Spellen vanaf 3 jaar: Noah’s favorieten!

Nu ik een mama van twee ben, maar nog steeds maar twee handen heb en niet vier, moet ik soms een list verzinnen. Vaak komen nu de dingen namelijk in tweeën op je af. Zoals Noah die wil spelen en Lorelei die wil eten. Ik vind de tv en tablet nog steeds een geweldige uitvinding, dus Noah mag van mij prima 'Hoe maak je dat' kijken (op Rtl8, is hij momenteel he-le-maal fan van) of buurman en buurman op youtube als ik aan het voeden ben. Maar aangezien ik 4 à 5 keer per dag met hem erbij aan het voeden ben, wordt dat op den duur wel echt wat veel. Met hem knutselen vond ik ook een hele goede tip die ik via instagram kreeg. Gewoon de tafel vol met klei gooien en lekker laten gaan is vaak mijn motto op deze regenachtige dagen binnen. En wat we dus recent ontdekt hebben, is spelletjes spelen! Gaat heel goed samen met voeden, maar is vooral zo leuk om te doen met Noah! Hij wordt zo groot en wijs. Zucht... Zo jammer en leuk tegelijk dat hij bijna naar school gaat. Hij is er echt aan toe. Dat merk ik ook aan hoe snel hij de spellen vanaf 3 jaar oppakt en meespeelt. Vaak spelen we na het eten, nog vlak voor hij naar bed gaat, een spelletje met zijn drietjes. Dat geeft me echt zo'n knus familiegevoel, heerlijk. We hebben aandacht voor elkaar en Noah leert er ook nog eens van. Omdat ik er zo van geniet, leek het me leuk dat met jullie te delen en te laten zien welke spellen vanaf 3 jaar favoriet zijn voor onze Noah van (nu nog) 3 jaar. Wie weet ken je de spellen of kom je op ideeeën voor je eigen kindje voor leuke spellen vanaf 3 jaar. Ik ben ook benieuwd welke spelletjes jullie vaak spelen met je kindje. Even een spelletje met zijn allen voor het slapen gaan, is in ieder geval een aanrader wat mij betreft!

Spellen vanaf 3 jaar: Noah's favorieten
  1. Het Apenspel - Monkey Tree game: Dit spel kocht ik voor 6 euro bij de Bart Smit en het was meteen een hit toen Noah het gekregen had voor Kerst onder de boom. monkey tree apenspel tumblin monkeys spellen vanaf 3 jaarAan het begin begreep hij nog niet dat je juist zo min mogelijk aapjes moet krijgen. Hij vindt de aapjes sowieso leuk namelijk. Maar nu hij het door heeft, is hij bloed fanatiek, hahaha. Het spel doet me een beetje denken aan mikado van vroeger. De boom is snel opgezet. Je moet er roze, groene en oranje stokjes in steken en dan van boven alle aapjes erin laten vallen. Iedere speler dobbelt om de beurt een kleur en moet dan een stokje van die kleur eruit trekken. Uiteindelijk vallen er dan aapjes naar beneden, want ze hangen natuurlijk aan de laatste stokjes. De winnaar is de speler met de minste aapjes.
  2. Ik leer lezen: Bij samen spelen hoeft het niet altijd om winnen te gaan. Dit leerzame spel kreeg Noah van mijn zus. Ze had het nog liggen van toen haar kinderen, mijn neefje en nichtjes, klein waren. Door te kijken naar de plaatjes, weet je welk woord er gezocht wordt. Aan de hand van een kleur en gaatjespatroon kan je dan vervolgens in de letterbak de opeenvolgende letters stuk voor stuk opzoeken. spellen vanaf 3 jaar spel ik leer lezenDoor de juiste letters op te sporen en neer te leggen, ontstaat het woord van het plaatje. Ik dacht eerst dat het wat schools en saai zou zijn. Ik wil Noah ook helemaal niet pushen om te moeten leren nu al. Maar niets is minder waar. Hij wilde zelf super graag hiermee spelen en vind het geweldig dat hij nu met losse letters zijn naam kan neerleggen bijvoorbeeld. Ook herkent hij overal letters nu. 'Hey, dat is mijn letter!' gaat het dan of, 'Hey dat is de "P" van papa'. Dan zie je hem gewoon groeien. Stiekem ben ik dan natuurlijk ook wel heel trots dat hij dat kan allemaal en letters leren zo leuk vindt. Hij is echt aan school toe merk ik dan ook. Nog één maand wachten, dan is hij 4 jaar.
  3. Memorie of kwartet: Dit kwartetspel van Rupsje Nooitgenoeg kreeg Noah van de crèche of eigenlijk van Sinterklaas. Die kwam daar langs en had dit meegenomen. Het duurde hier wat langer voor hij helemaal snapte hoe het werkte en dat hij niet zijn kaarten moest laten zien, maar dat geeft niet. Het was wederom een hit. De interesse was er, en het was super leuk om Noah kennis te laten maken met een spel dat ik vroeger ook vaak speelde. We speelde de eerste potjes gewoon 'open kaart'. En we spelen ook vaak memorie met dit spel. Meer kans voor je kleintje om iets te vinden, want er passen 4 kaarten bij elkaar en 2 van dezelfde soort is dan memorie. De aansprekende plaatjes van fruit en taartjes met heldere kleuren, maken het ook goed te volgen.
  4. Insteekmozaïek: pins erin doen, dat is wat het is. Meer niet. Maar Noah is er zo zoet mee. insteekmozaïek ravensburger spellen vanaf 3 jaarHet gaat simpelweg om de juiste kleur pin op de juiste plek in te steken en dan ontstaat het figuur (wat ook al zichtbaar is op het plaatje) met meer reliëf. Hij oefent zo zijn fijne motoriek, zoals ze dat zo mooi zeggen. Maar ook dit spel heeft hij gekregen van mijn zus uit hun oude spellenkast, en speelt hij omdat hij het gewoon leuk vindt. Wederom een aanrader dus.
  5. Domino: Tot slot een klassieker, waar Noah eigenlijk iets te klein voor is nog. Maar wat hij wel weer super leuk vindt. Domino, inclusief het wagentje dat de steentjes neerzet. Het meest lastig voor hem is de steentjes in de lader van het wagentje stoppen. Het spel is eigenlijk voor vanaf 6 jaar, maar het kijken naar hoe het wagentje alles neerzet, weer een nieuwe lading erin doen (papa of mama) en dan natuurlijk het omgooien uiteindelijk, vind Noah het einde. Daarom staat het toch tussen de spellen voor vanaf 3 jaar in dit blog. Dit spel kan je natuurlijk niet doen als je aan het voeden bent, maar dat het super leuk is voor zowel je kleine man of vrouwke en papa en mama, bewijst het filmpje hieronder. 😉

Dat waren Noah's favoriete spellen vanaf 3 jaar. Ik ben heel benieuwd of jullie deze spellen kennen en ook spelen! Ook hoor ik heel graag jullie tips voor gezellige familie spellen voor de leeftijd van 3 à 4 jaar. Laat je het me weten in een reactie onder dit blog? Want een spelletje spelen samen, houden wij erin!

Veel liefs,

Chantal2 Responses

  1. Leuke spellen allemaal! Dat spel waarmee ze leren lezen spreekt me erg aan. En kwartetten vind ik altijd leuk omdat je het er makkelijk even bij pakt. Het neemt niet veel tijd of ruimte in beslag.
    • Ja klopt! Nog zo eentje in de categorie makkelijk pakken en weinig ruimte: Uno! Laatst een versie gekregen voor zijn leeftijd met dieren erop, erg leuk! En dat leren lezen spel is echt een aanrader, zowel voor de fun als voor kinderen die willen leren lezen of er moeite mee hebben. Fijn weekend!

Leave a comment