De borstvoedingskriebels!

Borstvoeding geven. Toen ik zwanger was had ik geen idee hoe dat zou zijn. Ik had mezelf voorgenomen het te proberen. Als het te veel gedoe zou opleveren, besloot ik alvast voor mezelf dat de fles geven ook prima kon. Ik had al veel probleemverhalen gehoord namelijk, variërend van tepelkloven tot borstontsteking.

Maar vanaf het moment dat Noah er was, wist hij hoe het moest. En de borstvoeding kwam goed op gang door zijn enthousiasme. Geen problemen dus! Dat was fijn en ik besloot door te gaan. Hoe meer borstvoeding ik gaf, des te fanatieker ik werd zelfs. Niet dat ik de fles afkeurde, maar borstvoeding geven was voor mij als een soort verliefdheid. Rond de voedingstijd had ik maar oog voor één mannetje, Noah! Ik fietste liever wat harder naar huis, zodat Noah aan de borst kon in plaats van dat hij een fles kunstmelk zou krijgen. Het witte goud, zo noemde mijn vriend het vaak met een knipoog als ik weer gekolfd had. Hij werd er ook wel eens gek van, want als ik niet op tijd was, zat hij met een klein draakje!

Mijn enthousiasme had ook een keerzijde, want op het moment dat ik één fles wilde afbouwen, was Noah gewoon weg verslaafd! Met geen mogelijkheid kregen we die flessen kunstmelk erin. Hoofd wegdraaien, krijsen, mond dichtpersen, die kleine bleek een ware drama queen. We hebben hem echt moeten leren kunstmelk drinken. We fopte hem door telkens een beetje kunstmelk bij de moedermelk te doen in een fles, beginnende met 20ml kunstmelk en 180 moedermelk. Per dag deden we dan ongeveer 20 ml kunstmelk erbij als het goed ging. Het was wel een beetje doorzetten soms, want van harte ging het niet naar binnen. 😉

Noah is nu 7 maanden en drinkt zowel moedermelk als kunstmelk met plezier. Ik geef nog steeds hoofdzakelijk borstvoeding. Ik vind het een fijn moment zo met z'n tweeën rustig op bed of de bank en Noah doet het er goed op. Wat ik wel om me heen merk is dat veel mensen een mening hebben over borstvoeding geven. En nu ik zo'n zeven maanden bezig ben, begint die mening om te slaan van 'Wat goed dat je borstvoeding geeft!' naar 'Oh, geef je nog steeds borstvoeding?'. Wat mij betreft geeft iedere mama borstvoeding zo lang zij zou willen. Je hoeft je nergens voor te schamen. Er zijn trouwens ook leuke borstvoedingsdoeken die je kan gebruiken om in het openbaar toch discreet te kunnen voeden. Kunnen al die mensen die bang zijn voor een tepelgate rustig naast je blijven zitten.

Zelf ga ik nu langzaam afbouwen, omdat ik merk dat het ten koste gaat van mijn energie en weerstand. Ik heb Noah de beste start gegeven die hij zich kon wensen, nu is het weer tijd om mezelf wat meer voorop te zetten. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik het ook best zal missen, die lieve handjes tijdens het drinken, klauwend als een klein katje en zijn tevreden geluidjes..

2 Responses

  1. Marrit
    Wat een goed idee om steeds wat kunstvoeding bij de borstvoeding te doen! Die ga ik onthouden voor moeders met flesvoedingweigeraars!
    • Dank je. Ja, ik wist echt niet wat me overkwam met onze kleine weigeraar! Van flessen weigeren wel gehoord, dit niet. Maar het is dus helemaal goed gekomen zo. Leuk als andere mama's er ook iets aan kunnen hebben, pay it forward zou ik zeggen. :)

Leave a comment