Oogtest consultatiebureau oefenen – 3 jaar (met tips)

Zoals jullie weten is Noah in maart 3 jaar geworden. Hij heeft gezellig getrakteerd op de crèche en afscheid genomen van zijn juffen met een mooi cadeau. Maar bij groter worden, horen ook op deze leeftijd al verplichtingen, zoals de oogtest bij het consultatiebureau voor kindjes van 3 jaar. En de oogtest consultatiebureau oefenen, daar heb je je dan op voor te bereiden als mama. Echter zo consciëntieus als ik op mijn werk ben, zo laks ben ik soms thuis. Ik kom nog wel eens te laat voor een afspraak en als mijn vriend de deur uit wil, dan moet ik eerst nog drie dingen opzoeken voordat we weg kunnen. Dus toen de dame van het consultatiebureau aangaf dat ik moest oefenen, dacht ik ach ja, dat zal wel loslopen. 'Oogtest consultatie bureau oefenen', vond ik niet iets voor op mijn to do list. Noah is nog zo klein, dacht ik, ik ga hem echt niet pushen voor de beste score bij het consultatiebureau.

Oogtest consultatiebureau - deel 1

En toen was het zo ver. Noah mocht als vanouds gewogen en gemeten, maar daarna moest hij ook nog een gek brilletje op waarbij het ene oogje wordt afgeplakt en de ander niet. Daar had meneer dus ècht geen zin in! En toen we hem eindelijk zo ver hadden de 'piratenbril' op te zetten (een spelletje ergens van maken is de beste optie die je hebt met een tegenstribbelend kind!), keek hij nurks naar de grond ermee vanaf mijn schoot. Dat er een kastje was met plaatjes waarvan het licht aan en uit kon interesseerde hem geen mallemoer. Hahaha! We waren door de mand gevallen. Niet geoefend nee. De dame van het consultatiebureau bleef vriendelijk, want dit was ze wel gewend. Maar drukte ons op het hart om toch ècht te oefenen. Begrijpelijk, want nu ik een keer die plaatjes bekeken had, wist ik zelf ook niet of er nou een zeehond of een hond op stond. In ieder geval werd er over zes weken weer een consult ingepland.

Dit is trouwens hoe de oogtest werkt op het consultatiebureau. Verderop in dit blog vind je ook nog een handig oefenfilmpje met de officiële plaatjes.

Oogtest consultatiebureau - deel 2

Zo'n zes weken later was de tweede afspraak. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de door mijzelf ingeplande oefensessies in mijn agenda stelselmatig had genegeerd. Was ik net bij de apotheek geweest om iets op te halen, kreeg ik ineens een reminder dat over een kwartier mijn afspraak bij het consultatiebureau was voor de oogtest met Noah. Fuck! Here we go again.. Mijn geluk: het consultatiebureau zit boven de apotheek, dus we waren op tijd. Mijn wekelijkse kop koffie met mijn moedertje moest maar even wachten. Alleen het oefenen, dat was er dus niet van gekomen. Ineens kwam dat 'onverwachte SO' gevoel weer boven van de middelbare school, hup nog even die laatste woordjes doorkijken en we maken er wel wat van. Dus toen ik met de lift bovenkwam met Noah, vroeg ik meteen zo'n blauw boekje, het groeiboekje, want ook die had ik natuurlijk niet bij me. In dat boek staan alle plaatjes die je kindje moet kennen. Dus hopla, in de laatste 10 minuten voordat we aan de buurt waren even langs al die plaatjes gelopen met Noah. En jawel, na een paar minuten werden we al binnengeroepen. Gelukkig kon hij nu zijn kleren aanhouden, dat scheelde weer tijd en gedoe. Eenmaal binnen mocht hij op mijn schoot zitten weer, en hoefde hij niet de 'piratenbril' op, dat wilde hij niet. Ik mocht gewoon telkens één van zijn ogen dichthouden met mijn handen. Het hardop uitspreken van wat hij zag, wilde niet zo. Maar gelukkig was de dame van het consultatiebureau op alles voorbereid en kreeg Noah een kopie met alle plaatjes erop in zijn handen. Zo hoefde hij alleen maar aan te wijzen welk plaatje de mevrouw op de lichtbak aanwees. En dat ging prima! Hij had uiteindelijk de smaak te pakken, doordat hij niet gepusht werd en durfde ook te gaan benoemen wat hij zag. Mission accomplished.

Oogtest consultatiebureau oefenen - tips!

De beste tip die ik je kan geven, om jezelf en je kind een extra consult te besparen: oefenen. Al is het maar 5 minuten uitleg aan je kind en plaatjes kijken, zoals ik deed in de wachtkamer, het helpt. Het is fijn als je kindje weet wat hem of haar te wachten staat met die bril en plaatjes. En ook zijn de plaatjes niet zo voor de hand liggend. Dus daarom helpt het ook te oefenen. En mijn tip aan het consultatiebureau: vernieuw de plaatjes! Het hoeft geen Woezel en Pip festijn te worden (al zou Noah dan waarschijnlijk met een dikke smile alles aanwijzen), maar een sleutel uit de Middeleeuwen en een auto uit begin 1900? En een fluitketel of waterkan? Come on! Uit welke werkelijkheid zou mijn kind dat hebben moeten leren? Iets wat aansluit bij de realiteit van het kind lijkt me fair en logisch.

Ik ben benieuwd of jullie al de oogtest hebben moeten doen en wat je ervan vond. Laat je het me weten in een reactie? Veel succes met de oogtest als je nog moet gaan!

Liefs,

Chantal

P.S.: De plaatjes om te oefenen vind je in het groeiboekje, maar je kan het ook moderner aanpakken met de laptop erbij. Mama Bertine heeft voor haar eigen kinderen een filmpje gemaakt met de plaatjes erin, handig! Oogtest consultatiebureau oefenen? Hieronder vind je het oefenfilmpje:

10 Responses

 1. Plaat kan inderdaad naar het museum! Ik moest mijn zoontje inderdaad eerst leren wat het Überhaupt was....ha ha!
  • Hahaha hilarisch! Hopelijk gaan ze er eens mee aan de slag bij het CB. ;-)
 2. Ik had even navraag gedaan bij het consultatiebureau. De sleutel uit de middeleeuwen blijkt een kerk met een wolkje. Goed om je kind hier vooraf even op voor te bereiden...... (TIP)
  • Hahaha, jeetje, dat had ik er ook echt niet in gezien. Wat een bizarre keuze voor een plaatje eigenlijk om er dan 2 dingen (wolk en kerk) in te stoppen. Bedankt dat je de tip deelt! :)
   • Tegen mij werd juist gezegd dat het niet een kerk was, maar een sleutel?! huh? Toen dacht ik, oh ja, inderdaad. Maar ik had juist mn kind aangeleerd 'kerk' te zeggen. Lijkt me toch echt een sleutel hoor
    • Ja, volgens mij is het ook echt een sleutel, maar wel een hele oude. ;-) Een kerk zou kunnen, maar dan zit er wel een gek rondje op de kerktoren! Hahaha! Nou ja, ik hoop dat ze het nog eens gaan moderniseren allemaal. Heeft je kindje uiteindelijk wel het goed doorstaan?
  • Nou dat dacht ik ook een kerk, maar de vrouw van het consultatiebureau was er toch echt van overtuigd dat het een sleutel is. Heb ook aangegeven dat ze voortaan maar een woordenlijst erbij moeten geven.. Fijn dat de mevrouw bij jou zo geduslig was. Die van mij kende alle plaatjes maar had even geen zin om kat/poes te zeggen, kreeg gelijk de mededeling dat hij mogelijk achterloopt omdat hij niet alle plaatjes kende. Schandalig!
   • Ik vermoed dat het een sleutel van een heel oude kerk is!
 3. Leuk te lezen! Hier ook niet geoefend en mijn zoon twijfelde al bij de hond, hij zei vragend: "Lama?" Haha best trots op zijn dierenkennis :-)
  • Haha, wat grappig! Ik ben inmiddels met mijn dochtertje nu geweest en die heeft ook weer zo haar eigen woordgebruik. ;-) Over twee weken voor de herkansing, want ze had ook niet zo'n zin de eerste keer net als mijn zoontje Noah destijds.

Leave a comment