Zwangerschapsyoga, zwangerschapsgym, mom in balance, hypnobirthing.... Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Waar doe je nou goed aan? Keuzestress! En dat terwijl je nou juist graag zo ontspannen mogelijk je zwangerschap wil beleven. 😉 Het wordt je ook niet makkelijk gemaakt met al die gratis zwangerboxen die je moet bestellen, lijstjes vol babyhebbedingen die je moet afwerken, afspraken met de verloskundige en verkopers die op je gevoel spelen, want: 'je wil toch wel het beste voor je kind?'. Laat je niet gek maken door alles wat 'moet'. Ook na je bevalling is er nog een hoop tijd om naar de drogisterij te gaan en dat ene nagelvijltje te kopen. Of je stuurt je partner gewoon vanuit je kraambed! Na 24/7 babyles is 'ie vast blij even een luchtje te mogen scheppen. 😉 In dit blog hoop ik je in ieder geval wat meer uitleg, rust en richting te geven wat betreft een keuze voor een cursus waarmee je je goed kan voorbereiden op je bevalling: fit in je vel en de bevallingsfeiten op een rij.
Mijn ervaring met zwangerschapsgym en yoga
Het is al weer meer dan 1,5 jaar geleden dat ik met een dikke buik rondliep van onze Noah. Voordat ik zwanger werd, ging ik vaak hardlopen of naar een yoga klasje toe voor mezelf. Ik hou namelijk echt van sporten. Ik dacht dan ook prima tot het einde van mijn zwangerschap te kunnen gaan hardlopen, want (zo dacht ik) mensen met een groter maatje van zichzelf lopen ook hard. Geen aanstelleritis, gewoon die rekbroek aan en gaan! Not. Met drie à vier maanden zwangerschap begon alles al weker te worden door de hormonen en zat hardlopen er niet meer in. Het deed gewoon pijn in mijn bekken!
Ik wilde toch graag nog iets aan sport blijven doen, zodat ik wel goed fit zou zijn voor de bevalling. Omdat Noah ons eerste kindje is, wist ik ook niet hoe een bevalling zou gaan en leek het me dus ook wel goed om zo'n pufcursus met uitleg te gaan doen. 😉 Omdat ik fan ben van yoga, ben ik in eerste instantie naar zwangerschapsyoga gegaan. De docente was een hele lieve vrouw, maar na twee lessen werd ik gillend gek van haar trage tempo. We deden welgeteld drie oefeningen in één les en de rest van de tijd werd besteed aan het praten over ieders buik met een kop thee erbij. Dat je letterlijk de vraag krijgt: 'En, hoe is het met jouw buik?'. Dat werk. Zucht. Met een goede smoes ben ik overgestapt naar zwangerschapsgym, gewoon zo'n gratis cursus van een zorgorganisatie in Leiden. Dat beviel me een stuk beter!
In deze klassieke pufcursus (zwangerschapsgym) kregen we echt goed uitleg over hoe je bekkenbodem werkt en deden we oefeningen waar je ook wat van voelt, kortom: er werd gewerkt aan spierkracht, conditie en kennis. We kregen tips over hoe je fijner kan slapen met een dikke buik en de docente was een lekker nuchter typ. Daar hou ik van. Natuurlijk is dat voor iedereen anders.
De tip die ik je wil geven na mijn ervaringen is dan ook: ga eens bij jezelf na waar je behoefte ligt. Is dat kennis opdoen, fit blijven en je spierkracht versterken of bijvoorbeeld ervaringen uitwisselen met andere (aanstaande) moeders? Doordat veel van mijn vriendinnen zwanger zijn of zijn geweest, heb ik nu veel meer inzicht in wat ik fijn zou vinden en wat de mogelijkheden zijn. Om jullie mijn zoektocht te besparen, zet ik hier graag een aantal mogelijkheden op een rij. Het is een begin, hopelijk heb je er wat aan!
Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga richt zich echt op het leren ontspannen van je lichaam en het loslaten van je gedachten. Er worden ook wel krachtoefeningen gedaan, maar een stuk minder intensief dan je gewend zou kunnen zijn van een normale yoga les. Er is aandacht voor de eenheid tussen jou en je kindje. Het leren ontspannen kan heel fijn zijn, want dat is één van de belangrijkste dingen tijdens je bevalling om het zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Yogaoefeningen richten zich op het vertrouwd maken met je adem. Je kan je adem gebruiken als instrument voor ontspanning, concentratie en kracht tijdens je bevalling. De oefeningen helpen ook bij het soepel houden van je lichaam en het afdrijven van vocht. Het verschilt per yogadocente of er veel of weinig aandacht is voor de werking van het lichaam en uitleg daarover. Voor meer informatie over zwangerschapsyoga, kijk hier.
Mom in balance
Tijdens een mom in balance les, werk je echt nog aan je conditie en spierkracht zodat je fit aan je bevalling kan beginnen. Je weet nooit hoe lang het zal duren bij jou en weeën kosten aardig wat energie. Dan is het fijn als je goed in je vel aan de bevalling kan beginnen. Dus af en toe even van die bank af, stoppen met binge-watching van je favo tv-serie en hop het park in op je loopschoenen. 😉 Een mom in balance les voor zwangeren is een combinatie van cardiotraining, stretchen, spierversterkende oefeningen, interval training en ontspanningsoefeningen. Het sportprogramma is samengesteld in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodem fysiotherapeuten. Er zijn ook programma's voor na de bevalling: back in shape en mom in shape. Het wordt op veel verschillende plekken in Nederland gegeven, hier lees je er meer over.
Carita Salomé: Duik in je weeën (boek &cursus)
Ik heb zelf het boek gelezen van Carita, waarin echt wat handige tips staan over hoe je het best om kan gaan met je weeën. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. Het is in ieder geval van belang dat je je er niet tegen verzet, maar erin meegaat. De titel van haar boek en de cursus verwijst dan ook naar een balans tussen de bewuste concentratie op je weeën enerzijds, en een volledige overgave aan de weeën anderzijds. Carita reikt in haar cursus (en ook in het boek) een heleboel mogelijkheden aan die daarbij kunnen helpen. Je zou er zelf misschien niet eens opkomen, maar wie weet zit er net die ene fijne houding tussen voor jou die de scherpe randjes eraf neemt en de weeën draaglijk maakt. Een oud huisgenootje van me uit mijn studententijd heeft haar cursus gevolgd in Amsterdam en was er erg over te spreken. Je leert er bijvoorbeeld ook hoe je het beste kan persen tijdens de persweeën, de heftigste weeën die er bestaan. Al met al een heel praktische aanpak. Als je wil werken aan je zwangerschapsconditie moet je hier niet zijn. Dit is echt een meer mentaal gerichte cursus met praktische handvatten voor het omgaan met je weeën en de bevalling zelf.
Hypnobirthing
Twee vriendinnen van mij zijn bevallen de hypnobirthing methode. Ik moest er zelf eerst niet zo veel van hebben. Het leek me zo vaag. Ik dacht meteen aan hypnotiseren, waarbij je misschien wel de hele bevalling niet zou meekrijgen. Ook een optie om de pijn te doen verdwijnen natuurlijk. 😉 Maar zo werkt het niet helaas, haha! Toen ik er later weer eens met mijn vriendinnen over sprak, bleek het juist heel praktisch te zijn. Wat je doet met hypnobirthing is eigenlijk een intense focus aanbrengen. Hierdoor is de rest van je omgeving minder van invloed op je. Je kan je heel goed ontspannen ondanks de pijn en beleeft de bevalling intenser schijnt. Hypnobirthing focust zich veel op de mentale voorbereiding. Spanning en stress hebben vaak een negatief effect op de bevalling en ontspanning, rust en focus een positief effect. Ook leert je partner hoe hij je praktisch kan steunen tijdens de bevalling en je helpen focus te behouden. Mijn vriendin had daar er veel aan gehad met haar man. Ze gebruikten een soort eigen 'tel-techniek' die haar tot rust bracht. Mijn vriendin volgde een eendaagse cursus bij Mucha Mama.
Ik ben benieuwd wat jij hebt gedaan toen je zwanger was of wat je het fijnst lijkt als je zwanger bent! Laat je het me weten in de comments?
Liefs en alvast veel succes!
Chantal
PS: Heb je het recept voor een heerlijke Hangop met bramensap al ontdekt? En volg je mij en Noah al op Facebook, Bloglovin, Twitter of Instagram? Gezellig je daar ook te ontmoeten! 🙂
14 Responses