Net als de feestelijke tulband cake die ik vorig jaar maakte, heb ik altijd al eens een kerststol zelf willen bakken. En nu Lorelei iets meer in een ritme komt en langer slaapt, had ik mooi de tijd om dat samen met Noah te doen! Ik ben nog steeds herstellende van mijn bevalling en veel thuis, dus we rommelen lekker wat aan in de keuken. Ik had nog een zak speltmeel in ons keukenkastje staan en zo kwam ik al gauw op het idee een gezonde kerststol te maken, een kerststol van speltmeel. En omdat ik niet van moeilijk hou, een makkelijk recept! Het enige dat je nodig hebt, is een beetje geduld. Niets heerlijker dan samen in de keuken voorbereidingen treffen voor de feestdagen. Ze zijn zo voorbij, maar ze zijn het waard om te vieren. Zo vaak heb je niet èchte aandacht voor elkaar, omdat het leven maar voortraast. Daarom vind ik het extra fijn om warmte en aandacht in huis te brengen zo in de decembermaand. Zeker nu ons gezin gegroeid is met Lorelei erbij, is het fijn om aandacht te hebben voor elkaar en tradities met elkaar vorm te geven. Maar goed, voordat ik in een soort preek verval over naastenliefde, zal ik jullie gauw vertellen hoe je deze gezonde kerststol maakt. 😉 Tijdens het maken, voel je dan vanzelf wel wat ik bedoel wanneer je rustig de tijd neemt om het deeg te kneden, te laten rusten en wanneer tot slot het huis zich vult met de geur van kerst..
Dit heb je nodig voor de kerststol van speltmeel:
- 250 g speltmeel
- 140 g handwarme melk
- 7 g instant gist
- 2 eieren (gesplitst)
- flinke snuf zout
- 30 gr (oer)suiker
- 40 g zachte boter
- 1 tl citroenrasp
- 1 el sinaasappelrasp
- 100 gr gewelde rozijnen
- 50 gr gewelde cranberries
- water of likeur om het gedroogde fruit in te wellen
- 50 gr sukade
- 150 g amandelspijs (Dr. Oetker bijvoorbeeld)
- zonnebloemolie om een kom in te vetten
- geschaafde amandelen voor de versiering
- poedersuiker voor het bestrooien
En zo maak je de kerststol van speltmeel met spijs:
Wel de rozijnen en cranberries (of andere gedroogde vruchten) zo'n 15 minuten in lauwwarm water of een lekker likeurtje (bijvoorbeeld rum). Pak vervolgens een grote kom en doe daarin de helft van het speltmeel (125 gr), het zakje gist, het eigeel van één ei, de suiker en de lauwe melk. Meng dit goed door elkaar en laat het afgedekt zo'n 15 minuten staan.
Je kan nu het amandelspijs maken, door 150 gram amandelspijs (kant en klaar of zelfgemaakt) te mengen met het eigeel van één ei en een theelepel citroenrasp. Rol het in een lange staaf. Deze kan je in vershoudfolie in de koelkast laten opstijven indien nodig. Als het spijs te vochtig is, kan je er wat paneermeel bij doen en als het te droog is een beetje citroensap.
Voeg nu de boter (klontje voor klontje), het zout en de sinaasappelrasp toe aan het deeg en kneed dit ongeveer 5 tot 10 minuten als je een mixer met deeghaak gebruikt of ongeveer 10 tot 15 minuten met de hand. Het idee is een gladde, zachte, licht plakkerige bol deeg te krijgen. Na goed gekneed te hebben, voeg je de gewelde (uitgelekte!) vruchten en sukade toe. Eventueel kan je ook noten toevoegen, wat je maar lekker vindt. Als je vruchtenmengsel nog erg vochtig is na het uitlekken, dep het dan droog met wat keukenpapier en strooi er eventueel wat bloem over voordat je het aan het deeg toevoegt. En kneed het deeg dan nog lekker een paar minuten door met liefde en je favoriete kerstgedachte. 😉
Maak vervolgens een bal van het deeg. Vet een andere kom in met zonnebloemolie en leg daarin je deegbal te rusten met een doek erover. Liefst op een warme plek in huis, zodat het deeg goed kan rijzen. Je kan bijvoorbeeld ook je oven op 30 graden instellen en dat als rijskast gebruiken. Je laat het deeg nu een half uur rijzen (of langer) totdat het in volume verdubbeld is.
Bestuif nu je werkblad met bloem, en rol je deegbal met een deegroller voorzichtig uit zodat hij ovaal van vorm wordt. Leg je staaf van amandelspijs net niet in het midden. Vouw dan één derde van het deeg over de spijs. Vouw vervolgens het andere deel er terug over heen. Druk de randen aan en leg de stol alvast op een vel bakpapier op de bakplaat. Dan hoef je hem straks niet meer te verplaatsen. Laat je stol nu nog zo'n 45 minuten rijzen onder een theedoek. Verwarm je oven voor op 180 graden. Kwast je kerststol dan in met het overgebleven ei en bestrooi hem met amandelschaafsel. Nu is je kerststol van speltmeel klaar om af te bakken! Bak hem in het midden van de oven gedurende 25 tot 30 minuten. Heeft de korst de juiste kleur, mooi bruin en niet te donker? Verlaag dan de temperatuur naar 160 graden en bak hem nog een kleine 10 minuten af.
Laat na het bakken het kerstbrood afkoelen op een rooster en bestrooi het met poedersuiker. Zo bak je met liefde je eigen, gezonde en feestelijke kerststol! Geniet ervan!
En natuurlijk alvast een paar hele fijne, mooie en liefdevolle feestdagen voor jou en je familie.
Liefs,
Chantal
PS: Noah kon er niet van afblijven zoals je op de foto ziet. Hij vond hem zo lekker, dat hij wel een stukje lustte als ontbijt, lunch en toetje! O ja, en een goede tip: maak het brood niet al te lang van te voren, want er zitten natuurlijk geen conserveringsmiddelen in.