De Borstvoedingsketting

Hoe bedoel je out of my comfortzone. Een blog schrijven over mijn bekkenbodemproblemen dat ging nog wel. Maar een blog over mijn crea bea actie? Straks vind iedereen mij een freak! Wie maakt er nou een ketting van haar eigen borstvoeding? Jak! Nou, ikke dus. En ik zal je vertellen waarom.

Na 9,5 maand ben ik definitief gestopt met Noah zelf te voeden. Ik had vanaf zijn geboorte hem dag in dag uit dicht tegen me aan gehad tijdens het voeden, van 8x per dag tot 5x per dag en op het laatst tijdens het afbouwen 2x per dag. Als je zo verbonden bent met elkaar, is het best gek om daar ineens afscheid van te nemen. Op werk had ik me drie slagen in de rondte gekolfd. Ze zeggen wel eens dat het lastiger is voor mensen om iets los te laten, waar ze veel in geïnvesteerd hebben, nou dat bleek. Die kolfmachine verbannen naar ons berghok, daar had ik dan weer minder moeite mee. 😉 Maar het idee nooit meer zo verbonden te zijn met Noah als tijdens het voeden, zat me niet lekker.

Om het voor mezelf gemakkelijker te maken, ben ik gaan rondneuzen op internet. Hoe doen andere vrouwen dat? Hebben die daar ook last van? Of is it just me and my hormones? Tijdens één van mijn zoektochten kwam ik op Etsy.com terecht, the real deal voor crea bea's. En daar zag ik veel vrouwen die aanboden een ketting te maken van je eigen borstvoeding. Ik vond dat een beetje vreemd. Na 9 maanden mijn eigen borstvoeding afkolven, in zakjes doen en invriezen of meegeven aan de crèchejuf ben je wel wat gewend. Maar het opsturen naar een vreemde die er dan een ketting van maakt? Dat was wel de grens. En wie zegt dat je straks je eigen borstmelk om je nek hebt hangen en niet die van één of andere geitenwollen sok uit Lutjebroek of gewoon koemelk, omdat ze die van jou, 'Oeps!', zo omver liet lopen door haar dikke crea bea kat met zelfgebreide sokjes aan?

Een paar dagen later dacht ik alleen nog steeds aan die ketting, vreemd genoeg. Toch maar weer even kijken op Etsy. En jawel, daar zag ik een meisje uit Canada die doe-het-zelf pakketten opstuurde. Bingo! Dit zou 'm worden. Zo wist ik zeker dat het gemaakt zou zijn van mijn eigen moedermelk. Tegelijkertijd leek het me een mooi ritueel om zo afscheid te nemen van mijn voedingsperiode. Omdat ik aan het opdrogen was, heb ik met spoed het pakket aangevraagd. Ik had het binnen een week!

Hoe ik aan de slag ben gegaan met potten en pannen kan je hier lezen. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Het kost alleen wat tijd en geduld. Mijn ketting is af nu. Ik zal je eerlijk zeggen dat ik hem nog niet gedragen heb. Misschien ga ik dat wel nooit doen. Daar moet ik geloof ik toch ook weer een drempeltje voor over gaan. Want wat nou als mensen vragen waar ik die ketting vandaan heb? Of wat er in dat medaillon zit? 😉 Maar een mooie blijvende herinnering heb ik wel en het letterlijk een plek gegeven. Ik ben heel benieuwd hoe jullie afscheid hebben genomen van je voedingsperiode. Laat je het me weten?

8 Responses

 1. Marrit
  Leuk geschreven Chantal! En ik snap best dat je het een plekje wilde geven. Het is toch even loslaten. Een beetje alsof Noah uit huis gaat :)! Omdat het bij ons niet helemaal goed ging, besloot ik met mijn man om te stoppen. Hij zei: goed dan gaan we NU over op de fles. Maar dat wilde ik niet haha! Eerst nog even een beetje afscheid nemen. Eerst mentaal voorbereiden. En dat was dus al na twee maanden borstvoeding. Dus ik snap zo'n ketting best! Tien maanden! Een mooi plekje geven zou ik zeggen :).
 2. Dank je Marrit, voor je lieve reactie! Ik vond het inderdaad vooral ook gek om van de één op de andere dag te stoppen en moest er echt even afscheid van nemen. De ketting hielp me daarbij. En nu is het meer een soort aandenken dan dat ik het draag hoor. Wat jammer dat het niet helemaal goed ging met de borstvoeding bij jullie. Ga je het een volgende keer wel weer proberen?
  • Marrit
   Ja in principe wel. Maar ik ga nooit de tien maanden halen hoor. Daar ben ik zelf niet geschikt voor
 3. Haha! Nou, ik ook eigenlijk niet hoor. ;-) Ik viel zowat uitelkaar aan het einde. Vandaar dat ik zelf gestopt ben. Goed dat je er nog wel positief instaat voor de volgende. Je weet maar nooit. ;-)
 4. Sharmayne
  http://mydailythings.com/2013/12/22/borstvoeding-3/ Ik ben er dus nog niet uit wat ik met mijn laatste beetje vriezer melk ga doen.
  • Haai! Heb net je blog gelezen over het stoppen. Lastig hè? Ik snap het helemaal. Kijk ook eens hier op mijn blog: http://bit.ly/1aBjRvL Daar zie je hoe ik de ketting gemaakt heb stap-voor-stap. Het pakket viel mij mee hoe duur het was. Voor ongeveer €28,- heb je er al één. :) Ik ben benieuwd of je er één gaat maken of een andere, eigen manier hebt om afscheid te nemen en iets te doen met je laatste melk. Laat je het me weten? Sterkte!
 5. Iris
  Leuk om te lezen Chantal. Ik zit nu op 9 maanden en ook nog maar 2 voedingen per dag. De kolfspullen (1 doos vol!) heb ik vorige week ook naar de berging gebracht. Heerlijk! Ben nu nog niet bezig met het definitieve afscheid, misschien toch verstandig om daar alvast aan te denken.
  • Dank je Iris! Ja ik hou het graag zo eerlijk mogelijk op mijn blog. Het was best even slikken, afscheid nemen van het voeden. Inmiddels voelt het goed en kijk ik er ook met een goed gevoel op terug. Het kan geen kwaad er alvast even bij stil te staan, want er komt een moment dat je er afscheid van gaat nemen. Zeker als je minder gaat geven, kan dat ineens heel snel gaan. Maar zo te lezen, ben je je daar al bewust van. ;-) En geniet vooral ook nog even van die tijd samen! Ik heb best nog een tijd kunnen voeden zonder te kolven overdag. Geweldige tijd. Wel de lusten, niet de lasten. :-)

Leave a comment