Spiderman kinderfeestje (met praktische tips!)

Lorelei vierde een half jaar geleden pas haar eerste verjaardag. Noah is nu al weer vijf jaar geworden in maart en heeft zijn eerste kinderfeestje gehad! Ik zal je zeggen dat ik het stiekem best spannend vond. Wat zal hij van het feest vinden? En zijn vriendjes en vriendinnetjes? Sommigen waren al gewend om naar feestjes te gaan, Noah niet. En ik had totaal geen referentiekader. Behalve dan mijn eigen kinderfeestjes van zo'n dertig jaar geleden. Waar koekhappen en spijkerpoepen nog heel vernieuwend was. Nou was ik niet van plan om een heel hip feest te gaan geven. Maar het is toch wel gezellig als alle kindjes het naar hun zin hebben en niet na een half uur roepen dat ze naar huis willen omdat het zo saai is. Dat betekende dus even mijn oren goed te luister leggen bij andere mama's met iets oudere kindjes. En gewoon op Pinterest kijken, dat hebben we tegenwoordig natuurlijk ook. En dan heb je zo inspiratie voor een heus Spiderman kinderfeest. Want ook al kijkt hij het nooit op tv, Noah is net als veel jongetjes van zijn leeftijd nog steeds gek van Spiderman. So here we go! In dit blog ga ik los met tips, do's en don't voor het eerste kinderfeestje van je kleine dame of heer. En niet zomaar een kinderfeestje, maar een echt Spiderman kinderfeestje. Spoiler alert: hou je van simpel en goedkoop, lees dan vooral verder.

De uitnodiging

Vroeger, vroeger, ja vroeger mocht je nog gewoon je partijtje met een kaartje in de klas aankondigen en deze uitdelen. Had je van die invulkaartjes voor een partijtje. Maar tegenwoordig is dat ten strengste verboden in de klas, als geschreven of ongeschreven regel, want dat is niet leuk voor de andere kindjes. Dat snap ik wel en ik vind het ook wat overbezorgd. Die kindjes weten toch allang wie wiens vriendjes zijn en dat die dan op het feestje mogen komen van de beste jarige lijkt me. Ik heb zelf geen heftige herinneringen aan niet uitgenodigd worden. Natuurlijk wel dat ik het jammer vond, als ik niet mocht komen. Maar dat is het leven lijkt me. Ook goed om mee te leren omgaan. Hoe zie jij dat?

In ieder geval heb ik het mij in deze moderne tijd makkelijk gemaakt, en gewoon alle ouders een appje gestuurd met een leuk fotootje van Noah als uitnodiging. Super simpel! En ja, ik was ook even vergeten door alle drukte van werk en gezin dat die kindjes nog uitgenodigd moesten worden. Noah werd laatst zelf ook uitgenodigd voor het eerst voor een feestje trouwens en die mama stuurde een kaartje per post naar ons huisadres. Dat kan natuurlijk ook. Ik had daar niet aan gedacht, maar je kan natuurlijk gewoon de adressen opzoeken via de portal of website van de basisschool en dan een officiële uitnodiging versturen. Voor wat extra feestvreugde bij die kleintjes is dat wel leuk. Noah vond het in ieder geval heel leuk om een kaartje te krijgen thuis! En wat ook leuk is om te doen: ouderwets een zakje met wat leuks of lekkers meegeven na afloop van het feestje. Ik had via internet allerlei goedkope Spiderman versieringen gekocht, waaronder ook de zakjes op de foto waar je ieders naam op kan zetten. Ik had er wat snoepjes, een mandarijn en een stuiterbal in gedaan. Die laatste kan je heel goedkoop per 5 bij de Hema kopen. Wil je meer tips voor een betaalbaar feestje, lees dan vooral mijn blog over Lorelei's eerste verjaardag.

Locatie

Een eerste kinderfeestje kan prima thuis, en latere kinderfeestjes ook natuurlijk. Het ligt er vooral aan wat je van plan bent om te doen en hoeveel kindjes er uitgenodigd zijn. Sommige ouders zijn van de regel, hoe oud je wordt zoveel kindjes mogen er komen. Dat is wel een fijne vuistregel. Voor Noah ben ik daar niet zo strikt op gaan zitten. Hij werd 5 jaar en er kwamen 6 kindjes, 3 jongen en 3 meisjes. Omdat wij aansluitend nog wat familie en vrienden wilden uitnodigen voor zijn verjaardag, hadden wij een zaaltje gehuurd. In Leiden heb je allemaal buurtverenigingen met grote buitenspeeltuinen waar je heel betaalbaar een leuk zaaltje bij kan huren. De speeltuin heb je er dan meteen gratis bij. Sowieso is het goed om (zeker als het jongetjes betreft) nog ergens een buitenmoment in te plannen, waarbij ze lekker uit kunnen razen of een speurtocht doen. Een vriendje van Noah had bijvoorbeeld een klein gymzaaltje, via familie geregeld, en daar gingen al die gastjes lekker apenkooien. Je kan ook op veel plekken all-in kinderfeestjes doen, zoals een boswachterpartijtje via staatsbosbeheer of bij een indoor speeltuin als Bubblejungle of Monkeytown, ouderwets bowlen of lekker trampoline springen bij Trix als je kindjes al wat groter zijn. Dat is helemaal makkelijk, maar dan ben je ook wel weer aardig wat geld kwijt.

Het feest!

Spiderman speurtochtHoe spannend ik het zelf ook vond, zo'n eerste kinderfeestje, op deze leeftijd is het eigenlijk heel makkelijk. Ze zijn al zo enthousiast dat ze naar een feestje mogen en spelen het liefst met elkaar kwam ik achter. Op Noah's feestje was een buurmeisje, zijn neefje, en kindjes uit zijn klas. Maar ze renden allemaal lekker achter elkaar aan aan het begin in het zaaltje, ook al kende ze elkaar niet even goed. Ik had voor het feestje, met wat tips van andere mama's en een beetje eigen creativiteit, een paar spelletjes bedacht en dat was meer dan zat! Sowieso had ik het feestje kort laten duren, zo'n anderhalf uur. Lang zat leek me met 7 kindjes totaal en dat was het ook. Andere ouders doen het een hele middag, met patat eten van het papieren tafelkleed en van die dingen. Ook super leuk natuurlijk! Ik was oprecht even bang dat het te kort was, maar echt, het was prima zo. Langer kan natuurlijk altijd, maar voel je vooral niet verplicht een hele middag inclusief eten te vullen. Doe vooral waar je jezelf goed bij voelt.

Noah's feestje begon met verjaardagsliedjes zingen en cake versieren. Ik had het lekker simpel gehouden, gewoon zo'n natte cake van de supermarkt, bus slagroom, hagelslag, eetbare bloemetjes en zilveren balletjes van de bakafdeling en gaan! Daarna mocht Noah zijn cadeautjes uitpakken. Leuk om dit in een spelvorm te doen, die tip heb ik van een andere mamablogger. De kindjes mochten spiderman op de grond rond laten draaien op zijn rug en wie hij aanwees als hij stillag, diegene mocht zijn of haar cadeautje geven.

spiderman kinderfeestje 5 jaar eilopen ei lopenDaarna had ik een paar ouderwetse spelletjes omgezet in Spiderman thema en in een zelfbedachte speurtocht gestopt. Dat hoeft natuurlijk niet, en kost iets meer tijd, maar ik vond dat zelf gewoon heel leuk om te bedenken. En het was uiteindelijk zo bedacht. De kindjes mochten Spiderman helpen om zijn Spiderschat terug te vinden, en iedere stap in de speurtocht was een opdracht of spelletje. De jarige Noah mocht bij iedere stap voorlezen wat ze gingen doen, maar dat kan je ook als ouder zelf doen of ieder kind om de beurt. Zelf vond ik het wel leuk om de jarige een speciale rol daarin te geven. Ik ben altijd al gauw van iedereen is gelijk, maar met zo'n dag is het natuurlijk juist leuk als je even in het zonnetje mag staan. En Noah kan al goed lezen voor zijn leeftijd, dus hij genoot daar echt van. Spiderman speurtochtOp de foto zie je welke spelletjes we deden, onder andere: ei-lopen (redt meneer ei door hem heel naar de overkant te brengen), bouw een hoge duplo toren binnen 2 minuten voor Spiderman zodat hij kan kijken waar zijn schat is, en Anna Maria Spiderman uuuh koekoek. O ja, nog een kleine tip: hou het leuk door geen win-verlies spelletjes te doen. Dat doen ze bij de Koningsspelen ook niet viel me op en dan hou je het wel zo gezellig. Want dat kan anders best een uitdaging zijn met zoveel kindjes, zeker met onze Noah die echt niet tegen zijn verlies kan. En welk kindje wel eigenlijk. Heel normaal op deze leeftijd. 😉

Het feest was helemaal geslaagd. Ik heb na de speurtocht met spelletjes, niks anders meer met ze gedaan van wat ik had bedacht. Want het liefst wilden ze gewoon zelf in de speeltuin spelen! Helemaal logisch. En gelukkig zijn ze ook zo eerlijk om dat lekker te zeggen. Dus mijn advies: maak je niet te druk, verzin niet te veel en hou het simpel. O ja en geniet ervan, die kleine mannetjes en vrouwtjes te zien gek doen met elkaar in hun eigen feestwereldje. <3

Veel liefs en veel plezier met jullie feestje binnenkort wellicht!

Chantal

PS: Is je kindje nog wat kleiner? Lees dan mijn blog eens over Lorelei's eerste verjaardag of misschien vind je dit recept voor een heerlijke worteltjes verjaardagstaart wel lekker!

No Comments Yet.

Leave a comment