Vrij spel zonder speelgoed

Maak jij je wel eens druk om de vraag of je kind zich voldoende ontwikkelt? Of hij wel genoeg aangeboden krijgt van jou als moeder? Ikke wel. Het barst van de speelgoedmogelijkheden in de winkels en vaak ook bij de buurvrouw of die goede vriendin met kinderen waar we op bezoek zijn. Dan zie ik Noah enthousiast naar alles grijpen wat nieuw is (en geluid maakt). 😉 Even slaat de twijfel dan toe. Laat ik hem wel genoeg puzzelen? Wordt zijn creativiteit voldoende gestimuleerd? Totdat ik laatst in de Ouders van nu een artikel las, waarin ik werd geconfronteerd met het andere uiterste.

Geef je kind vrij spel zonder speelgoed

In dit artikel vertelde een expatmoeder hoe haar kind nauwkeurig taakjes te doen kreeg op de crèche, om bijvoorbeeld de motorische vaardigheden te ontwikkelen, de hele dag door. Dit is de gewoonste zaak van de wereld op crèches in New York. Ook wordt alles bijgehouden door de crèchejuffen en krijgt de moeder uitgebreid verslag over de gegroeide interesse in letters die dag, wat zou moeten helpen bij het leren lezen in de toekomst. Het kind is twee.

In het artikel is tevens een ontwikkelingspsycholoog aan het woord. Hij laat ons weten dat het heel frustrerend kan zijn voor een kind als het iets verplicht wordt te doen wat ook nog eens buiten zijn of haar learning scope ligt. Dat kan ik wel begrijpen. Een kindje moet bijvoorbeeld ook eerst sterk genoeg zijn in nek en rug, wil het kunnen leren zitten. Hetzelfde werkt het denk ik met de hersenen, alleen zien we dat niet van buiten. Daarnaast kreeg ik ineens een flashback naar mijn studie psychologie. Daar leerde ik dat iets verplicht stellen, kan demotiveren. Dit komt doordat je het dan ervaart als een taak die je van buitenaf opgelegd krijgt. Hierdoor merk je bijvoorbeeld niet meer op bij jezelf dat je het al vanuit jezelf leuk vond. Vervolgens zal je de taak minder snel doen als de externe motivatie wegvalt. Dus stel je moet boeken lezen voor je leeslijst, en je vond lezen vanuit jezelf al leuk, dan kan het zijn dat die leeslijst je intrinsieke motivatie om boeken te lezen doet afnemen.

Out of the box: spelen en leren kan overal!

Ik vroeg me wel eens af waarom ik nooit op onze crèche hoorde hoe Noah zich ontwikkelde. Het is toch een soort honger naar prestatie die leeft in mij als ik eerlijk ben en in onze Westerse cultuur. Maar ik ben maar wat blij dat Noah daar vooral heel veel buiten speelt wanneer het kan en dat hij gewoon zijn gang kan gaan! Noah eet gezond (en warm) tussen de middag, mag van alles uitproberen van magisch zand tot muziekinstrumenten en onze juffies brengen hem met liefde allerlei sociale vaardigheden bij. Wat meer heeft hij nu nodig naast liefde, structuur en de mogelijkheid nieuwe ervaringen op te doen? Hij kan nog lang genoeg zich voort laten drijven zoals ik, van school naar school en van diploma naar diploma. Op onze crèche en thuis is hij zelf lerend. Zo zie ik het nu. Want alle spelen is leren. Kijk maar eens hoe Noah de wereld ziet als hij speelt zonder speelgoed..

Spelen kan overal gamma

spelen met lege flessen vrij spel zonder speelgoed

 

 

 

 

 

 

 

 

Doordat ik me niet al te veel met hem bemoei, kan hij heel goed zelfstandig spelen en maakt hij de meest gekke bouwsels van zijn blokken. Natuurlijk teken ik ook wel eens een molen of een fiets voor op zijn tekenbord, maar ik merk dat hij daarvan minder snel zelf gaat tekenen. Dat is gewoon een stap te ver. 'Mama nog molen maken', zegt hij dan. Liever kras ik er dan wat bij om hem zo ook uit te nodigen lekker te 'tekenen', want zo durft hij meer.

Geen idee of het een filosofie is, maar ik heb besloten Noah lekker zijn gang te laten gaan in het spelen. Natuurlijk ga ik wel bij hem zitten om te kijken wat hij doet en te kletsen, zodat hij voelt dat ik er voor hem ben. Daar kan ik intens van genieten. En ik pak ook vaak een boek om hem voor te lezen tijdens de lunch of ik geef hem wat pasta, rijst en meel in bakjes om mee aan te klooien. Dat bedenk ik natuurlijk, dus daarmee beïnvloed ik hem. En met het lezen wil ik uiteraard voldoende zijn taalontwikkeling stimuleren. Maar wat ik wil zeggen is: ik maak me niet meer al te druk om wat verantwoord spelen is. En heel eerlijk gezegd? Dat is ook een stuk makkelijker in het moederschap naast een leuke, ambitieuze baan en mijn wens zelf ook nog eens te sporten of vriendinnen te zien. 😉

Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen de ontwikkeling van je kindje aankijken. Ben je ermee bezig of juist helemaal niet? En hoe pak jij het aan? Laat het me weten in een reactie, leuk om te horen hoe iedereen het weer anders aanpakt en zo ideeën op te doen!

Tips om vrij spel te stimuleren:
  • Verzamel lege flessen en potjes, en laat je kind er zijn gang mee gaan.
  • Doe wat losse pasta, rijst, meel of andere (in principe) eetbare producten in lege bakjes en bekertjes op een dienblad. Kan je kind lekker ontdekken hoe de ingrediënten zich tot elkaar verhouden zonder dat het een kliederboel wordt, want het dienblad is zo leeggegooid in de prullebak. Kijk voor ideetjes eens op mijn instagramaccount, daar heb ik wel eens foto's en een kort filmpje ervan geplaatst.
  • Magisch zand spelen vrij spel Magisch zand is echt een hit tegenwoordig. Het is officieel gezien natuurlijk wel speelgoed, maar vrij spel geeft het zeker wel. Noah kan er geen genoeg van krijgen op een regenachtige dag binnen. Het plakt niet, maar kleeft perfect aan elkaar om van alles mee te bouwen en ontwerpen.

Time spent playing with children is never wasted! Geniet ervan! 🙂

Liefs,

Chantal

6 Responses

  1. Goed artikel! Ik ben blij dat we in Nederlands wonen als ik lees hoe het in New York gaat. Ik denk dat het kwestie is van de juiste balans vinden; af en toe iets aanbieden, maar ook veel ruimte voor vrij spel. Want je moet ze ook een beetje helpen de wereld te ontdekken.
    • Dank je voor je compliment! Ik ben ook heel blij dat we in Nederland wonen. ;-) En mooie toevoeging jouw visie: we helpen ze de wereld te ontdekken, door af en toe iets aan te bieden en daarnaast veel ruimte voor vrij spel. Bedankt voor je reactie Fleur!
  2. leuk onderwerp! Mijn dochtertje van 2,5 kan heel goed alleen spelen en merk echt dat haar fantasie groeit. Zo speelt ze met al haar knuffels en doet ze die in bed en geeft ze eten enz. Super leuk om te zien. Vrij spel vind ik erg belangrijk zo leren ze zelf dingen ontdekken!
    • Fijn dat onderwerp je aanspreekt Marijke! Onze kinderen zijn even oud lees ik. Leuk! :-) Heel herkenbaar wat je beschrijft ook, echt genieten om ze zo zelfstandig te zien spelen waarbij ze woord en beeld geven aan hun fantasie. Bedankt voor je leuke reactie!
  3. […] enige regelmaat deelt Chantal artikelen die inhoudelijk enorm goed in elkaar zitten. Zo ook dit stuk over het vrij laten spelen […]
  4. Leuk artikel. En wat een onwijs leuke tips met o.a. die lege flessen o.a.! Die ga ik hier thuis ook uitproberen!
    • Haha, ja dat is heel simpel uit te proberen! Wij waren eigenlijk gewoon te lui om de lege flessen weg te brengen en zo werd het vanzelf speelgoed. ;-) Veel plezier!
  5. […] enige regelmaat deelt Chantal artikelen die inhoudelijk enorm goed in elkaar zitten. Zo ook dit stuk over het vrij laten spelen […]

Leave a comment