Jongen of meisje: had jij voorkeur?

Had jij een voorkeur toen je zwanger was? Of ben je nu misschien wel zwanger of met kinderwens en vraag je je stiekem af hoe het zou zijn om een jongen of meisje te krijgen? Ik ben benieuwd! Iedereen is daar zo anders in namelijk. Ik had bij mijn eerste zwangerschap totaal geen voorkeur. Heel cliché hoopte ik vooral dat het een gezond kindje zou zijn en was ik overall nieuwsgierig naar het moederschap. Had ik wel ideeën bij, maar achteraf gezien was ik behoorlijk clueless. Een liefdevolle, nuchtere moeder had ik bij mezelf voor ogen. Wist ik veel dat ik als een bezetene naar huis zou fietsen na één wijntje (ja ja met de nodige marge aan tussentijd) om nog zelf de borst te kunnen geven voordat de kleine Noah moest slapen. Fucked up door de hormonen!

Maar liefdevol was en ben ik zeker, al zeg ik het zelf. Ik ben heel benieuwd hoe dat bij de tweede zal gaan. Ben ik dan ook zo in de ban van de hormonen? Heb ik nog net zo veel liefde te geven nu we al een kindje hebben? Dat zal ik allemaal pas weten als onze kleine er is. Ik kan je wel alvast eerlijk zeggen dat ik (naast dat ik wederom hoop op een gezond kindje) nu een lichte voorkeur heb voor, je raadt het vast al, een meisje.

Jongen of meisje: zit het in de familie?

Maar maken wij daar ook kans op? In de familie van mijn vriend worden met name mannen geboren. Zijn vader heeft alleen broers, hijzelf heeft twee broers, zijn broer heeft twee zoons en wij eentje. Recept voor het krijgen van een jongetje zou je zeggen toch? Mijn vriend was er in ieder geval heilig van overtuigd. Dus toen we bij de 20 weken echo wisten dat ons kindje gezond was en de echoscopiste aanstalte maakte het geslacht nader te bekijken, omdat we vooraf hadden aangegeven dat we graag wilden weten of het een jongen of meisje zou worden, liet mijn vriend vol overtuiging weten te verwachten dat het een jongetje zou zijn. Het hele onderzoek had hij lief over mijn bolletje geaaid om me gerust te stellen en niets gezegd, tot dit moment. Het moest en zou een jongetje zijn, want in de familie, en vorige keer zag hij het meteen...

Maar dit keer was het anders. Er viel namelijk niets te zien. En niets tussen de beentjes, dat betekent toch echt... een meisje! Beiden waren we blij verrast. Ik was inmiddels namelijk ook een vroom gelovig aanhanger van de familietheologie geworden met soms wat afvallige trekjes in een vlaag van hoop op de wetenschappelijke kans die 50/50 zou moeten zijn.

Kan het eigenlijk wel genetisch bepaald zijn, het geslacht? Soms lijkt iets zo aannemelijk, zoals de mannelijke bloedlijn van mijn vriend, maar blijkt de werkelijkheid anders, zoals bij onze echo. Feit is dat de ene man wel meer X-chromosomen in zijn zaad kan hebben (vrouwtjeszaad dus) of juist meer Y-chromosomen (mannetjesszaad - o wee dit gaan bepaalde mannen stoer vinden, als ze het zouden weten, ik zie ze al zitten na 5 bier aan de bar: 'Ik heb mannenzaad'..). Dat is namelijk erfelijk bepaald, dus meer of minder kans op een zoon of dochter ja, maar je weet natuurlijk nooit welk zaadje het gaat redden. 😉

Jongen of meisje: spannend!

Nu we weten dat we een dochter krijgen, zou je zeggen dat het relaxter is omdat je gericht naar de komst van je kleine meisje kan toeleven. Maar ik vind het stiekem best spannend. Want hoe werkt dat, een meisjesbaby (zoals Noah het noemt)? Ik weet hoe het gaat met een jongen, en ik zag mezelf ook echt als jongensmoeder (stoeien, stoere dingen doen en Noah lekker alles laten uitproberen op het klimrek). Wordt nu mijn hele wereld roze (help!)? En ben ik straks gebonden aan poppenspelletjes in huis?

Ik vind het spannend en tegelijkertijd ben ik reuze blij met onze kleine meid in mijn buik! eerste rokje kleding baby meisje dochterWant hoe zal ze eruit zien en hoe zal het zijn om haar straks dicht tegen me aan te houden? En waar ik bij Noah tijdens de zwangerschap hooguit twee stoere babyrompers zelf kocht, heb ik nu al flink mijn slag geslagen. Het eerste rokje (zie foto) kocht ik op een leuk artistiek marktje rondom de Pieterskerk in Leiden, van een vrouw die ze zelf maakte. En toen was het hek van de dam! Helemaal los tijdens de Zara zomersale. Dus dat cliché is in ieder geval alvast waar. Voor meisjes kan je echt ontzettend veel leuke kleding kopen. Nu maar hopen dat ze alles past in de juiste seizoenen, haha!

Heb of had jij voorkeur voor een jongen of meisje toen je zwanger was? En waarom wel of juist niet? Laat het me weten in een reactie. Ik ben benieuwd!

Liefs,

Chantal

 

7 Responses

  1. Mooi buikje hoor! Leuke blog post! xx
  2. Hoi Chantal, gefeliciteerd! Leuk een kleine meid. Die van mij klimt met roze rok gewoon in klimrek en zelfs boekenkasten, dus je gaat vast wat jongens - moeder ervaring in kunnen zetten ;). Liefs
    • Dank je! En geruststellend dat meisjes ook lekker los gaan in een roze rokje op het klimrek. ;) Lijkt me leuk jullie weer eens te zien binnenkort! Elise is vast enorm gegroeid.
  3. Een meisje is leuk, geloof me maar :) Ik had graag een meisje & was heel blij toen we hoorden dat het een meisje werd.. Ik heb wel elke keer gevraagd of de gynaecoloog nog altijd zeker was :D Papa B. wou graag een jongen maar is nu heel erg blij met zijn dochter hoor :) & zou nu zelfs een tweede meisje willen als er nog eentje komt :)
    • Aaaah haha wat leuk om te horen! Ik ben echt zo nieuwsgierig naar hoe ze is. Mijn vriend kon dus eerst echt niet geloven dat het een meisje zou worden, maar laatst een tweede echo bij de gynaecoloog gehad en het bewijs is nu echt waterdicht haha. Hebben jullie al plannen voor een tweede? Liefs en dank voor je leuke reactie.
      • Hier nog geen plannen voor een tweede.. We zien wel hoe het allemaal loopt :D

Leave a comment