De leukste uitjes van Nederland!

De afgelopen weken was het wat stil op Mamazing. Ik liep al tijden te hoesten en te proesten door een bronchitis die maar niet over wilde gaan. Na een paar keer longen luisteren binnen een paar weken tijd bij de huisarts en hoesten tot en met pijn in mijn rug aan toe, kreeg ik ook nog koorts. Uiteindelijk moest ik mijn bloed laten nakijken, bleek het een longontsteking te zijn en daarbij was ook nog eens mijn Hb erg laag. Mijn gezondheid moest ik dus even voorop stellen, want met een longonsteking en een pittige antibiotica kuur is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Vandaar de radiostilte! Nu na aardig wat middagslaapjes en broodjes rosbief begin ik me gelukkig weer de oude te voelen. Het leek potverdorie wel alsof ik weer moest herstellen van een bevalling, zo'n slappe hap was ik, hahaha! Maar nu mijn gezondheid weer op en top is, krijg ik meteen zin om weer te gaan schrijven èn... om er lekker op uit te gaan. Te meer omdat wij deze zomer niet op vakantie gaan (we gaan namelijk verhuizen!), en er vast meer van jullie (een gedeelte van) deze zomer thuis blijven, leek het me fijn om de leukste uitjes van Nederland eens op een rijtje te zetten: de (wat mij betreft) absolute aanraders en mijn wishlist. Ik ben benieuwd naar jullie zomerplannen, hierbij alvast wat inspiratie voor als je dicht bij huis blijft. 🙂

De leukste uitjes in Nederland: Zuid-Holland

Boerderij 't Geertje lammetjes geiten melk gevenIk begin dicht bij huis. Wij wonen in Leiden en daar hebben we de omgeving al aardig verkend. Een van de leukste uitjes bij ons in de buurt en voor mij met stip op nummer één: Boerderij 't Geertje in Zoeterwoude. Klik op de link om mijn eerdere review met foto's hiervan te lezen. Het leukste aan deze Boerderij is dat je kinderen super dichtbij de dieren mogen komen en echt interactie met ze hebben. Zo kan je er melk in een flesje geven aan de lammetjes of ponyrijden. Je kan er ook lekker pannenkoeken eten of zelfgemaakte biologische producten kopen en de entree is helemaal gratis! Wat wil je nog meer? Wat ook de moeite waard is, is Naturalis in Leiden. Naturalis Dino skeletOok hier zijn we een keer geweest. Leuk voor de iets oudere kinderen die interesse hebben in biologie of nieuwsgierig zijn hoe de natuur werkt. Waar ik zelf nog wel eens heen zou willen bij ons in de buurt, omdat het me leuk en leerzaam lijkt, is CORPUS in Oegstgeest. Hier kan je echt een wandeling door het (nagemaakte) menselijk lichaam maken. Dat doet me altijd denken aan een tekenfilm die ik vroeger keek, waarbij er kleine mannetjes in een soort ruimteschepen door de bloedbaan van de mens ging om te strijden met de ziektekiemenbeestjes. Duinrell in Wassenaar is trouwens ook echt super leuk! Dat is een attractiepark waar ook een camping bij zit. Wij gingen daar vroeger vaak kamperen toen ik klein was en dan wilde ik altijd zo vaak mogelijk in de 'kikkerachtbaan' of de rodelbaan. Maar je hebt er ook een heel gaaf subtropisch zwembad met supersnelle glijbanen, het Tikibad. Ik bewaar in ieder geval goede herinneringen aan dit attractiepark van mijn jeugd. Tot slot wil ik ook wel weer eens naar het Omniversum in Den Haag, waar je door het enorme koepelscherm zelf echt deel lijkt uit te maken van de film! De meeste films die ze daar draaien zijn nog leerzaam ook, bijvoorbeeld over Grand Canyon.

De leukste uitjes van Nederland: Noord-Nederland

Op mijn wishlist staat met stip bovenaan Linnaeushof in Bennebroek. Dit is de grootste openluchtspeeltuin die ik ken, daar is onze openluchtspeeltuin in Leiden niets bij! Heel vroeger als kind ben ik er wel eens geweest met een schooluitje, maar dat is natuurlijk eeuwen geleden. Ik ben heel benieuwd hoe het er nu uitziet, wat ik me nog herinner en vooral wat Noah ervan zou vinden nu hij zo heerlijk aan het klauteren en klimmen is op alles als onderzoekende peuter. Je hebt er in ieder geval van alles om te ontdekken als kind, van super grote glijbanen, waterspeeltuin en waterfietsen tot een hele grote zandbak met gravers, een transport rail en zandfabriek. En als Noah ietsje groter is en wat minder slaap nodig heeft, gaan mijn beste vriendin en ik met de kinderen ook zeker nog eens naar Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Daar vind je alle bekende sprookjes en verhalen uitgebeeld, peuter- en kleutervriendelijke attracties zoals dobberbootjes of een heuse rattenvanger van Hamelen 'achtbaan' en het is een stuk betaaldbaarder dan de Efteling. Het is nu alleen iets te ver rijden voor ons, want met de middagslaapjes blijft er dan weinig tijd over om rond te kijken voor de kleintjes. Maar wie weten wagen we het er nog een keer op deze zomer en slaapt Noah gewoon lekker een tijdje in zijn wandelwagen. 🙂

Omdat wij zelf in Leiden wonen, weet ik het meest te vertellen over de uitjes in het Westen. Voor degenen die juist niet in deze buurt wonen of Nederland verder willen verkennen net als ik, zet ik hier nog wat bijzondere uitjes en klassiekers op een rij.

De leukste uitjes van Nederland: voor een bijzondere dag

In Limburg heb je het Blotenvoetenpark in Brunssum. Daar kan en mag je gewoon op je bloten voeten wandelen door een super groot park. Het idee is dat je echt weer even één wordt met de natuur. Op je bloten voeten lopen is namelijk heel gezond. Je kan daar over zand, modder en aarde lopen, door het water, over een houten brug via houtsnippers, kiezels en andere natuurlijke materialen bepaal je je eigen weg. En na afloop kan je dan je voeten een heerlijk warm voetenbadje geven. Het park is onder alle weersomstandigheden geopend.

Weer een heel andere dimensie krijgt wandelen als je naar Het Ezelhuis gaat in Kamperland, Zeeland. Je kan daar op een ezel een strandwandeling maken op Noord-Beveland. Ezels zijn heel rustige dieren en brengen je zo dicht bij de natuur. Bij Het Ezelhuis is ook een mini-camping waar ze onder andere wandeltochten, picknicktochten, workshops en kinderfeestjes organiseren.

De leukste uitjes van Nederland: klassiekers

Mocht er nog niets tussen zitten voor je, dan zijn deze klassiekers altijd super leuk om naar toe te gaan met je gezin. krokodillen kijken in Blijdorp dierentuinOm te beginnen met Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, dat is echt één van de leukste dierentuinen. In mijn eerdere blog kan je lezen waarom en vind je er leuke kiekjes van ons dagje toen (o.a. van een kleine Noah die zich voor de krokodillen gooit 😉 ). Waar we ook graag nog eens naar toe willen met Noah, is de Apenheul in Apeldoorn. De laatste keer dat ik daar ben geweest, was ik 12 of 13 jaar. Ik weet nog heel goed hoe één van de doodshoofdaapjes (zo heten ze echt) via mijn schouder de wokkel uit mijn paardestaart pakte, huilen!! Helemaal in tranen om die afschuwelijke wokkel, hahaha! Voor wie niet weet wat een wokkel is: in de jaren negentig was het als tiener 'in' om je haar in een kuif te dragen met haarlak of dus een wokkel in je haren te doen, een gekonkeld stuk stof om een elastieke band. Maar indruk hebben al die apen dus wel gemaakt, want ik wil graag nog eens terug en dan met Noah. Die is vast een stuk stoerder met zo'n apenbende om hem heen. 😉

Zit er een leuk uitje tussen waar je binnenkort wel heen zou willen? Ik ben benieuwd! Of heb je zelf nog een goede tip als aanvulling? Laat het me weten in een reactie. Wie weet gaan we daar dan een keer heen deze zomer. 🙂

Veel liefs en alvast een hele zonnige Hollandse zomer gewenst!

Chantal

10 Responses

 1. Ik ben nu wel heel benieuwd naar het Linnaeushof! Dat zullen mijn kids vast leuk vinden. Ik woon in het noorden, maar ik heb daar nog nooit iets van gehoord. Ik weet nog wel dat ik vroeger zelf naar Sprookjeswonderland ben geweest, maar ik geloof dat ik dat toen niet zo leuk vond, haha.
  • Ha Liset, wat leuk dat ik je nieuwsgierig heb kunnen maken! :-) Ik ben zelf ook wel weer heel benieuwd hoe het was in Linneaushof, maar wat ik me ervan herinner is het zeker de moeite waard. Sprookjeswonderland ben ik ook benieuwd naar, maar ik denk wel echt dat het leuker is voor kinderen van rond de drie tot zes jaar en voor mezelf minder, haha! Daar is de Efteling dan toch weer beter in: plezier voor alle leeftijden. Weet jij nog wat je er niet leuk aan vond?
 2. Debby
  Aanvulling: uitstapje naar Sealife in Scheveningen of Dolfinarium Harderwijk. Kabouterland in Exloo (vlakbij Emnen) is ook een echte aanrader met kinderen van 2 tot ongeveer 8 jaar. Nemo in Amsterdam is een leuk interactief uitstapje. En het spoorwegmuseum in Utrecht schijnt ook een topper te zijn. Zelf blijven wij dit jaar in eigen land en bezoeken dan Safaripark Beekse Bergen in Hikvarenbeek. Zo zijn er vast nog tal van leuke attracties en bezienswaardigheden. Op mijn wensenlijstje staat ook nog de Julianatoren in Apeldoorn bijvoorbeeld.
  • Ha Debby, bedankt voor je aanvullingen! Inderdaad Sealife, was ik helemaal al weer vergeten terwijl we daar ook wel eens zijn geweest en dat was echt heel leuk. Noah keek toen heel geïntrigeerd naar al die vissen en haaien enzo! Safaripark Beekse Bergen is ook echt gaaf hè? Kabouterland ken ik niet! Die ga ik eens opzoeken, leuk! Fijne zomer alvast. :-)
 3. Bianca
  Een leuk uitje voor kinderen onder de 12 is ook Plaswijckpark in Rotterdam. Het park is opgedeeld in drie delen. Dieren, wandelen en spelen. En een zacht entreeprijsje (11,40). En naast het Omniversum heb je het Museon. Een heel leuk museum voor kinderen vanaf 4-5 jaar met interactieve exposities. In Limburg heb je Aardbeienland wat ook erg leuk is opgezet. Sprookjes, spelen, aarbeien plukken en heel veel aardbeien eten.
  • Ha Bianca! Plaswijck in Rotterdam is inderdaad ook erg leuk! Daar ben ik vaak geweest toen mijn neefjes en nichtjes kleiner waren nog. Vooral de verkeersbaan waar je met autootjes kon rijden en de bootjes waren favoriet. Het Museon, wauw, dat ik die ben vergeten! Ik herinner me ineens weer die bol met fel gekleurde stralen, waar je je hand op kon leggen of met een muntje in je handpalm. Geen idee meer alleen waarvoor het was. Jij? Aardbeienland klinkt ook heel leuk, lekker spelen en smullen. Bedankt voor je aanvullingen!
 4. Dat is een indrukwekkende lijst met tips! Bedankt! Ik vind ze leuk.
  • Oh fijn! Dank je! Goed om te horen dat je ze leuk vind!
 5. Iris
  Het strand! Heerlijk afgelopen zondag ook weer even heen geweest, om drie uur in de auto (moest meneer wel wakker maken van zijn middagtuk, maar anders is het ook de moeite niet meer), lekker een uurtje in het zand prieken, een ijsje eten en weer naar huis.
  • Oooh dat klinkt als een heerlijk momentje 'offline' van alles!! Als ons huis straks af is en de zomer echt losbarst, ga ik dat ook zeker lekker een keertje doen. Goed idee! :-)

Leave a comment