Bekkenbodem: use it or lose it!

Tijdens mijn zwangerschap had ik er al last van. Windjes. Ik weet nog wel dat een vriendin bij mij kwam eten. We stonden in de keuken te kletsen en uit het niets liet ik per ongeluk een dikke scheet. We schoten allebei keihard in de lach. Ik kon niet meer stoppen van het lachen. 'En nou plas ik ook nog in mijn broek', gierde ik het uit. Wat een avond! Mijn bekkenbodum had het zwaar te verduren. Maar goed dat mijn vriend niet thuis was op dat moment. 😉

Vroeg of laat krijg je er last van: ongecontroleerde scheetjes, dikke winden of erger nog, pies in je onderbroek als je niest of moet lachen, zoals ik. Tijdens je zwangerschap of vlak na de bevalling hebben de spieren van je bekkenbodem het zwaar te voorduren. Je spieren rekken uit en verslappen door de hormonen en het gewicht, waardoor ze niet meer goed alles kunnen opvangen daaronder. Yep, wij als vrouwen krijgen echt alles cadeau.

Na mijn zwangerschap leek het goed te gaan. Dat beetje urineverlies hoorde erbij, dacht ik. Maar op mijn na-gym leerde ik dat dat echt niet hoeft. Zo werd vroeger gedacht, maar nu kan je dit voorkomen door goed je bekkenbodem te trainen. Alsof ik niet genoeg te trainen had na 9 maanden zwangerschap! Maar goed, ons juffie deed echt haar best ons te motiveren. Zo was daar de ABBA-oefening. Alleen staat ABBA niet voor die gezellige Zweedse rakkers met hun seventies hits als Dancing Queen, maar, hou je vast: Anus, Billen, Billen, Anus. Kan je gaan. Lekker aanspannen en loslaten die blubberboel.

Ok, no stress. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Lui op de bank zitten en een film kijken, terwijl je tegelijkertijd hard je bekkenbodem aan het trainen bent? Of wat dacht je van lekker genieten van een warme douche terwijl je traint? Het kan! En echt, neem van mij aan: je kan beter niet meteen gaan hardlopen omdat je zo snel mogelijk die zwangerschapskilo's kwijt wil. Dat is een soort bungeejumpen voor je baarmoeder. No good. In mijn hardloopclubje viel de één na de ander af vanwege bekkenbodemklachten. Ook ik moest eraan geloven en naar de bekkenfysio. Maar daar ben ik nu achteraf heel blij mee. Ik heb nergens last meer van.

Ik deed allerlei verschillende oefeningen daar om beter spiergevoel te krijgen weer, aanspannen, ontspannen, zelfs figuurtjes maken op een computerscherm door gecontroleerd aan te spannen en te ontspannen. Met elektroden en een probe (soort dildo) meten ze dan het spanningsniveau van je bekkenbodemspieren. Ik hoor je al denken: 'OMG, moet dat echt met zo'n ding erin?' Komaan, er is een kind uitgegaan en je wil geen Tena Lady de rest van je leven in de onderbroek toch? Gewoon doen dus. En volhouden het trainen, voor de rest van je leven, want: if you don't use it, you'll lose it in je onderbroek. 😉

Liefs, Chantal

PS: Volg je mij al op Facebook, Twitter of Instagram? Leuk je daar ook te ontmoeten!

6 Responses

 1. Claire K
  Erg he, ik had dat ook vreselijk tijden mijn zwangerschap en al heel vroeg ook. Vooral op het laatst was het echt heel erg gênant. Maar idd op gym heel veel oefeningen geleerd en nu heb ik er (klop klop) geen last meer van.
  • Oh gelukkig gaat het beter nu weer, want het is inderdaad geen pretje weet ik uit eigen ervaring! Vooral tijdens de yoga, hahaha. ;-) Maar volhouden hoor, het oefenen. Schijnt dat je er anders weer last van kan krijgen, dat had ik wel in ieder geval toen ik stopte met 'trainen'. So keep up the good work. :-)
 2. Marrit
  Haha je hebt wel alle taboes doorbroken in dit ene stukkie ;) . Volgens mij had ik een supergetraind bekkenbodem, want herken het helemaal niet. Misschien 3x een ontglipt scheetje de hele zwangerschap en daarna niks. Ik begrijp nu dat ik me daar heel gelukkig mee moet prijzen :) !
 3. Ha Marrit, haha, ja taboes doorbreken is wel gelukt geloof ik! ;-) Ik vind ook dat we over dit soort dingen, die ook gewoon bij een zwangerschap horen, niet geheimzinnig moeten doen. En inderdaad, echt hoor, prijs jezelf gelukkig! Wel zo fijn vooruitzicht voor eventuele volgende zwangerschappen ook. :-) Ik ben weer helemaal de oude, maar wil niet weten wat me nog te wachten staat in de toekomst hahaha.
 4. Sharmayne
  Helaas alle oefeningen en therapie ten spijt heeft het voor mij niet gewerkt ik blijf gewoon wat lek.
  • Ah wat balen! Wel goed dat je geoefend hebt. Misschien kan het trucje dat ik kreeg van mijn bekkenfysiotherapeute je nog helpen. Als je niest, nies dan naar de zijkant. Dat vermindert de druk op je bekkenbodem! Sterkte meis!

Leave a comment