maanden toen we gingen vliegen en ze heeft zich voorbeeldig gedragen! Tip voor je lezers die naar het westen willen reizen ipv het oosten: Geen nachtvlucht, want je reist naar het licht toe. Ik dacht ook slim te zijn om een nachtvlucht te boeken, zodat Kensi gelijk zou gaan slapen, maar de hele reis is het licht geweest, waardoor ze geen moment heeft geslapen;) Ga nu de rest van je verhalen lezen :) Groetjes van Marcia
 3. Hoi Chantal! Mijn zus Heleen wees me op jouw blog! Echt heel leuk om te lezen. Met kriebels in mijn buik kan ik zeggen dat we binnenkort naar Cuba op vakantie gaan. Echt heel veel zin in. Zelf ben ik ook van de lijstjes, stapeltjes en alles in rijtjes leggen. Gaaf om jouw ervaring te lezen. Heel handig zo’n paklijst :D Gr. Eveline
 4. Hi Chantal! Mijn zus wees me op jou blogs. Super leuk om jullie reiservaring zo te lezen. Wij gaan binnenkort naar Cuba, waarbij ik met kriebels in mijn buik kan zeggen dat ik er onwijs veel zin in heb! Ik ben zelf ook altijd van de lijstjes en stapeltjes, met deze paklijst en tips ben ik al een heel eind op weg. Thanks!
  • Ha Eveline, wat leuk! Ik heb die blogs echt geschreven vanuit mijn eigen verlangen onze reis een mooie plek te geven èn vanuit het idee dat anderen er ook iets aan zouden kunnen hebben, van de bibbers die ik vooraf had en de praktische tips tot en met het genieten dat het de moeite en investering helemaal waard is. Echt heel leuk om nu te horen dat dat ook werkelijk zo is, en in ieder geval iemand er iets aan heeft! Zo'n vakantie is echt met recht herinneringen maken waar je bij bent. Mooi hoor. Wanneer gaan jullie? Ik ben zelf ook eens in Cuba geweest, maar dan zonder kinderen nog. Heel bijzonder land, echt gaaf dat je erheen gaat en stoer zo met je gezin. Graag gedaan van de tips en alvast heel veel plezier!!

Leave a comment