Timemanagement voor mama’s

Oh wat zou ik graag willen dat er meer uren in een dag zitten. Meer uren om dingen te regelen voor het huishouden, meer uren om te knuffelen met Noah en mijn vriend, meer uren om te lezen, fotoboeken te maken, te bloggen, naar yoga te gaan, nieuwe recepten en gezonde producten uit te proberen en meer uren om... te slapen. Maar het leven van een mama is eerder te vol dan te leeg. En nu ik gestart ben met mijn mamablog, word ik helemaal met mijn neus op de feiten geduwd. Want de schaarse tijd die ik al had voor mezelf en mijn gezin, gaat nu op aan mijn blog. 😉

Er gaat een wereld voor me open aan social media die ik bij 'moet' houden, nieuwe contacten die ook enthousiast mamabloggen of op mijn blogs reageren (wat ik heel leuk vind, want dan is het dus geen verspilde moeite!), en dingen waar ik een beslissing over wil nemen: Ga ik reclame op mijn website zetten? Ga ik 'win-acties' doen? Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee.

Maar terug naar de kern. Te veel dingen, te weinig tijd. Ken je dat gevoel? En hoe ga jij daarmee om? Daar ben ik wel benieuwd naar. Accepteer je de drukte in je leven als mama en geef je jezelf de tijd om te wennen aan iets nieuws (bloggen in mijn geval)? Of staat er bij jou ook zo'n kleine versie van jezelf te toeteren in je oor met een grote megafoon, net als die roeicoaches altijd aan de kant van het water?  😉

'Kijk daar dan, dat fotoboek, weggemoffeld in die doos onder tafel, nog steeds niet af!', 'Moet jij ook niet eens zelf je brood bakken met speltmeel als ontbijt en salades in elkaar draaien met allerlei bijzondere ingrediënten uit eigen tuin? Want met gezonde gewoontes krijg je vast een heel gezond en milieubewust kind, toch?', 'Oh, en wel genoeg liedjes zingen en boekjes lezen met Noah op je vrije dag hè?!'

Aaaaaah! Kan iemand die megagrote megafoon afpakken van dat kleine kreng dat in mijn oor staat te toeteren?! Ik ben haar helemaal zat namelijk. Maar wacht even, niet te snel. Ze staat daar niet voor niets te toeteren natuurlijk. Ook al heb ik haar niet uitgenodigd om in mijn oor haar tent op te slaan voor het weekend. Het idee van een roeicoach is dat hij of zij het water overziet en met de juiste aanwijzingen kan bijsturen waar nodig. Die kleine dame in mijn oor is misschien wel bang dat ik het allemaal niet meer overzie als mama en wil me graag helpen met haar 'goed bedoelde' adviezen. Alleen werkt het dus averechts bij mij, want ik was dit weekend helemaal van de leg over alles wat ik nog 'moet'.

Tijd voor een goed gesprek tussen die kleine dame en mijzelf. Niet in mijn oor, maar face-to-face in de spiegel: eyeball to eyeball.

Ik: 'Wat wil jij van mij?' Mini-me: 'Dat je alles goed doet als mama.' Ik: 'Maar als ik alles goed doe als mama, ben ik dan nog wel ik?'. Mini-me: 'Goeie vraag, je bent dan in ieder geval wel een perfecte mama'. 🙂 Ik: 'Ok, en waar zou Noah meer aan hebben; een perfecte mama of een echte? Mini-me: 'Hmmm, een echte zou ik zeggen. Maar je wil het toch graag goed doen als mama? Daar kan ik je bij helpen. Ik zeg je gewoon wat je nog moet doen. Zodat je niets vergeet' Ik: En kan ik dan ook af en toe zeggen wat jij moet doen? Wel zo eerlijk toch? Mini-me: 'Tsja, ja, dat zou wel eerlijk zijn ja. Goed, wat wil jij van mij dan? Ik: 'Dat je af en toe je grote mond houdt, haha!'

En zo werd het weer langzaam rustig in mijn hoofd. Goed bedoeld advies en commando's in mijn oor, ik luister er niet meer naar. Mezelf gek laten maken door wat de standaard is in blogland of onder milieubewuste biobabes? Not for me. Als er wat langer tussen mijn blogs zit, dan weten jullie bij deze: die is flink aan het knuffelen met Noah of gewoon even druk met mamadingen. En als we ontbijten met fabrieksbrood uit de supermarkt, so be it.

De beste timemanagementtip die ik je kan geven vanuit mijn hart is: zet die kleine dame in je oor af en toe uit en relax. Roei in je eigen tempo met de riemen die je hebt, maak er geen topsport van. Die gouden medaille heb je wat mij betreft sowieso verdiend! 🙂 Je bent immers mama.

Veel liefs,

Chantal

22 Responses

 1. mamoesjka
  Hé Chantal wat leuk! Je schrijft hartstikke leuk! Jezelf niet te druk maken hoor... alles komt vanzelf! xx <span class="cluv">mamoesjka recently posted...<a class="ffe690fa27 65" rel="nofollow" href="http://mamoesjka.nl/wonen-en-interieur/zoals-het-klokje-thuis-tikt/">Zoals het klokje thuis tikt…..</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 65" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Ah dank je! Goed om te horen dat je het leuk vindt om te lezen allemaal! Precies, de tijd helpt ook vaak een handje mee. Just let it flow. ;-)
 2. Wat een leuk artikel! <span class="cluv">Joyce recently posted...<a class="bbd4f1f5d0 66" rel="nofollow" href="http://joyfromjoyce.nl/personal-2/hoe-ik-het-meest-productief-ben/">Hoe ik het meest productief ben</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 66" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Dank je Joyce! :-) Leuk stuk heb jij ook geschreven, die to-do lijstjes helpen mij ook vaak een goed eind op weg. Lekker afstrepen ruimt op, ook in je koppie ;-)
 3. Geen oplossing maar wel herkenning. Ik probeer (probeer)op zulke momenten even te relativeren en ook al WIL ik een blog schrijven of aan een fotoboek prutsen.. slaap inhalen (of aandacht aan manlief, dochter of inderdaad gewoon aan mijzelf) gaat dan voor. Jammer van het blogje. Beter kwaliteit dan kwantiteit denk ik maar zo ;)
  • Aaaah zucht, fijn dat je het herkent. Ik was echt even zoekend dit weekend als kersverse mamablogger: hoe doe ik dit met een gezin? En ik ben het dus helemaal met je eens: kwaliteit boven kwantiteit. Mijn gezin en mezelf voorop, en de liefde die daarna over blijft, mag in mijn blog. :)
 4. Diana
  Ha Chantal! Leuke blogs hoor! Ik heb jarenlang op Hyves geschreven, erg leuk om te doen! Leuk voor jezelf om terug te lezen.. Herkenbaar hoor wat je schrijft. Als mama-van-drie-kids heb ik soms amper tijd voor mezelf. En hoewel ik echt een pietje precies ben, leg ik de lat (tijdelijk) wat lager.. Dan maar vieze ramen en een beetje rommelig huis... Soms heb ik een dagje voor mij alleen, dan ga ik shoppen, naar de kapper en uit lunchen.. heerlijk! Kortom: laat je niet gek maken. Geniet van de kleine dingen. Voordat je 't weet zitten ze op school ;-) Groetjes Diana
  • Hey Diana, wat lief dat je een berichtje achter laat bij mijn blog! Ik ben erg benieuwd wat je op hyves allemaal geschreven hebt. Ook een soort blog? En phoe... drie kids ja, dat moet wel drie keer zo druk zijn. ;-) Dank je voor je steunende woorden. Hier zijn de ramen ook al in geen eeuwen gelapt, hahaha! En ik was laatst lekker een dagje naar de sauna met Charlotte. Even eruit stappen helpt inderdaad ook goed. :-) Tot gauw!
 5. Marlous
  Leuk blog! Je schrijft leuk. Ik zoek nog tijd om ook te gaan bloggen
  • Dank je Marlous, dat is leuk om te horen! En bloggen is echt leuk hoor! Het kost dus alleen wel wat meer tijd dan ik had gedacht. Maar ik hoop snel een ritme te vinden in het schrijven. En ik heb me voorgenomen alleen te schrijven als ik echt iets te vertellen heb of wil delen wat handig is. No pressure. En waar wil jij over schrijven? Weet je dat al? Ik ben benieuwd. Het helpt in ieder geval als je er een groot hart voor hebt. :-)
 6. Marianne
  Een perfecte moeder is niet altijd een gelukkige en fijne moeder. Ik zou het vermoeiend vinden om alles perfect te moeten doen. De meest fijne herinneringen die ik heb uit mijn jeugd zijn: dat mijn moeder altijd tijd voor mij had, dat ik af en toe in een flinke rommel zat te spelen (daarna opruimen, mijn moeder is extreem netjes haha) en dat mijn moeder geen drukke agenda had naast haar kinderen. Genieten, want ze schijnen zo groot te zijn. Toch begrijp ik het wel een beetje, ik heb nu al last van perfectionisme maar als de baby er is, hoop ik dat het me allemaal niets kan schelen. <span class="cluv">Marianne recently posted...<a class="03dcc2e213 76" rel="nofollow" href="http://mamarianne.nl/kokosnootolie-tegen-de-droge-huid/">Kokosnootolie tegen de droge huid</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 76" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Ja, eens hoor! Perfecte moeders zijn niet de leukste moeders, haha! Dus ik ambieer ook vooral een imperfecte mama te zijn. Maar dat stemmetje hè? ;-) Mijn mama had ook geen drukke agenda, die kon er echt voor ons zijn. Tegenwoordig is dat helaas anders. Alleen al 4 dagen pwk werken zorgt ervoor dat bij mij de rest soms in de knel komt. Maar hou dat vast, zeker als de baby er is. No stress! :-) Hoeveel weken moet je nog?
 7. Je hebt helemaal gelijk, niets gaat er boven het mama zijn. Ook al kan het zeer verslavend zijn. Ik blijf je graag volgen.
  • Leuk dat je me blijft volgen! Ik heb jou nu ook ontdekt. :-) Mama zijn is super, met alles erop en eraan.
 8. Marrit
  Even lekker praktisch :) : Je had al de tip 'prioriteitenlijstje maken' gehad van me, maar ik bedacht me net nog eentje: de Eisenhower kwadrant. Ken je dat? Dan maak je onderscheid (in een kwadrant -- zie google ;) ) tussen belangrijk/niet belangrijk en urgent/niet urgent. Je verdeelt je To Do's. De belangrijk + urgent doe je dan dus eerst en de niet belangrijk + niet urgent als laatst. Misschien handig voor de stressvolle dagen!
  • Oh super lief! Dank je! Ja volgens mij ken ik dat. Is dat met de grote keien, stenen en zand? Lekker cryptisch dit. ;-)
 9. Petra
  Geweldig! En herkenbaar! Ik ga ook eens zo'n gesprek aan met die tetter in mijn oor ;-) <span class="cluv">Petra recently posted...<a class="2314ff630b 99" rel="nofollow" href="http://18elf.nl/weblog/waarom-ik-het-jammer-vind-dat-ik-geen-ipad-heb/">Waarom ik het jammer vind dat ik geen iPad heb…</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 99" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Ja, doen! Werkt heel verfrissend kan ik je vertellen. Ze houdt ze tot nog toe rustig hier op mijn schouder. ;-)
 10. Hele leuke blog heb je en ondanks dat ik nog mama moet worden vraag ik me wel af hoe ik het allemaal ga doen straks.. Maar als ik hier zo lees en ook de tips zie denk ik dat het wel goed gaat komen! <span class="cluv">Nicole recently posted...<a class="8fba78efa9 116" rel="nofollow" href="http://babyeagles.wordpress.com/2014/02/16/review-almost-mama-van-blond-amsterdam/">Review: Almost Mama van Blond amsterdam</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 116" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Dank je Nicole! Ik had jouw blog ook al ontdekt. :-) Spannend hoor, bijna een kleintje! En inderdaad, alles komt hoe dan ook op zijn pootjes terecht. En je mag mij altijd iets vragen, dat vind ik super leuk. Ik ben geen expert mama hoor, het is learning by doing! Heel veel geluk en succes met de laatste loodjes deze maand. :-)
 11. Ontzettend herkenbaar.

Leave a comment

CommentLuv badge