Reportage: de negenmaandenbeurs 2015

inspiratie negenmaandenbeurs 2015 geboortekaartjes

Dit jaar heb ik het anders aangepakt, mijn bezoek aan de negenmaandenbeurs. Professioneler. Met mijn eigen fototoestel, vorig jaar nog met die van mijn vader, en met perskaart om mijn nek, stapte ik samen met een vriendin de beursvloer op. Ja ja, nu was ik als blogger officieel uitgenodigd om de negenmaandenbeurs te bezoeken en er iets over te schrijven. Ik had een vriendin mee die veel van marketing weet en die (hoe toevallig) zwanger is. Dat was vooral heel gezellig, maar ook interessant om eens door het oog van een zwangere marketeer naar de beurs te kijken. Hahaha! Vorig jaar heb ik heel veel zwangere vrouwen op de foto gezet met hun buik, dat kan je in mijn eerste blog over de negenmaandenbeurs (2014) lezen en daar zijn de foto’s ook nog te bekijken. Dit jaar heb ik me gericht op kleine, unieke initiatieven. Start-ups die met liefde en passie hun concept aan de (zwangere) vrouw willen brengen. 😉 Nieuwsgierig naar wat zij jou te bieden hebben als (aanstaande) moeder naast als die megawinkelketens? Lees dan vooral verder!

Klein maar o zo fijn: start-ups op de negenmaandenbeurs

De grote merken interesseerden mij vorige jaar al niet zo. Ik zou als vrouw niet naar de negenmaandenbeurs gaan om een kwartje korting te krijgen op potjes babyvoeding en er dan de hele beurs mee afzeulen. Al moet je ze de kost geven die dat wel doen hoor. Kinderwagens, trolleys en zelfs rolstoelen vol spullen heb ik voorbij zien komen. baby op de foto negenmaandenbeurs 2015 kruidvatWat je ook veel ziet op de beurs, zijn de A-merken die klanten proberen te binden of die hun persoonlijke gegevens proberen te krijgen in ruil voor kans op een prijzenpakket of, en dat vond ik wel uitzonderlijk, een gratis echo! Daar stond het dan ook rijen dik met dames die zich wilden intekenen. Logisch, een echo kost je aardig wat en is natuurlijk ontzettend leuk! Slim gedaan. Wat ook veel aandacht trok, was de mogelijkheid je kindje op de foto te zetten op een zacht schapendonsje en bellypaint.

TissYou: een kunstwerk van je navelstreng

tissyou kunstwerk van je navelstreng band moeder kind roelienMaar wat als je nou eens langs de zijkant van de beurszaal kijkt, weg van de grote poespas? Dan vind je daar ineens Roelien, een hardwerkende weefselanalist. Wat doet zij nou op de beurs? De eerste, unieken en tastbare band tussen moeder en kind, is de navelstreng. Toen een vriedin van Roelin haar kindje van een paar weken oud verloor, creeërde Roelin van een stukje van de navelstreng een prachtig kunstwerk. Ze had een eerbetoon gemaakt aan het veel te korte leven van het kindje van haar vriendin. Al gauw raakten mensen uit haar omgeving geïnteresseerd en vroegen Roelien of ook voor hen zoiets kon worden gemaakt. Dat kon! Iedere geboorte, iedere verbinding (navelstreng) tussen moeder en kind is uniek en kan vastgelegd worden in een kunstwerk. In 2015 is Roelien daarom TissYou gestart. tiss you microscopische foto navelstreng kunstTissYou creëert unieke kunst door het fotograferen van de cellen van de navelstreng van een pasgeborene door een geavanceerde microscoop. Haar doel is een uniek kunstwerk te maken dat een blijvende herinnering en eerbetoond vormt voor de band tussen moeder en kind. Gaaf hè? De foto kan je zelf uitkiezen uit een setje van twee en de kleurstelling ook. Meer informatie, voorbeelden en verhalen vind je op haar website.

Mijn eerste sieraad: voor moeder en kind

mijneerstesieraad Ide Chris armbandjes voor moeder en kindKan jij je nog herinneren hoe klein je ooit bent geweest? Ik haast niet, maar als ik dan mijn zilveren armbandje bekijk van vroeger geloof ik het weer. Op de beurs nog steeds rondneuzend, zag mijn vriendin ineens een kraampje waar het dringen was. We gingen er direct op af en ontmoetten Chris en Ide van Mijn eerste sieraad. Zij zijn drie jaar geleden begonnen met hun bedrijfje dat puur uit toeval is ontstaan. Chris deed de kunstacademie toen een vriendin hem vroeg een armbandje te maken voor haar en haar kindje. Sinds die vraag heeft hun eigen bedrijf letterlijk en figuurlijk een vlucht genomen. Ze maken gepersonaliseerde sieraden voor moeder en kind die bij velen in de smaak vallen vanwege de zachte kleuren en prachtige, natuurlijke materialen. Ide is piloot en haalt de zoetwaterparels, edelstenen en het zilver van overal op de wereld. Veiligheid hebben ze hoog in het vaandel, dus de armbandjes worden gemaakt van supersterk staaldraad met een nylon coating waardoor het heel buigzaam is en niet kan breken. duo armbandjes mijneerstesieraad negenmaandenbeurs 2015Het leuke van deze armbandjes is dat ze niet alleen hetzelfde zijn voor moeder en kind, maar ook nog eens verstelbaar zijn. Dus je kindje kan het armbandje tot 2 jaar na de geboorte nog dragen. Op verzoek kunnen ze zelfs een tussenstuk in plaatsen (daar betaal je wel iets voor uiteraard) en wordt het een sieraad dat levenslang meegaat! Hoe leuk is dat? Een aantal BN’ers zijn er ook al mee gespot. Hou Mamazing goed in de gaten, wie weet organiseren we nog eens een leuke winactie samen.. 😉

De leukste geboortekaartjes

geboortekaartjes fluor oranje zelfkaartje negenmaandenbeurs 2015En dan is het moment daar, dat je kindje er bijna is, zijn of haar naam is zo goed als afgestemd: maar hoe maak je het wereldkundig? Mijn vriendin en ik deden veel inspiratie op tijdens de beurs; voor namen, maar zeker ook originele geboortekaartjes. Ik sprak met Anouk van Liefleukeneigen.nl en ZELFkaartjes.nl. Op die laatste website kan je helemaal zelf je kaartje ontwerpen en kiezen uit vele creatieve vormen, kleurstellingen en designs om erop te zetten. poster eigen quote negenmaandenbeurs 2015 lief leuk eigenHet viel me op hoe ze gebruik maakten van bijzondere materialen zoals het drukken van zilverfolie en goudfolie op kaarten en originele kleuren, zoals fluor oranje, die met een klassiek druktechniek als lithografie erop gedrukt worden laag voor laag. Ik was meteen verliefd op het stoere fluor; mijn vriendin die mee was vond het uitstansen van de letters en letterpress, waarbij de letters diepgedrukt (met reliëf) in het kaartje gedrukt worden, het mooist. Ze hebben overigens ook ontzettend leuke posters op hun website staan, die je zelf van een passende tekst kan voorzien. Helemaal van nu!

modeshow negenmaandenbeurs 2015 prenatal gewoontjesAls afsluiter hebben we nog even flink staan lachen bij de modeshow van een bekende babywinkel. Die meiden deden echt hun best hoor, maar met die kussens onder hun ‘nuchtere’ (zo werd het genoemd) en wat mij betreft super ‘normale’ kleding maakte ze geen wervelende indruk. Maar goed, ik zit dan ook niet onder de hormonen. Dat zat het zijn. 😉

Al met al was het een geslaagd uitje, de negenmaandenbeurs. Ik ben al een stuk beter geworden in het trolleyhordelopen, dus ik zeg: volgend jaar weer! Ben jij ook naar de beurs geweest of van plan om vandaag op de laatste dag nog te gaan? En wat vond je van de start-ups die ik voor jullie gevonden heb op de beurs? Tips en ideeën voor volgend jaar zijn ook welkom: wat heb jij gezien en ik gemist?

Ik ben benieuwd! Laat het me vooral weten in een reactie.

Veel liefs,

Chantal

PS: Volg je Mamazing al? Kijk en vind ons op Instagram! We zijn ook te vinden op FacebookBloglovin en Twitter. Gezellig je daar te ontmoeten!  🙂


5 responses to “Reportage: de negenmaandenbeurs 2015”

  1. Leuk om te lezen hoe je gegroeid bent ten aanzien van vorig jaar. Lief, leuk en eigen is echt een leuke winkel. Kwam ze drie jaar geleden tegen op de negenmaandenbeurs en daar voor beide kinderen de geboortekaartjes besteld. Zitten echt leuke kaartjes tussen.

    • Thanks! Wat grappig dat je jouw geboortekaartjes precies bij die webshop gehaald hebt, zijn inderdaad echt leuke kaartjes! Net even anders 🙂

  2. Wat een leuke tips heb je opgedaan zeg! Zeker die armbandjes lijken mij erg leuk om cadeau te geven als kraamcadeau. Erg origineel en een keer wat anders dan kleding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *