MommaLuv: een bijzonder kraamcadeau

Weet je nog, toen je kindje werd geboren? Hoe je overladen werd met lieve kaartjes en cadeaus? Niet in ieder land gaat dat op deze manier. Met name in ontwikkelingslanden is de situatie voor een kraamvrouw heel anders dan hier. Geen stapels met knuffels en rompertjes, maar minimale voorzieningen en mama's met zorgen die zich opstapelen over de overlevingskans van hun kindje. Stichting MommaLuv heeft daar iets op bedacht. Een druppel op een gloeiende plaat? Nee, eerder een vrouw met haar hart op de goede plek en een brede rivier die stroomt vol liefde van moeders voor moeders. Toen ik laatst bij een goede vriendin van mij op kraamvisite ging, vroeg ze niets speciaals voor haar pasgeboren zoon. Ze vroeg me te doneren aan Stichting MommaLuv. Tussen de kraamcadeautjes stond een klein spaarpotje met daarnaast een foto van een prachtige, donkere mama met haar kindje.

Nu Kerst voor de deur staat, vond ik het een mooi moment om stil te staan bij dit persoonlijke en kleinschalige initiatief. In dit blog lees je meer over Stichting MommaLuv en oprichtster Mandy Ladan. Hieronder is Mandy zelf aan het woord, in een kort interview dat ik bij haar afnam.

Wie is de mama achter MommaLuv?

Ik ben Mandy. Ik ben parttime juf van groep 7. Moeder van Gioia (3) en Vita (1). Twee mooie blonde meisjes. Ik woon met mijn gezin in Den Haag. Gioia is een meisje dat veel over het leven nadenkt. Ze bevraagt alles. Dat vind ik erg leuk. Ze houdt het meest van dansen en zit op peuterballet. Vita is een vrolijk ding, lacht altijd. Houdt van knuffelen en geeft voortdurend van die natte kusjes met haar mond open. De schat. 🙂

Ik ben naast mama en juf de oprichter van Stichting MommaLuv. Met MommaLuv wil ik Nederlandse zwangere vrouwen bewust maken van de mogelijkheden die ze hebben om een zwangere vrouw in een ontwikkelingsland te helpen. Wij hebben een bijzondere traditie met het geven van kraamcadeautjes na de geboorte van een kindje. Ik koppel een Nederlandse zwangere aan zwangere vrouwen/ jonge moeders in ontwikkelingslanden als Uganda, Ecuador en Bolivia. De Nederlandse aanstaande ouders ontvangen foto’s en het verhaal van deze moeders. Na de geboorte van het Nederlandse kindje vragen zij in plaats van kraamcadeautjes een bijdrage voor de moeders daar. Van dit geld wordt er in de landen zelf een kraampakket voor deze moeders en hun kindje gekocht. Zo schenkt het Nederlandse kindje zijn cadeautjes als het ware aan de kindjes daar. Een mooier geschenk is er niet toch?

Hoe is MommaLuv ontstaan?

Toen ik zwanger was van Gioia zijn we overladen met cadeautjes. Gioia werd het eerste kleinkind, dus opa’s, oma’s, ooms en tantes gingen helemaal los. 🙂 Er waren ook veel mensen die hun spulletjes graag aan ons wilden doorgeven. Vuilniszakken vol kleding, een maxi cosi, badje, noem maar op. Wij namen alles graag aan! Met als gevolg dat ons kindje het eerste half jaar dagelijks een andere outfit aan zou kunnen en elke avond met een ander knuffeldier in slaap zou kunnen vallen.

Toen kreeg ik het idee om andere zwangeren te helpen die het niet zo goed getroffen hadden als ik. Moeders in ontwikkelingslanden kijken net zo uit naar de geboorte van hun kindje als wij hier, maar je kan je bijna niet voorstellen hoe groot de zorgen zijn waarmee dit gepaard gaat. Het zijn mama’s als jij en ik met een hart vol liefde voor hun kindje en tegelijk een hoofd vol zorgen of ze hun kindje wel alles kunnen bieden wat het nodig heeft. In dit geval gaat het niet om knuffels en boxspeeltjes, maar om basisbehoeften zoals eten, medicijnen, verzorgingsproducten en luiers.

Ik had eerder weleens geboortekaartjes voorbij zien komen waar mensen vroegen om een donatie voor een grote hulporganisatie in plaats van kraamcadeautjes. Hier voelde ik niet veel voor. Ik vind het onpersoonlijk en bleef de vraag houden waar je geld nu precies terechtkomt. Ik startte daarom zelf een zoektocht om contact te leggen met zwangere vrouwen in een ontwikkelingsland die hulp konden gebruiken. Mijn ideeën mailde ik rond in mijn vriendenkring. Ik vroeg hen naar betrouwbare contactpersonen in het buitenland. Binnen een week vond ik mijn eerste contactpersoon in Ecuador. Zij stuurde mij het verhaal en een foto van moeder Gladys. Al snel volgden contactpersonen in Ghana en Uganda en daarmee de moeders Emelia en Gidah. Wij zouden na de geboorte van ons dochtertje samen met onze kraamvisite gaan sparen voor deze drie moeders en hun baby’s. Echt een bijzonder en emotioneel moment.

In april 2011 is onze dochter Gioia geboren. Deze maand kwam ook Christabel in Ghana ter wereld. In mei volgde Rosa in Ecuador en in juni Vicky in Uganda. Vier leventjes op grote afstand en toch met elkaar verbonden. We hebben het verhaal van de moeders aan onze kraamvisite verteld met de foto’s die we gekregen hadden. Van het geld dat we kregen van onze kraamvisite zijn prachtige kraampakketten voor deze moeders en baby’s van gekocht in Ecuador, Ghana en Uganda. Gioia was voor ons een cadeautje, maar ook voor de moeders daar.. 🙂

Mijn verhaal raakte veel mensen. Het persoonlijke, kleinschalige en betrouwbare aspect maakte dat er al snel andere zwangere Nederlandse vrouwen met de vraag kwamen of zij ook konden deelnemen. Begin 2012 heb ik daarom MommaLuv officieel als stichting opgericht.

Hoe gaat het nu met MommaLuv?

We zijn nu ruim 3,5 jaar verder. Er zijn in de tussentijd enorm veel moeders en kindjes aan een kraampakket geholpen. Het gaat niet alleen om de spulletjes die gegeven worden. Voor de moeders daar is het ook een gebaar dat er om ze gegeven wordt. Dat er in Nederland aan ze gedacht wordt door een andere moeder. Dat jullie hetzelfde zijn. Liefde voor je pasgeboren kind is universeel.

Ik ben afgelopen oktober (2014) naar Uganda geweest om met eigen ogen te zien wat MommaLuv doet. Ik heb daar ook mijn contactpersoon Rose Nakimuli ontmoet. Zij verricht daar fantastisch werk! Door haar werk als medical social worker en verloskundige ontmoet ze veel moeders-to-be die een flinke dosis MommaLuv kunnen gebruiken. De aanstaande moeders kijken erg tegen Rose op. Doordat ze de moeders thuis bezoekt, heeft Rose ook de gelegenheid om haar zogeheten ‘health education talks’ te houden. Ze vertelt ze over family planning, voeding en hygiëne.

This slideshow requires JavaScript.

Het was fantastisch om nu zelf de moeders te ontmoeten en met ze op de foto te gaan, in plaats van de foto’s opgestuurd te krijgen van Rose. Ik zag de blijdschap en de dankbaarheid van de moeders. MommaLuv maakt hier echt het verschil en ik besefte maar weer eens waar wij thuis allemaal mee gezegend zijn. Wie mij het meest is bijgebleven en wie ik volledig in mijn hart heb gesloten is Vicky. Zij is het eerste MommaLuv-kindje. Even oud als mijn dochter Gioia. Het voelde alsof ik ook een beetje haar mama ben. Ze liet me niet meer los. In het vliegtuig naar huis voelde het echt alsof ik er nu een dochter bij heb. Ik zal haar de komende jaren zeker op blijven zoeken. Wellicht zullen mijn meisjes haar ook ooit ontmoeten. Dat zou geweldig zijn..

Hoe kun je deelnemen aan MommaLuv?

Als je zwanger bent en je wil na de geboorte van je kindje ook een of meer moeders in ontwikkelingslanden steunen, dan kun je een mail sturen naar mandy@mommaluv.nl. Zij ontvangt dan graag je naam, adres en telefoonnummer en je uitgerekende datum. Het is het handigst om je op te geven wanneer je ongeveer 6 maanden zwanger bent. Zo is er nog genoeg tijd om moeders te vinden die ongeveer in dezelfde fase van hun zwangerschap zitten en duurt het niet te lang meer voordat de kindjes worden geboren. Meer informatie over Stichting MommaLuv en hoe het verder in zijn werk gaat, kun je vinden op www.mommaluv.nl. Op Facebook kun je mooie foto’s vinden en lezen waar MommaLuv op het moment mee bezig is.

Steunen jullie een goed doel of lijkt je het leuk om mee te doen bij een (volgende) zwangerschap? En wat vind je van dit initiatief? Ik ben heel benieuwd! Laat je vooral horen in een reactie. 🙂

Liefs,

Chantal

PS: Volg je Mamazing al? Kijk en vind ons ook op Instagram! We zijn ook te vinden op FacebookBloglovin en Twitter. Gezellig je daar te ontmoeten!  🙂

 

2 Responses

  1. Een mooi initiatief. Ik kende het nog niet. <span class="cluv">Vlijtig Liesje recently posted...<a class="388e174e72 652 p" rel="nofollow" href="http://www.huisvlijt.com/2014/12/kat-kwijt-wanneer-vertel-je-het-je-kind.html">Kat kwijt. Wanneer vertel je het je kind?</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip p 652" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
    • Ja hè? Ik hoorde ervan via een vriendin. Ik besteed ook graag aandacht aan dit soort initiatieven op mijn blog. Zeker in deze dagen is het goed om weer eens stil te staan bij wat je hebt en hoe je een ander die het moeilijk heeft, kan steunen. :-)

Leave a comment

CommentLuv badge