Homemade Chinees: Beef broccoli met rijst

  • beef broccoli
  • beef broccoli in pan
  • bieftsuk
  • wokken biefstuk bieflapjes
  • marinade maken
  • biefstuk in marinade

Chinees eten schijnt vet en ongezond te zijn. Dat kan wel wezen, maar soms heb je gewoon foute trek! Wij hebben sinds kort een afhaalchinees in de buurt. Op zondag is er niets lekkerder dan niet hoeven koken èn... beef broccoli! Het leek mijn vriend leuk dit een keer zelf te maken en het is ons super goed gelukt, al zeg ik het zelf. En nog best gezond ook!

Dit heb je nodig om de beef broccoli te maken voor 4 personen:

Marinade
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels olie
  • 600 gram biefstuk dun gesneden (of bieflapjes)
Saus
  • 120 ml lichte sojasaus (normale sojasaus is iets te zoutig)
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 4 knoflookteentjes
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel sherry
  • 3 eetlepels olie
  • broccoliroosjes van één flinke broccoli
En zo maak je de beef broccoli

Voor de marinade doe je de bakpoeder, suiker en de maïzena in een redelijk grote kom. Roer vervolgens de sojasaus, het water en de olie er doorheen. Dit is marinade voor het vlees. Snij nu de biefstuk in repen en meng het door de marinade. Dek het vlees af met wat vershoudfolie en laat de marinade minimaal 1 uur intrekken in de koelkast.

Pers de knoflooktenen uit in een bakje. Doe er vervolgens de sojasaus, bruine suiker, en sherry erbij. Roer het geheel doorelkaar en tot slot roer je beetje bij beetje de bloem tot een saus. Met deze saus ga je gegarandeerd jaloerse blikken krijgen van de Chinees om de hoek. 😉

Je kan de broccoli even blancheren (oftewel een paar minuutjes laten zwemmen in kokend water). Of bak de broccoli hoog aan in een hoge pan of wok voor 3 min. Wij hebben een stoomoven en konden de broccoli even kort bij de rijst doen de laatste minuten. Roer de broccoli regelmatig om verbranding te voorkomen. Haal de broccoli uit de pan en bak de biefstuk van buiten bruin op middelhoog vuur met de helft van de saus voor 3 à 4 min. Doe de broccoli in de pan met de rest van de saus en bak nog één 1 minuutje door. Zorg dat het vlees niet te hard gaat tijdens het bakken, anders wordt het wat te taai.

De beef broccoli kan je serveren met rijst of gebakken rijst. O ja, een tip nog voor kleine kids: kook de broccoli apart en geef dat met de rijst en biefstuk (ook eventueel zonder saus). Of je maakt er een babyrecept van: rijst met broccoli en ham, nog simpeler!

Eet smakelijk!