Hoe maak je de borstvoedingsketting?

 • enveloppe van milk mom baby
 • instructies milk mom baby
 • toolkit milk mom baby
 • Aan de slag! Borstvoedingsketting maken
 • borstvoeding koken
 • borstvoeding wordt groen
 • ketting milk mom baby
 • borstvoedingsketting maken
 • borstvoedingsketting vullen

In mijn blog heb ik jullie verteld hoe lastig ik het vond om afscheid te nemen van mijn voedingsperiode. Door het in een ketting te verwerken, heb ik het letterlijk en figuurlijk een plekje gegeven. Wil je weten hoe je de ketting maakt? Bekijk mijn foto's en lees hoe ik het gedaan heb met de gemakkelijke instructies van milk-mom-baby.

De eerste stap is een pakket bestellen via Etsy.com of milk-mom-baby zelf. Mijn pakket koste omgerekend zo'n €28,- inclusief verzendkosten. In het pakket vind je alles wat je nodig hebt, ook de ketting. Er zijn meerdere soorten kettingen waar je uit kan kiezen. Die van mij was het goedkoopst destijds. Om het te maken heb je verder nodig: een klein (steel)pannetje, 60ml verse borstvoeding of 75 ml uit de diepvries en keukenpapier.

Bij het pakket zitten instructies en een aantal potjes met voor mij onbekende inhoud en een kwastje met een spateltje. Hou er rekening mee dat je wel een paar dagen zoet bent met het maken van je ketting. Het maken zelf is zo gebeurd, maar je moet de ketting 3x lakken en daarna, als je geprepareerde borstvoeding erin gaat, ook weer 3x lakken. Tussen de 'lakfases' moet minimaal 24 uur zitten. Vandaar.

Het condenseren van de melk vond ik wel spannend, omdat het de laatste borstvoeding was die ik in huis had (symbolisch). Tip: ik zou je aanraden het iets eerder te maken als ik, dus echt een aantal weken voordat je gaat stoppen. Als het misgaat, kan je het nog eens proberen. Gelukkig ging alles goed bij mij. Al twijfelde ik wel toen ik de melk in het pannetje zag verschrompelen en groen worden toen ik het van het vuur haalde. 😉 Maar dat hoort er dus bij. Wel even opletten dat het niet te hard gaat, en voorkomen dat de melk aanbrandt. Bij mij gebeurde dat alleen een beetje aan de randen van de pan. Dat was niet erg, want er was genoeg over voor de ketting en wat extra balletjes. Je kan er dus meer mee 'vullen' of het als losse balletjes bewaren.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, zo'n ketting. Laat het me vooral weten in de comments hieronder, ook als je zelf aan de slag bent gegaan ermee of het juist helemaal niks vindt!

15 Responses

 1. Wauw, wat vet! Ik wil dit ook nog steeds heel graag bestellen, maar zelf maken klinkt nog veel toffer! Ik voed nog steeds, maar heb niet meer veel in de diepvries. Kan natuurlijk sowieso extra afkolven, maar goed. Ik vind die kettingen allemaal zo duur, maar dit valt mee! Ik ga er eens even achteraan, thanks!
  • Ha Gwen, wat leuk om te horen! Sommige mensen in mijn omgeving vonden het maar gek, maar ik vond het echt een mooie manier om mijn borstvoedingsperiode af te sluiten. Ik draag de ketting eigenlijk nooit, maar ben dus wel erg blij ermee. Ik heb toen ook wat extra melk gekolfd, vers. Diepvries kan je ook gewoon gebruiken. Ik ben heel benieuwd of je de ketting gaat bestellen en maken. Laat je het me weten als het gelukt is? En ga je nog lang voeden of is dit ook voor jou om de mooie periode van het borstvoeden af te sluiten? Veel succes en dank voor je reactie op mijn blog!
 2. Helena
  Wat leuk! Ik ben ook aan het rondneuzen wat een leuke manier is om deze speciale borstvoedingsperiode te herinneren. Het is mijn vierde dochter en ook de laatste. Dit speciale tussen mama en kind zal ik dus hierna niet meer meemaken. Voorlopig mag zij nog zolang drinken bij mij als dat ze zelf wil, maar dat zal op een dag ook stoppen. Dat moment wil ik voor zijn met iets speciaals, zoals dit bijvoorbeeld. Een mooie ketting (vooral ook betaalbaar deze) die het essentiële voedingsmiddel van mijn meiden in haar hart heeft gesloten. Bedankt voor het delen.
  • Helena, wat vind ik dat leuk om te lezen! Ik vond het namelijk best spannend deze blog te plaatsen destijds, omdat mensen het misschien toch wat gek vinden. Het heeft mij in ieder geval geholpen deze liefdevolle periode van het zelf voeden ook mooi te kunnen afsluiten. Knap dat je alle vier zelf gevoed hebt trouwens, respect! Hoe oud is je jongste nu? Geniet er nog maar lekker van! Groetjes, Chantal
 3. Oh ik heb het werkelijk nog nooit eerder gezien, Heel bijzonder zeg, zo'n ketting. Ikzelf vond afscheid nemen van de bv periodes ( 4 x mee mogen maken) ook altijd wel een ding....
  • Snap ik helemaal! Is ook niet niks, zeker niet als je het vier keer met veel plezier hebt mogen beleven en het echt de laatste keer is kan ik me zo voorstellen.
 4. Claudia
  Prachtig - dit is de uitleg die ik zocht sè. :) ik overweeg om het pakket ook te kopen en heb nog iets van een 200cc "vervallen" melk in de diepvries en ik geef nog wel live, maar kolf al lang niet meer ... Misschien heb ik voor de grotere hoeveelheid meerdere kits nodig? Ik speel met het idee om voor elk van mijn kinderen een symbooltje te maken ... Als je de melk als pareltjes bewaart, moet je die dan ook lakken en kan je daar nog een eigen vorm of zo aan geven, weet je dat toevallig ook? De link naar je blog kreeg ik overigens van een lid op mijn groep https://m.facebook.com/groups/25221903110?ref=bookmark waar nog meer leden hun interesse uitspraken. :)
  • Ha Claudia, wat fijn om te horen dat je zo blij bent met de uitleg! Het leek me handig alle stappen erop te zetten voor anderen, omdat ik het zelf best spannend vond om te maken met de laatste melk die ik had. Ik denk inderdaad wel dat je voor zoveel melk meerdere kits nodig hebt. Maar de vraag is eerder hoeveel 'pareltjes' je wil maken en hoe groot. Ik had namelijk best nog wat over nadat ik de ketting gevuld had. Ik heb daar ook bolletjes van gemaakt en die gelakt inderdaad (stuk of 3 mini bolletjes en 1 wat grotere). Dat lakken zou ik wel doen, ter bescherming. De melk die je over hebt kan je zeker een andere vorm geven, maar dat is wel lastig. De bolletjes van mij werden niet heel mooi rond. Maar het kan wel denk ik als je ze blijft bijwerken tijdens het drogen. Of je vult nog een andere kettinghanger of iets ermee? Leuk dat anderen ook enthousiast waren over mijn blogje! Ik ben nu ook lid geworden van de groep. Zal binnenkort even een berichtje achterlaten. Dank voor de tip! En als je nog vragen hebt, laat vooral weten!
   • Hallo, Onder welke zoekterm op etsy zoek je dan of heb je een linkje want ik kom er niet uit? Dankjewel! Groetjes esther
 5. Tanja
  Ik zoek alleen de DIY kit zonder sieraad, waar kan ik die vinden?
  • Beste Tanja, het is al weer even geleden dat ik de ketting maakte. Ik zie dat de website milkmombaby.com inmiddels niet meer bestaat helaas. Je kon daar namelijk ook een pakket zonder ketting bestellen. Het enige dat ik je kan adviseren nu, is om eens op Etsy.com of gewoon via google te zoeken zowel in het Nederlands als in het Engels. Veel succes!
 6. Hoi Chantal, Waar ik heel benieuwd naar ben, is of de melk niet 'verrot'. Hoe ziet je ketting er nu, na 2 jaar uit? Ik zou ook graag een ketting willen, maar twijfel er over om het zelf te doen.
  • Hey! Na 4 jaar ziet de ketting er nog goed uit, de melk is gelig van kleur maar netjes. Ik had er ook veel laagjes bescherming overheen gedaan. Ik had verder nog wat bolletjes melk over die ik minder goed bestreken heb, en die zijn wel groenig geworden dus die heb ik net maar eens weggegooid haha! Maar de ketting dus nog prima. Ik wilde gewoon zeker weten dat het van mijn eigen melk zou zijn. Heb je al bedacht wat je gaat doen, hoe en waar? Ik ben benieuwd!
   • Hey! Ik vond het idee van een moedermelksieraad zeker niet 'ieuw' maar wel behoorlijk belachelijk. Iets voor sentimentele moeders. Ondertussen ben ik 14 maanden aan het voeden en overweeg ik er eentje 😅 Aangezien ze zo duur zijn, klinkt DIY wel interessant, maar ik zou het zonde vinden moest het alsnog bederven.. Is je sieraad nog steeds mooi? Ik las dat het in 2017 gelig was en je bolletjes groen. Waren ze toen je ze net maakte wit of gelig?
    • Ha Marjolein, excuus voor de late reactie. Ik heb het sieraad nog wel ergens, maar ik moet zeggen dat het sieraard dat ik ergens heb laten maken een stuk mooier is en nog altijd goed. Ben benieuwd of je het gemaakt hebt en hoe! Groetjes Chantal

Leave a comment