Leren spelen in de speeltuin

Een paar weken terug had Noah bij mijn zus gelogeerd. Met kapotte knietjes kwam hij thuis. Maak je geen zorgen. Ze heeft hem niet met blote beentjes op de stenen laten kruipen. ūüėČ Niet zijn knietjes zelf waren kapot, maar de knietjes in zijn joggingbroek, van het spelen in de tuin! Hij had heerlijk vrij rondgekropen.¬†Eerst wat onwennig, vlakbij de tuinstoel van mijn zus en later steeds verder de tuin in op ontdekkingstocht. Ze zijn die middag ook nog naar de speeltuin geweest in de buurt. Mijn nichtje ging met Noah de glijbaan af en wat denk je? Huilen!

Arme Noah.¬†Omdat wij zo klein wonen, is hij helemaal niks gewend. Hij wist niet wat hij aan moest met de ruimte van een grote tuin en een speeltuin was maar eng. Mijn zus vroeg verbaasd of ik dan nooit met hem naar de speeltuin ging. Uhhh, nee, eigenlijk niet. Ik dacht in alle eerlijkheid dat Noah daar nog veel te klein voor was met zijn √©√©n jaar.¬†Welnee zei mijn zus, ervaren moeder van¬†vier.¬†Hij moet lekker kunnen spelen en oefenen toch? Daar had ik een mooi staaltje goed bedoeld advies te pakken. Andere moeders zijn daar een kei in, met name zussen. ūüėČ Maar deze nam ik ter harte. Want ik vond het stiekem¬†ook wel zielig dat Noah bang was van de glijbaan.

dreumes glijbaan kapot gekropen joggingbroek baby dreumes

Op mijn eerst volgende mamadag ging ik op zoek naar een geschikte speeltuin. Maar dat bleek nog niet zo makkelijk voor een onervaren mama als ik. Tegenover ons huis is een heel klein speeltuintje, maar daarvan is de glijbaan echt te hoog en de grond eromheen te hard. Ik moest nog een boodschapje doen in de stad, dus ik nam me voor daarna met de fiets de buurt te verkennen. Ik had nooit zo gelet op speeltuinen. De stad stikt ervan weet ik, maar juist nu ik er één nodig had voor mijn dreumes, kon ik geen geschikte vinden! Na de boodschappen herinnerde ik me een groot grasveld met wat speeltoestellen en een basketbalveldje. Daar maar eens kijken. Al gauw bleek dat een speeltuin voor 14 jarige stadpubers om elkaar te ontmoeten en stiekem sigaretjes te roken. Noah en ik hebben even op het gras gezeten, een knijpfruitje gegeten en hup door met onze zoektocht.

Bijna wilde ik de moed opgeven en mijn zus gaan vertellen dat er echt geen speeltuinen voor dreumesen bestaan, toen ik me ineens de speelvereniging bij ons in de buurt herinnerde. We hadden nog een half uurtje voor Noah weer aan zijn middagslaapje zou beginnen, dus ik had een go. En jawel, speeltuin 'De doorbraak' was een doorbraak in onze zoektocht.

This slideshow requires JavaScript.

 

Er waren heel veel speeltoestellen voor alle leeftijden. Wel vooral gericht op iets grotere kinderen die kunnen klimmen en klauteren, maar ook Noah leek zich te vermaken. Niet met wat je zou denken. Ruimte om te kruipen en zand bleek genoeg. Zand had hij nog nooit van zijn leven gezien! Ik vond het geweldig hem zo blij te zien met het zand glijdend door zijn handjes. Vandaag had hij iets nieuws geleerd, in de speeltuin. Mijn moederhart was blij en gelukkig hem zo verwonderd te zien spelen in het zonnetje.

dreumes spelen met zand spelen met zand dreumes

Er is niet veel nodig om een dreumes blij te maken en zijn wereld ietsje groter. Ga jij wel eens met je dreumes naar de speeltuin? En zo ja, hoe pak je dat aan? Wat vind je geschikt om te spelen en wat niet?

Liefs,

Chantal

PS: Ik ben van plan meer speeltuinen in Leiden te gaan ontdekken met Noah. Er zijn er een heleboel blijkt, die gekoppeld zijn aan een buurtvereniging. Bij Mamazing Places vind je nog meer leuke uitstapjes voor jou en je kleintje! En volg je me al via bloglovin of Facebook?

16 Responses

 1. imre
  Als een speeltuin een zandbak heeft is ie vaak al leuk genoeg. Schep, emmer en thermosbeker met koffie verkeerd mee en lekker luieren in de zon..
  • Haha! Thx voor de tip! Die thermosbeker koffie verkeerd maakt zo'n uitje extra lekker. ;-) In de zomer keer een speeltuindate plannen met Lena en Noah?
   • imre
    Haha, je moet het natuurlijk ook een beetje relaxed maken voor jezelf. Zomer buiten-speeldate is een zeker een goed idee!
    • Coolio! Gaan we doen! Zodra de regen weer overgewaaid is, pakken we de agenda. :) Fijn wknd!
 2. Petra
  Speeltuin is geweldig voor die kleintjes!
  • Jaaa, heb het nu ook helemaal ontdekt met ons menneke! :-D Wat vinden jouw kids het leukst om te doen?
   • Petra
    De glijbaan en de wipkip. En spelen met zand is ook gewoon leuk. Lekker met een schepje en emmertje. <span class="cluv">Petra recently posted...<a class="05593dc29e 302" rel="nofollow" href="http://happylioness.wordpress.com/2014/05/10/eindelijk-een-spiegelreflexcamera/">Eindelijk een spiegelreflexcamera</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 302" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
    • Hahaha de wipkip ja, goeie. Die gaan we ook nog eens proberen. ;-) Fijn weekend!
 3. Wat leuk geschreven! En lieve fotos, die speeltuin ziet er fantastisch uit! Ik ben wel regelmatig in de speeltuin te vinden met Nim. Schommelen, wild erop los kruipen, en inderdaad dat zand is erg interessant ;) we hebben een spijkerbroekje gekocht speciaal voor de speeltuin haha, om de leuke kleertjes te sparen van gaten. <span class="cluv">Pauline recently posted...<a class="c743fce9b4 298" rel="nofollow" href="http://psnim.blogspot.com/2014/05/diy-spijkerjasje-met-studs.html">D.I.Y: Spijkerjasje met studs</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 298" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
 4. Madeleine
  Ahhhhh! Er komen allemaal nieuwe dingen af op je lieve en schattige zoon! Ook voor jou natuurlijk ;-) Hopelijk wordt het gauw mooi weer, zodat je allerlei speeltuinen kan proberen met noah :) ps. Leuk geschreven! Liefs, Madeleine
  • Haha! Klopt! Dank je lieve Madeleine! En ik hoop ook weer op gauw mooi meer. :) Lekker naar buiten op avontuur. ;-) Fijn weekend! Liefs, Chantal
 5. Ik zet Vico (1,5 jaar) halverwege op de glijbaan, ik hou hem gewoon vast en dan laat ik hem *swoesh* naar beneden glijden. (Nogmaals.. ik hou 'em dus vast..) Vindt ie geweldig :) Leuk dat je er lekker opuit gaat! <span class="cluv">Francesca Vonk recently posted...<a class="73ef8b8afa 309" rel="nofollow" href="http://mamasgoud.nl/2014/05/10/i-luv-marktplaats-positiekleding/">I Luv Marktplaats: Positiekleding…</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 309" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Wat een leuk! Bij Noah heb ik dat inderdaad ook geprobeerd, maar hij was er nog niet zo van onder de indruk, hahaha! Blijven oefenen maar en eropuit. ;-)
 6. Mamoesjka
  Wat een stoer jasje heeft kleine Noah aan! Heerlijk in de speeltuin.... wij gaan ook regelmatig naar een grote speeltuin met een goed gevulde picknickmand!
  • Dank je Ilona! Leuk om te horen. :) En die picknickmand is ook een goeie. Ik kreeg al de tip koffie mee te nemen, met picknickmand erbij is het helemaal af. :)

Leave a comment

CommentLuv badge