Babyskin: please take care!

Afgelopen weekend ben ik uiteten geweest met één van mijn liefste vriendinnen. Lekker samen bijpraten en even geen mama zijn. Het restaurant was niet heel bijzonder, dus geen restauranttip erbij helaas. Wel hadden we een interessant gesprek over suikervrij eten. Dat zette me aan het denken over mijn voeding, maar ook over een workshop die ik deze zomer van Naïf care mocht volgen: 'Weet wat je smeert'. Over huidverzorging in het algemeen en die van je kindje in het bijzonder. Ik ben geen alles of niets type, wat met suikervrij eten wel nodig is om het vol te houden. Ik let op mijn voeding, gezond en eerlijk, maar een handje pepernoten sla ik niet af als de Sint straks weer voor de deur staat. 😉 Wat ik wel merk nu na een paar maanden, is dat de workshop van Caroline van Eeuwijk van C. Cosmetics and Care in Amsterdam een diepere indruk op me heeft gemaakt dan ik aanvankelijk dacht. Op mijn badkamerplankje staan ineens producten die daar eerder nog niet waren..

Caroline heeft Rechten gestudeerd, maar houdt zich al haar hele leven bezig met gezond eten en gezond leven in alle opzichten. Ze heeft uiteindelijk de advocatuur vaarwel gezegd en is haar eigen salon begonnen. Met veel kennis van zaken en oprechte zorg sprak ze in haar workshop over de schadelijke effecten van o.a. parabenen, minerale oliën en SLS (Sodium Lauryl Sulfate) voor huid en haar. Ik was echt in shock en vond het onbegrijpelijk dat veel van deze stoffen met groot gemak worden toegevoegd aan allerlei verzorgingsproducten door fabrikanten van vrijwel alle grote, bekende merken. Dus mogelijk ook in de producten die jij gebruikt voor de verzorging van jouw kindje. Want weet jij eigenlijk wel wat je op het huidje van je kleintje smeert?

Dat klinkt dramatisch hè? Neem een korrel zout, want natuurlijk zijn er legio kinderen groot geworden met bijvoorbeeld Zwitsal toen nog geen haan er naar kraaide. Je bent blogster of niet. 😉 Maar maakt dat het dan minder belangrijk? Soms wordt je door de feiten ingehaald. Vroeger smeerden we ook allemaal met factor 2. Geen eenzame ziel op het strand die dat nu nog in zijn hoofd haalt.

Om maar even met wat feiten te strooien:

Alcohol

Alcohol droogt uit en kan irriteren of pigmentvlekken veroorzaken. Er bestaan ook alcohol soorten die niet of nauwelijks de huid irriteren. Dit zijn cetyl alcohol, ceteary alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol. Deze "vettige" alcoholen houden juist vocht in de huid en hoef je dus niet te vermijden. Je moet je vooral zorgen maken als het bovenaan op het ingrediëntenlijstje staat, want dan zit er een aardige hoeveelheid is. Staat het onderaan, dan is het meestal een te verwaarlozen hoeveelheid die is gebruikt om andere werkzame stoffen in op te lossen.

Parabenen

Parabenen beïnvloeden je hormoonbalans, ze worden ook wel xeno-oestrogenen genoemd. Je krijgt er heus geen haar van op je tanden, maar het komt wel in je bloedbaan terecht. Parabenen zijn 'bewaarstoffen' ofwel conserveringsmiddelen die er voor zorgen dat je verzorgingsproducten lang meegaan. Schimmel of bacterieën op je huid smeren is natuurlijk ook niet fijn. Want in zo'n potje waar je iedere dag je vingers in doopt, kan het hard gaan. 😉 Er zijn echter geluiden dat parabenen in verband gebracht kunnen worden met bepaalde vormen van kanker. Er is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan om dat met 100% zekerheid te zeggen, maar het is niet iets om luchtig over te doen als je het dagelijks gebruikt.

Minerale olieën

Dat klinkt goed toch, olieën? Olijfolie is toch ook gezond? Schijn bedriegt. Deze minerale olieën sluiten je huid af. Ze leggen als het ware een filmpje op je huid, waardoor de celdeling vertraagd en je huid sneller verouderd. De huid wordt keihard afgesloten en niet gevoed. De cosmetische industrie is groot fan van minerale olieën. Minerale olieën zijn namelijk goedkoop, geur- en kleurloos, en ze kunnen heel gemakkelijk lang bewaard worden. Het zit helaas in vrijwel alle baby-olie. Het staat er natuurlijk niet zo letterlijk, maar let maar eens op of je de volgende ingrediënten tegenkomt: Liquid paraffin, liquid petrolatum, parafin oil, paraffinum liquidum, petrolatum liquid, petroleum oil, white mineral oil en white oil. Het zit wel ook vaak in zalf die je van de dermatoloog krijgt voorgeschreven. Een voordeel is namelijk dat die olieën huidirritatie door prikkels van buitenaf kunnen voorkomen en meehelpen om de huidbarrière te herstellen. Dat kan dus ook echt werkzaam zijn. Maar weet wanneer je het gebruikt. Vaseline doet dat bijvoorbeeld ook, lekker als je een stuk gaat schaatsen in de winter op je lippen of voor als je je schaatsen weer opbergt, ja die vaseline dus. 😉 Maar minerale olieën doen echter niets voor je huid zelf. Ze bevatten geen nuttige stoffen als antioxidanten of kalmerende stoffen die in de huid kunnen dringen en daar hun werk kunnen doen. Daarvoor moet je echt zijn bij arganolie, kokosolie of bijvoorbeeld amandelolie.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

SLS dringt door tot in de bloedbaan en blijft achter in het lichaam, lost huideigen vetten op en kan haaruitval geven. Het zit vaak in zeep of shampoo en zorgt voor het schuim. Het is een reiniger en verwijdert vuil en vet. Maar dus ook goede, huideigen stoffen waardoor je huid flink kan uitdrogen. Die huidvetten houden namelijk ook jouw vochtbalans op peil en als ze met het badwater weggegooid worden, ben je ze mooi kwijt en krijg jij of krijgt je kindje er een trekkerig huidje voor terug. Waar je dan weer flink bodylotion op moet smeren, see the trick here? 😉

Help! En wat nu dan?

Goed. Tot zo ver de preek. En elk nadeel heb z'n voordeel. Ik zal jullie daarom niet vragen nu alle fabriekanten op het schavot te plaatsen, maar het zou al zo'n winst zijn als je eens goed in je kastje gaat snuffelen om te zien wat daar nu eigenlijk staat en wat je nu eigenlijk dagelijks op je kindje smeert. Zijn of haar huidje groeit nog flink en moet nog een tijdje mee. Alle rede voor goede, gezonde huidverzorging dus. Bij ons is zwitsal langzaamaan aan het verdwijnen. Wij hebben Naïf in huis, maar daarvan blijf ik de geur iets te sterk vinden. Mijn gehele review kan je hier lezen trouwens. Daarnaast vind ik Weleda een mooi, puur natuur merk met een fijne babyverzorgingslijn. Dat is helemaal vrij van bovengenoemde boosdoeners. Wij doen Noah trouwens maar 2x per week onder de douche en ik smeer hem alleen de dagen na het douchen in. Zijn huidje is gevoelig en ik merk juist dat zijn huidje hier baad bij heeft. Het mist al die smeersels helemaal niet. Zal wel vloeken in de kerk zijn, maar waarom gezellig smeren als het niet nodig is? Ik ben trouwens wel nog op zoek naar meer mooie, verantwoorde babyverzorgingsproducten en merken. Die zijn schaars helaas. Tips voor een leuk review zijn welkom dus!

Kijkje in mijn kast

Zelf ben ik ook een stuk bewuster mijn producten gaan kiezen, dat merk ik nu dus een paar maanden later als ik weer eens op mijn plankje in de badkamer kijk. Voor de nieuwsgierigen: momenteel gebruik ik een aantal producten van Palmer's. De Olive butter Formula handcrème en Pure Argan bodylotion bevatten geen parabenen, SLS of minerale olieën (voor zover ik weet). Het wordt niet op dieren getest en is heel betaalbaar. Gewoon te koop bij de kruidvat. Daarnaast gebruik ik op mijn gezicht de mascara van Black Up, ook dierproefvrij, te koop bij Douglas. Eén goede, betaalbare dagcrème ben ik nog zoekende naar, maar ik gebruik bijvoorbeeld geen anti-rimpelcrème (wat een onzin) en smeer alleen een beetje bio oil op mijn pigmentvlekjes. Tip: laat je niet te snel verleiden door vernieuwde 'groene' merken als de Natural lijn van de Hema of Pure & Natural van Nivea. Die verkopen zichzelf als groen om een nieuwe doelgroep aan te trekken, maar zijn niet geheel onschuldig, want er zit vaak bijvoorbeeld wel ammonium lauryl sulfate in hun producten (werkt hetzelfde als SLS).

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening en productgebruik! Wat staat er bij jullie in de kast voor jou en je kindje(s)? Hou je je bezig met de ingrediënten of vind je het maar een hysterische heisa, dat kan natuurlijk ook! Laat het me weten in een reactie, dat zou ik leuk vinden en als je tips hebt voor een goed babymerk of verantwoorde dagcrème dan hou ik me ook aanbevolen!

Veel liefs en take care,

Chantal

Ps: Wil je meer weten van ons leventje? Volg ons dan ook op Instagram! We zijn ook te vinden op FacebookBloglovin en Twitter. Gezellig je daar ook te ontmoeten!  🙂

O ja en wil je meer weten over (verantwoorde) cosmetica? Kijk dan eens bij Miss Lipgloss, een leuk en handig blog voor als je van green en beauty houdt! Of op het blog van Dr Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie met een passie
voor de huid. Veel informatie uit dit blog komt ook bij haar vandaan.

10 Responses

 1. Ik herken deze informatie. En ik denk dat het goede info is, maar ik word er soms ook wel een beetje moe van. Want het jaagt toch menigeen de stuipen op het lijf.
  • Ah ja snap ik, ik heb ook wel getwijfeld of ik het erop zou zetten. Hoop dat ik voldoende beide kanten heb laten zien, wat werkzaam kan zijn en wat niet van sommige van deze ingrediënten. Het is in ieder geval niet mijn bedoeling mensen bang te maken, wel wat bewuster. ;-) Dank voor je eerlijke comment!
 2. Marleen
  Mooi stuk Tal. Ik hou me er eigenlijk niet zo mee bezig, maar je blog heeft me wel aan het denken gezet. Ik gebruik babyolie van Neutral, ga thuis meteen eens kijken wat daar allemaal in zit...
  • Thanks! Ja, heb er ook wel even op zitten zweten. Getwijfeld of het erop moest. Maar het leek me toch goed het de wereld in te slingeren, ondanks dat er al zo veel over geschreven is. Hoop niet dat het je bang heeft gemaakt. Mijn idee is vooral mensen weer even op scherp te zetten en wat bewuster te maken van de cosmetica industrie. :-) Tot gauw lieve Leen!
 3. Iris
  Maar Zwitsal, vooral de laveldel, ruikt zoooo lekker. Maar die zal ik de volgende keer waarschijnlijk niet meer durven kopen ;) Heb gelukkig al een gezicht crème van Weleda, al vind ik die eigenlijk wel echt stinken. Weet je hoe het zit met Neutral?
  • Hoi Iris, wees niet te bang! ;-) Ik wil mensen vooral wat bewuster maken van hun productgebruik. Over neutral spraken ze toevallig wel ook in de workshop, dat daar ook wel wat 'boosdoeners' in kunnen zitten. Ik heb net zelf even gekeken, want heb dit toevallig ook nog staan. In de shampoo zitten geen parabenen, maar bijvoorbeeld wel SLS. Mijn tip: lees goed het etiket voordat je iets koopt, dan weet je in ieder geval waar je aan begint. :-) Hoop dat je het nuttige informatie vond en niet al te angstaanjagend!
 4. Iris
  Een andere Iris ;) Ik gebruik als dagcreme Earth Line, erg fijn. Vitamine E lijn. Volgens mij vrij van alles (De Tuinen). En verder heb ik van de apotheek Vaseline Lanette voor mijn kleintje. Maar die is best duur. 6 euro per tube. Ik zoek dus nog een fijne smeercreme. Qua olie, als ik hem lekker wil insmeren, gebruik ik calendula olie van Weleda. En shampoo inderdaad NEutral. Welke gebruik jij dan als shampoo? Ik ga in ieder geval wel weer amandelolie van De Tuinen in huis halen. Goed voor alles. Thanks voor de tip!
  • Bedankt voor je tips! Ik ga binnenkort eens kijken bij de Tuinen, fijn. :-) Qua smeercrème heb ik nog wel een tip, <a href="https://www.mamazing.nl/portfolio-view/huidverzorging-dexeryl-ideaal/" title="Huidverzorging: Dexeryl = ideaal!" rel="nofollow">Dexeryl</a>. Het kost ook rond de 6 euro maar je krijgt er veel meer voor. Het smeert heel gemakkelijk en trekt snel in. En het is geurloos. Heb er een blogje aan gewijd, klik op Dexeryl en je komt er. :-) Als shampoo gebruik ik nu babyshampoo van Seba Med. Prima shampoo en zacht voor de hoofdhuid. Tot gauw!
 5. Cari
  Wegens een parfum- en parabenen allergie ben ik ook altijd op zoek naar fijne "natuurlijke" merken. Dagcreme hier ook Earth Line (Hydro E), bevalt erg goed! Ook de gezichtslotion hiervan is fijn. Verder shampoo en douchegel van Dr Organic bij De Tuinen. Baby verzorging van Zarqa, in ieder geval parfum- en parabenenvrij, SLS en consorten weet ik niet.
  • Wat balen van je allergie! Ik heb ook een gevoelige huid en sinds kort de sea line dagcrème, ben er erg tevreden over. Maar ik ga nu ook eens de Earth Line proberen. Dank voor de tip! Je bent de tweede al die me die tip geeft! Ik ben benieuwd. :-) Voor die shampoo ga ik ook eens kijken, hopelijk niet al te duur. Dat vind ik altijd weer het enige nadeel van de meeste verantwoorde, biologische producten. En bedankt voor al je leuke reacties op mijn blog, gezellig!!

Leave a comment