Bananentaart: recept met ingrediënten die je in huis hebt!

  • bananentaart met juffenthee
  • traktatie geboorte
  • bananentaart bij de thee
  • bananentaart met slagroom
  • bananentaart recept

Zoals jullie weten, bak ik ontzettend veel met Noah de laatste tijd. Hij is echt een lief en enthousiast keukenhulpje. Tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap was het ook fijn om hem zo een beetje bezig te houden. En in die laatste weken kwam ik ook niet zo veel meer buiten de deur of ik had er in ieder geval niet altijd zin meer in. En wat is dan gemakkelijker dan een recept waarvan je de ingrediënten gewoon al in huis hebt! Zeker nu ik ook na de bevalling nog flink herstellende ben. Voor deze bananentaart bijvoorbeeld, hoefde ik echt de deur niet uit. En ik verwacht dat de meesten van jullie, als je wel vaker iets bakt, de ingrediënten ook wel in huis zullen hebben. Nog een pluspunt voor deze bananentaart: hij is super makkelijk, feestelijk en snel te maken. Als kraamvrouw moet ik er even niet aan denken om in de keuken te staan bakken. Maar als we de beschuit met muisjes zat zijn, is dit waarschijnlijk het eerste dat ik maak voor bij de thee!

Ingrediënten voor de bananentaart:
  • 2 bananen (eventueel 3, als je de taart wil versieren met banaan)
  • 250 g lichte basterdsuiker (of andere suiker)
  • 250 g bloem (of speltmeel)
  • 1 el bakpoeder
  • 200 ml zonnebloemolie 
  • 50 ml melk
  • 2  eieren
  • 0.5 tl zout
  • 0.5 tl kaneel
  • 0.5 tl koek- en speculaaskruiden
  • 0.5 tl nootmuskaatpoeder
  • 100 g geschaafde amandelen (of andere nootjes)
  • 3 el abrikozenjam (of andere jam)
  • appelsap of water
  • bakpapier
En zo maak je de bananentaart:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Prak de twee bananen op een bordje. Dit vond Noah heel leuk om te doen. Het helpt als je de bananen alvast in plakjes snijdt, dan is het prakken minder zwaar voor je kleine hulpje. Pak dan een grote kom en meng hierin de bloem, suiker, bakpoeder, zout, de kruiden, zonnebloemolie, melk, eieren en bananenpuree. Ik had niet genoeg zonnebloemolie meer, dus heb ik de helft vervangen met kokosolie, dat ik even gesmolten heb in een pannetje. Ook lekker! Wel belangrijk dat je in ieder geval een deel van het vet in olievorm toevoegt, want dit houdt je cake lekker lang smeuïg! Bij een vaste vorm van vet, zoals boter of kokosboter, is dat een stuk minder. Vet een bakblik in met boter en bedek alleen de bodem van het bakblik met een op maat geknipt stuk bakpapier. Dit helpt straks bij het losmaken van de bananentaart. Giet nu het beslag in het bakblik. En bak de taart af in 45 minuten op 175 graden. Met een satéprikker kan je kijken of hij gaar is. Als deze er droog uitkomt, is je bananentaart goed gaar.




Laat de bananentaart nu even 5 minuten afkoelen met de deur van de oven open. Haal hem er daarna uit en laat de bananentaart verder afkoelen totdat je hem gemakkelijk uit het bakblik kan halen. Nu kan je in een steelpannetje 3 eetlepels abrikozenjam of andere jam (liefst met een lichte kleur) verwarmen met een klein lepeltje appelsap of water om het te verdunnen. Smeer de bananentaart vervolgens in van boven en de zijkanten met deze gelei. Zo krijgt je bananentaart een mooie glans. En als je nootjes in huis hebt, dan is het extra feestelijk om deze nu bovenop en aan de zijkant van de bananentaart te plakken. Beetje poedersuiker erover, een dotje slagroom ernaast en je hebt een volwaardig gebakje of dessert!

Geniet ervan!

Liefs,

Chantal

2 Responses

  1. Klinkt heel lekker. Ik heb zelf nog noooooit bananenbrood gemaakt. Klinkt goed.
    • Oooh echt niet? Is zo lekker, en er zijn zoveel verschillende recepten. Dit is echt meer een cake versie, maar je hebt ook allerlei gezonde varianten wat ze dan inderdaad bananenbrood noemen. Komt vaak geen suiker aan te pas. Het proberen waard hoor! En deze ook zeker, al zeg ik het zelf. Bak ze! :)

Leave a comment