De waterpokken (met tips!)

Als je mij en Noah volgt op instagram, dan had je het al kunnen zien. Ons mannetje zat afgelopen week helemaal onder de kleine blaasjes en bultjes. Zo zielig! 🙁 Normaal heb ik niet zo'n last ervan als Noah ziek is. Ik vind het natuurlijk wel rot voor hem, maar ik weet ook dat het goed komt binnen afzienbare tijd. En Noah zelf is vaak nog best vrolijk en rustig als hij ziek is. Hij lijkt het dan allemaal heel goed aan te kunnen. De waterpokken daarentegen, dat was een heel ander verhaal..

Op 12 mei had Noah twee flinke prikken gekregen van het consultatiebureau, voorlopig zijn laatste zeiden ze. Jeej! Om de pret wat te drukken kregen we meteen erbij te horen dat hij van deze prikken wel het meeste last zou kunnen hebben. Zelfs 10 dagen later kon dat nog komen opzetten, met koorts. Met een unheimlich gevoel stapten Noah en ik de deur uit. Eénmaal thuis waren we het gelukkig weer gauw vergeten. Noah ging lekker spelen en was helemaal het mannetje, vooral nadat hij voor het eerst geknipt was! Hij was niet weg te slaan van de spiegel, kind van zijn papa. 😉

kindje spelen op de grond kindje voor de spiegel

Een kleine week na de prikken, kreeg Noah een paar rode bultjes in zijn nek en op zijn buik. Eerst dacht ik dat dat misschien van de prikken kwam, omdat één van de prikken onder andere voor de mazzelen was. Later las ik ergens dat het zo begint, wat rode bultjes in de nek. En jawel, de bultjes werden blaasjes. En de blaasjes werden één grote ellende: koorts, jeuk, huilen, hangen, niet kunnen slapen, niet willen eten en (bijna) niet drinken. Toen we na 3 dagen hele hoge koorts bij de huisarts kwamen, begreep ik meteen waarom hij zo lag te kronkelen van de pijn en zijn hoofd boos naar achteren gooide als je hem oppakte. Uiteindelijk heeft Noah namelijk zo ongeveer 5 dagen hoge koorts gehad, doordat hij er ook nog eens een oorontsteking overheen had gekregen. Als kindjes de waterpokken hebben, is hun weerstand zo laag dat ze gemakkelijk vatbaar zijn voor dit soort andere kwalen.

kindje mama waterpokken waterpokken kind dreumes

Ik was helemaal niet voorbereid op zo'n ziek kindje van de waterpokken. Een kinderziekte dacht ik kinderlijk, ach dat zal wel meevallen. Het is niet mijn bedoeling jullie bang te maken met dit blog, want het komt ook echt weer goed als je kindje de waterpokken krijgt. En het kan sterk verschillen in hoeverre hij of zij er last van heeft. Mijn blog is een inkijkje in hoe het kan gaan als je kindje de waterpokken heeft èn hoe je het best ermee om kan gaan. Noah heeft een goede week last gehad van de waterpokken. Je kan waterpokken niet voorkomen, wel verzachten. Dit is wat bij onze Noah hielp:Tips bij de waterpokken
 • Gebruik Kids Clin. Het kost wel wat, maar het verzacht echt de jeuk. Het is schuim om over het gehele lijf te gebruiken en werkt verkoelend als je het eerst in de koelkast zet. Ook ondersteund het het natuurlijke genezingsproces. Er zijn vast meer middeltjes, deze gebruikten wij en ons neefje met positief resultaat.
 • Noah wilde niets eten en drinken. Ik gaf hem hele gladde appelmoes uit een potje uit de koelkast. Je kan het natuurlijk ook zelf maken. Het voordeel van deze appelmoes was dat het zo fijn was, dat het niet schuurde tegen de blaasjes in zijn mond. Ja, ook daar kunnen die rotpokken zich verstoppen! Omdat de appelmoes koud uit de koelkast kwam, verzachte het de pijn en jeuk in zijn mond. En ik was blij dat hij tegelijkertijd vocht en voeding binnenkreeg. 🙂
 • Toen het iets beter ging, wilde Noah nog steeds niet goed eten. Om hem wel voldoende voedingsstoffen binnen te laten krijgen, doopte ik vaak wat brood in zelfgemaakte soep. Ideaal.
 • Geduld, heel veel geduld en vrije tijd. Noah wilde niets eten en bijna niets drinken. Het hielp de ene keer om hem wat af te leiden met een boekje of (ja heus) voor de tv te zetten en dan wat te drinken aan te bieden, of het gewoon een half uurtje later nog eens te proberen. De aanhouder wint. 😉 En haal vooral in huis wat je kindje graag lust, want beter iets eten dan niets! Leve de zoete aardappelpurree en danoontjes!
Extra tips
 • Een handje havermout in een hydrofiel washandje doen, dichtbinden en dan in bad bij je kindje leggen. Hierdoor drogen de blaasjes sneller uit. Als de blaasjes zijn uitgedroogd, jeuken ze niet meer. Deze tip heb ik niet zelf uitgeprobeerd, omdat het al weer wat beter ging met Noah en wij geen bad hebben. Ik kreeg hem van Miranda en Gwen. Bij hun kindjes hielp dit super goed!
 • Een zetpil, voor als je kindje bijvoorbeeld hoge koorts heeft of net als Noah een oorontsteking erbij heeft, mag echt. Noah was bijna koortsvrij, maar om goed te kunnen slapen had hij nog te veel oorpijn en jeuk. Een zetpil haalt de scherpe randjes van de pijn af en gunt je kindje de slaap die hij zo hard nodig heeft om te herstellen
 • Noah had ook erg veel waterpokken op zijn billetjes. Om te voorkomen dat deze gingen ontsteken toen het wondjes werden van de korstjes die loslieten, zetten we hem soms even in een sodabadje met zijn billen. Dat vond Noah nog leuk ook! Hij had de grootste lol in het afwasteiltje spetterdespat. 🙂
 • Kijk ook eens op thuisarts.nl, hier kan je heel veel verantwoorde informatie lezen over allerlei kwalen en aandoeningen, zoals de waterpokken. De website is gemaakt door huisartsen en houdt zich aan verschillende wetenschappelijke richtlijnen.

Lieve mama's, heel veel succes wanneer je kindje de waterpokken heeft! Ik weet als geen ander hoe vermoeiend en pijnlijk het voor je kindje en ook voor jou als mama kan zijn. Zo'n beetje ieder kind gaat er een keer doorheen en komt er ook weer overheen. Leuker kan ik de waterpokken niet maken, maar ik hoop de pijn voor jullie en jullie dreumesjes hiermee in ieder geval te verzachten!

Veel liefs,

Chantal

PS: Volg je mij en Noah al op Facebook, Bloglovin, Twitter of Instagram? Gezellig je daar ook te ontmoeten! 🙂
 

 

23 Responses

 1. Petra
  Hier vielen de waterpokken gelukkig mee. Dochterlief heeft 2/3 dagen echt last gehad van de jeuk. Het badje met havermout hielp hier het beste. Je kleintje heeft het in ieder geval gehad. Ik heb weleens gehoord dat hoe ouder ze zijn ze er meer last van hebben.
  • Oh, gelukkig viel het mee bij jullie! Ik heb dat inderdaad ook wel eens gehoord, dus blij dat Noah er nu vanaf is. :-) Fijn weekend!
 2. Madeleine
  Ah!! Ik ben blij dat t weer beter gaat met noah. :) vreselijk zielig om te zien hoor :( Het positieve is dat voor hem de waterpokken achter de rug zijn, gelukkig! Geniet lekker van je kleine man... Liefs!
  • Ja, zielig hè? Vond ik ook. ;-) Dank je voor je lieve reactie Madeleine! Dit weekend gaan we lekker spelen en geluidjes nadoen van alle dieren uit de nieuwe boekjes van de bibliotheek. :-) Genieten van elkaar komt goed dus! Jij ook genietze van het weekend!
 3. charlotte
  Jeetje , wat ontzettend zielig voor Noah dat hij bij de waterpokken óók nog een oorontsteking had! Hier hebben ze de waterpokken nog niet gehad, maar het is superfijn om deze tips te lezen. Dan kom ik beslagen ten eis als het zover is ;-) Kus en véél liefs!!
  • Fijn dat je de tips handig vindt, hoop dat ze er minder last van zullen hebben als Noah lieverd! Dikke kus!
 4. Marrit
  Zoo heftig zeg! Arme Noah! Gelukkig gaat het weer beter met hem.
  • Jaaa, gaat gelukkig weer beter hoor met het mannetje. :)
 5. Ach germ, niet fijn dat hij er zo'n last van had.. wel fijn die tips.. zal ze opslaan!!
  • Goed idee om de tips op te slaan! Ik heb er vandaag nog eentje toegevoegde die ik was vergeten. Hoop dat je er wat aan hebt en dat het mee zal vallen tzt. :)
   • Hoi! Supertips, bedankt!!! Ook die van de pokken op de billetjes. Mijn dochter van 6 heeft nu pas de waterpokken en ik ga al je tips opvolgen! Ik zag kidsclin ook bij dr Vogel staan. Is wel goed spul dus? Ik zal het snel halen, want zo het nu is, is het echt zielig. Succes met je blog!
    • Graag gedaan! Fijn om te horen dat je er iets aan hebt! :-) Minder leuk natuurlijk dat je dochtertje er zo'n last van heeft. Bij ons werkte het spul goed, duurt even voordat het aanslaat en het verkoeld in ieder geval. Veel sterkte! En leuk dat je mijn blog hebt weten te vinden. :-)
 6. Handige tips. Ik ga ze onthouden, dan ben ik goed voorbereid zodra de waterpokken hier voor de deur staan.
  • Ja, dat zou ik zeker doen! Wou dat ik ze al had gehad voordat Noah de waterpokken kreeg. ;-) Leuk blog heb je trouwens :)
 7. Kimberley
  Ach, wat zielig. Goede tips geef je!
  • Dank je en graag gedaan! Ja, zielig hè? Heeft Jouw kindje het al gehad?
 8. Vind het altijd zo zielig wanneer ze de waterpokken hebben. Maar liever dat ze het jong krijgen dan wanneer ze wat ouder zijn. Gelukkig gaat het nu wat beter met je ventje.
  • Ja, ik wist ook niet dat ze er zo ziek van konden worden! Een hele ervaring rijker en gelukkig inderdaad is ons mannetje weer helemaal beter nu. Hij heeft dit weekend heerlijk voor het eerst in het zand gespeeld (zie <a href="http://instagram.com/mamazingmama" target="_blank" rel="nofollow">instagram</a>) :-)
 9. Esther
  Ach wat ziet dat er zielig uit zeg. Inmiddels zal het wel over zijn hoop ik. Ruben heeft de waterpokken nog niet gehad. Als hij het krijgt heb ik in ieder geval een aantal tips achter de hand nu :-)
  • Ja, gelukkig helemaal over nu! Je ziet heel vaag nog een paar plekjes, maar dat trekt hopelijk ook nog weg. Door zijn donkere huidje duurt dat wat langer denk ik. Hoop dat het Ruben bespaard blijft! Hij zal het waarschijnlijk wel krijgen, maar hopelijk niet zo veel. ;-)
 10. Hier een die naast de waterpokken de gewone griep én buikgriep kreeg. Een feest dat het was hier met de carnaval. Gebroken nachten, ook niet willen eten, drinken gelukkig wel. Verschrikkelijk zielig en dodelijk vermoeiend. Nu de jongste nadat hij net opgeknapt is van de griep de waterpokken. Hij heeft flinke koorts. Als die er morgenvroeg nog is dan maar meteen naar de huisarts.
  • Oh wat naar om te lezen! Dat is echt driedubbel pech zeg. Hoe gaat het nu? Is iedereen weer wat hersteld? Sterkte hoor mamabikkel. <3

Leave a comment