Bevallen: hoe bereid je je goed voor?

Zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym, mom in balance, hypnobirthing.... Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Waar doe je nou goed aan? Keuzestress! En dat terwijl je nou juist graag zo ontspannen mogelijk je zwangerschap wil beleven. 😉 Het wordt je ook niet makkelijk gemaakt met al die gratis zwangerboxen die je moet bestellen, lijstjes vol babyhebbedingen die je moet afwerken, afspraken met de verloskundige en verkopers die op je gevoel spelen, want: 'je wil toch wel het beste voor je kind?'. Laat je niet gek maken door alles wat 'moet'. Ook na je bevalling is er nog een hoop tijd om naar de drogisterij te gaan en dat ene nagelvijltje te kopen. Of je stuurt je partner gewoon vanuit je kraambed! Na 24/7 babyles is 'ie vast blij even een luchtje te mogen scheppen. 😉 In dit blog hoop ik je in ieder geval wat meer uitleg, rust en richting te geven wat betreft een keuze voor een cursus waarmee je je goed kan voorbereiden op je bevalling: fit in je vel en de bevallingsfeiten op een rij.

Mijn ervaring met zwangerschapsgym en yoga

Het is al weer meer dan 1,5 jaar geleden dat ik met een dikke buik rondliep van onze Noah. Voordat ik zwanger werd, ging ik vaak hardlopen of naar een yoga klasje toe voor mezelf. Ik hou namelijk echt van sporten. Ik dacht dan ook prima tot het einde van mijn zwangerschap te kunnen gaan hardlopen, want (zo dacht ik) mensen met een groter maatje van zichzelf lopen ook hard. Geen aanstelleritis, gewoon die rekbroek aan en gaan! Not. Met drie à vier maanden zwangerschap begon alles al weker te worden door de hormonen en zat hardlopen er niet meer in. Het deed gewoon pijn in mijn bekken!

Ik wilde toch graag nog iets aan sport blijven doen, zodat ik wel goed fit zou zijn voor de bevalling. Omdat Noah ons eerste kindje is, wist ik ook niet hoe een bevalling zou gaan en leek het me dus ook wel goed om zo'n pufcursus met uitleg te gaan doen. 😉 Omdat ik fan ben van yoga, ben ik in eerste instantie naar zwangerschapsyoga gegaan. De docente was een hele lieve vrouw, maar na twee lessen werd ik gillend gek van haar trage tempo. We deden welgeteld drie oefeningen in één les en de rest van de tijd werd besteed aan het praten over ieders buik met een kop thee erbij. Dat je letterlijk de vraag krijgt: 'En, hoe is het met jouw buik?'. Dat werk. Zucht. Met een goede smoes ben ik overgestapt naar zwangerschapsgym, gewoon zo'n gratis cursus van een zorgorganisatie in Leiden. Dat beviel me een stuk beter!

In deze klassieke pufcursus (zwangerschapsgym) kregen we echt goed uitleg over hoe je bekkenbodem werkt en deden we oefeningen waar je ook wat van voelt, kortom: er werd gewerkt aan spierkracht, conditie en kennis. We kregen tips over hoe je fijner kan slapen met een dikke buik en de docente was een lekker nuchter typ. Daar hou ik van. Natuurlijk is dat voor iedereen anders.

De tip die ik je wil geven na mijn ervaringen is dan ook: ga eens bij jezelf na waar je behoefte ligt. Is dat kennis opdoen, fit blijven en je spierkracht versterken of bijvoorbeeld ervaringen uitwisselen met andere (aanstaande) moeders? Doordat veel van mijn vriendinnen zwanger zijn of zijn geweest, heb ik nu veel meer inzicht in wat ik fijn zou vinden en wat de mogelijkheden zijn. Om jullie mijn zoektocht te besparen, zet ik hier graag een aantal mogelijkheden op een rij. Het is een begin, hopelijk heb je er wat aan! Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga richt zich echt op het leren ontspannen van je lichaam en het loslaten van je gedachten. Er worden ook wel krachtoefeningen gedaan, maar een stuk minder intensief dan je gewend zou kunnen zijn van een normale yoga les. Er is aandacht voor de eenheid tussen jou en je kindje. Het leren ontspannen kan heel fijn zijn, want dat is één van de belangrijkste dingen tijdens je bevalling om het zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Yogaoefeningen richten zich op het vertrouwd maken met je adem. Je kan je adem gebruiken als instrument voor ontspanning, concentratie en kracht tijdens je bevalling. De oefeningen helpen ook bij het soepel houden van je lichaam en het afdrijven van vocht. Het verschilt per yogadocente of er veel of weinig aandacht is voor de werking van het lichaam en uitleg daarover. Voor meer informatie over zwangerschapsyoga, kijk hier.

Mom in balance

Tijdens een mom in balance les, werk je echt nog aan je conditie en spierkracht zodat je fit aan je bevalling kan beginnen. Je weet nooit hoe lang het zal duren bij jou en weeën kosten aardig wat energie. Dan is het fijn als je goed in je vel aan de bevalling kan beginnen. Dus af en toe even van die bank af, stoppen met binge-watching van je favo tv-serie en hop het park in op je loopschoenen. 😉 Een mom in balance les voor zwangeren is een combinatie van cardiotraining, stretchen, spierversterkende oefeningen, interval training en ontspanningsoefeningen. Het sportprogramma is samengesteld in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodem fysiotherapeuten. Er zijn ook programma's voor na de bevalling: back in shape en mom in shape. Het wordt op veel verschillende plekken in Nederland gegeven, hier lees je er meer over.

duik in je weeën carita saloméCarita Salomé: Duik in je weeën (boek &cursus)

Ik heb zelf het boek gelezen van Carita, waarin echt wat handige tips staan over hoe je het best om kan gaan met je weeën. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Het is in ieder geval van belang dat je je er niet tegen verzet, maar erin meegaat. De titel van haar boek en de cursus verwijst dan ook naar een balans tussen de bewuste concentratie op je weeën enerzijds, en een volledige overgave aan de weeën anderzijds. Carita reikt in haar cursus (en ook in het boek) een heleboel mogelijkheden aan die daarbij kunnen helpen. Je zou er zelf misschien niet eens opkomen, maar wie weet zit er net die ene fijne houding tussen voor jou die de scherpe randjes eraf neemt en de weeën draaglijk maakt. Een oud huisgenootje van me uit mijn studententijd heeft haar cursus gevolgd in Amsterdam en was er erg over te spreken. Je leert er bijvoorbeeld ook hoe je het beste kan persen tijdens de persweeën, de heftigste weeën die er bestaan. Al met al een heel praktische aanpak. Als je wil werken aan je zwangerschapsconditie moet je hier niet zijn. Dit is echt een meer mentaal gerichte cursus met praktische handvatten voor het omgaan met je weeën en de bevalling zelf.

Hypnobirthing

Twee vriendinnen van mij zijn bevallen de hypnobirthing methode. Ik moest er zelf eerst niet zo veel van hebben. Het leek me zo vaag. Ik dacht meteen aan hypnotiseren, waarbij je misschien wel de hele bevalling niet zou meekrijgen. Ook een optie om de pijn te doen verdwijnen natuurlijk. 😉 Maar zo werkt het niet helaas, haha! Toen ik er later weer eens met mijn vriendinnen over sprak, bleek het juist heel praktisch te zijn. Wat je doet met hypnobirthing is eigenlijk een intense focus aanbrengen. Hierdoor is de rest van je omgeving minder van invloed op je. Je kan je heel goed ontspannen ondanks de pijn en beleeft de bevalling intenser schijnt. Hypnobirthing focust zich veel op de mentale voorbereiding. Spanning en stress hebben vaak een negatief effect op de bevalling en ontspanning, rust en focus een positief effect. Ook leert je partner hoe hij je praktisch kan steunen tijdens de bevalling en je helpen focus te behouden. Mijn vriendin had daar er veel aan gehad met haar man. Ze gebruikten een soort eigen 'tel-techniek' die haar tot rust bracht. Mijn vriendin volgde een eendaagse cursus bij Mucha Mama.

Ik ben benieuwd wat jij hebt gedaan toen je zwanger was of wat je het fijnst lijkt als je zwanger bent! Laat je het me weten in de comments?

Liefs en alvast veel succes!

Chantal

PS: Heb je het recept voor een heerlijke Hangop met bramensap al ontdekt? En volg je mij en Noah al op Facebook, Bloglovin, Twitter of Instagram? Gezellig je daar ook te ontmoeten!  🙂

Foto's: tekening zwangerschapsyoga en boek 'duik in je weeën'.

14 Responses

 1. Handige tips! Als ik ooit m'n eerste kindje ga krijgen zal ik deze tips onthouden en terug komen op je site :) ik denk dat yoga mij wel leuk lijkt!
  • Hey Madeleine, dank je voor je lieve reactie en leuk dat je de tips nu al handig vindt. ;-)
 2. Ik ben nu zwanger van mijn tweede en denk niet dat ik iets ga/wil doen. Ik had me bij mijn eerste zwangerschap opgegeven voor zwangerschapsgym, maar omdat ik toen onverwachts beviel met 28w weet ik nu ook dat je al die cursussen helemaal niet nodig hebt en je lichaam exact aangeeft wat je moet doen. Misschien dat ik het alleen toch nog zou gaan doen, om in contact te komen met andere aanstaande mama's ;)
  • Gefeliciteerd!!!! En wat een mooie ervaring dat je lichaam precies wist wat het moest doen die eerste keer! En een bevalling gaat ook altijd anders dan je denkt, heel herkenbaar. Vertrouwen op je lichaam vind ik echt een mooie. Voor sommige vrouwen kan het dan denk ik ook helpen iets meer inzicht in je lijf te hebben vooraf, zoals bij mijzelf ;-), en daarmee het idee te hebben dat je invloed kan uitoefenen op het hele proces. En prima reden om te kunnen kletsen met andere zwangere mama's toch! Ik vond dat destijds ook heel fijn, dat er andere mama's precies in dezelfde fase van de zwangerschap zaten. Lekker ervaringen uitwisselen. :-) Succes alvast en geniet van deze speciale tijd!
 3. Jakko
  Hoi Chantal, Heel leuk en aardig wat je schrijft...ook mijn eigen ervaring van ruim 6 jaar geleden is zo zo. Inderdaad zo'n trage (wel aardige) tante die een zogenaamde pufcursus gaf, waarbij onder het genot van koffie of thee veelal gekletst werd hoe het met de moeders in spe ging en hun buiken. Na twee avonden ging ik er alleen nog heen om een beetje gezellig te ouwehoeren met een andere vader in spe;)...de tante die de cursusavond verzorgde werd op een gegeven moment gek van ons:).. Wat mij echter opvalt aan alle "pufcursussen" of iets soortgelijks is dat er altijd de meeste zorg uit gaat naar de moeders in spe. Nauwelijks wordt hier gesproken over hoe het de vaders in spe gaat. Vaders in spe zijn vaak aan het meezwangeren en lopen met een boel zwangerschapsstress rond, zeker als het om hun eerste kindje gaat. In sommige gevallen meerdere eerste kindjes...het is een stressige periode dus voor zowel vaders als moeders. Dit wordt dus vaak in deze traditionele pufcursussen vergeten. Uiteraard goed om te weten dat er diverse cursussen te volgen zijn voor zwangeren, zoals ik ze noem (pappa's inbegrepen). Er zijn echter weinig cursussen die ook ingaan op de stress van vaders en dat is in mijn ogen spijtig. Groetjes, Jakko
  • Wat goed dat je ook aan de papa's denkt Jakko, je hebt helemaal gelijk. Veel mannen doen stoer dat ze maar 'mee moeten' naar zo'n cursus, maar zouden stiekem best meer willen weten volgens mij. ;-) Grappig dat je dezelfde ervaring had trouwens! En ik kon het natuurlijk niet laten even te googlen: zwangerschapscursus voor vaders. En jawel, gelukkig is er iets te vinden. Het is niet veel, maar beter iets dan niets! Hier kan je die ene slimme papa met papacursus vinden: http://vadercursus.nl/cursus-data/
 4. Jakko
  Nou niet direct dat mannen meer moeten willen weten, behalve dat ze zich meer kunnen inleven op hetgeen ze kunnen verwachten, zeker aan het einde van de zwangerschap ;-)! Het gaat er meer om wat te doen in tijden dat de spanning komt...zelf heb ik ervaren dat ik op het laatst niet meer met een prettig gevoel naar m'n werk toe ging na de 34ste week van de zwangerschap, vanwege vroegtijdige weeën en een mogelijke zwangerschapsvergiftiging. Dat die eigenwijze (lieve en mooie) kleine dame van mij er met 38 weken uitgekomen is, is ook een verhaal apart...;-)...
  • Aaah ik snap het, ja het is natuurlijk ook spannend voor een man! Ik heb daarin geen goed referentiepunt want mijn vriend is (volgens eigen zeggen) heeeeel stoer. ;-) Misschien is dit leuk om eens te bekijken. Ik kwam de trailer tegen op internet: een film waarin de man centraal staat tijdens de bevalling - <a href="http://vimeo.com/55156429" rel="nofollow">Ik stond erbij </a>heet het.
 5. Marrit
  Zelf heb ik zwangerschapsyoga gedaan. Ik vond het heerlijk! Het was helemaal niet zweverig, maar wel lekker tot rust komen en even stilstaan bij de baby in je buik. Ook bleek ik tijdens de bevalling heel goed pijn weg te kunnen puffen, dus ik heb ook nog wat geleerd :) .
  • Wat goed om te lezen! Ik denk ook echt dat zwangerschapsyoga heel fijn kan zijn. Mijn ervaring ermee viel helaas wat tegen alleen, dat vond ik best jammer omdat ik zo van yoga hou. Leuk om te lezen dat het bij jou goed is uitgepakt! Het hangt ook heel erg af van de docente denk ik. ;-)
 6. Ik denk dat er mensen zijn die het nodig hebben, dat er mensen (koppels) zijn die die tijd dan even heerlijk samen, met zijn drietjes, bezig kunnen zijn. Maar ook mensen die er niets aan of mee hebben. Onder die categorie val ik, maar wel heel leuk dat er zoveel mogelijkheden zijn voor zoveel verschillende mensen!
  • Nathalie, bedankt voor je eerlijke reactie! Het is inderdaad echt geen must om zo'n cursus te volgen. Ieder staat daar weer anders in en kiest iets anders. Het leek me in ieder geval leuk wat mogelijkheden te beschrijven om het makkelijker te maken voor twijfelaars zoals ikzelf. ;-) Ik zie trouwens dat je ook een blog hebt en net begonnen bent, wat stoer! Veel succes!
   • Ja klopt. Helemaal nieuw in dit wereldje, haha. Nog even uitzoeken hoe alles werkt! had je al wat Gelezen? Je was een van de leukere blogs die ik tegenkwam. Het was ook absoluut niet als kritiek bedoeld! Goed omschreven juist! Ik ben zelf gewoon totaal geen typ ervoor! Ik blijf je volgen!
    • Dank je, en zo had ik het ook begrepen! :) Ik had zeker wat gelezen, over wie jij bent het stukje. Pittige tijd heb je achter de rug en knap hoe je daar zo eerlijk over schrijft. Leuk dat je me blijft volgen! Via <a href="https://www.bloglovin.com/blog/11518993" rel="nofollow">bloglovin</a> of <a href="https://www.facebook.com/mamazing" rel="nofollow">de facebookpagina van mamazing </a>is het makkelijkst, dan krijg je meteen een berichtje als er een nieuw blogje op staat. Ik zal ook af en toe eens bij jou spieken! :) En als je vragen hebt over het bloggen of iets anders, stuur me gerust eens een mailtje (mama@mamazing.nl).

Leave a comment