5x Lastige babykwaaltjes (met tips!)

Baby's zijn meestal lief, aandoenlijk en schattig. Meestal. Soms zijn ze ronduit lastig namelijk. Huilen, fles weigeren, of gewoon wegrollen voor hun mama's, die echt het beste met hen voor hebben als ze hun nageltjes willen knippen of hun neusje afvegen. Hoe durven ze! Eerst je met grote puppy ogen aankijken en vervolgens een keel opzetten als een keukenmeid. En hoe meer baby's veranderen in dreumesjes en hoe meer hun wereldje zich vergroot, des te meer zorgtaken krijgen wij mama's erbij! Sounds like Mamadrama? No way, Jose! Nergens voor nodig. Met deze tips win jij het van die kleine sumoworstelaartjes op de aankleedmat.

So bring it on!

Verzorgingstips

1: Het rode billetjes alert

Sinds Noah tandjes heeft, weet ik wat luieruitslag is. Om maar niet te spreken van vieze poep. Als je dacht dat gewone babypoep al vies was, heb je het mis. Tandjespoep. Das pas echt een killer. Maar die zere rode billetjes, gaan me aan het hart. Alleen er naar kijken, lijkt al pijn te doen. Hoe ze dan toch zo lief en goed mogelijk verzorgen? Allereerst: gebruik goede doekjes. Wij gebruiken vaak die van Pampers (klik hier voor de aanbieding, die zijn er echt vaak trouwens ook bij Etos of Kruidvat). Deze doekjes hebben een fijne bobbelstructuur die met een of twee vegen alles wegwerkt en ze zijn precies goed qua vochtigheid. Als de billetjes van je baby toch nog wat vochtig zijn, doe er dan wat talkpoeder op of laat hem/haar even zonder luier ronddartelen, zodat de billetjes goed drogen. Smeer er daarna pas de Sudocrem (ja zo schrijf je het echt 😉 ) op. Dan hecht het beter en heeft je kindje in no time weer zachte billetjes. Herhalen bij iedere luierwissel en zo vaak als nodig. Kortom: luieruitslag kan je voorkomen en genezen door te zorgen voor schone en droge billen. 🙂

2: Babyheksennagels

Ooooh, die vreselijke babynageltjes! Ze groeien zo hard, Pokon is er niks bij. En volgens mij is iedere mama wel bang een vingertje eraf te knippen. De vijl, de schaar, de knipper, je eigen tanden? Ik heb alles geprobeerd. Wat werkt nou het best en is het meest veilig? Als je baby nog heel jong is, dan werkt het zelf afbijten prima. De kraamzuster raadde mij dit aan toen ik opbiechtte dat het vijlen van Noah's nageltjes niet echt mijn hobby was. Bij baby's zijn de nageltjes nog zo zacht dat dat makkelijk gaat. En je voelt precies met je tong waar de nagel zit en waar het vingertje, veilig toch? Afbijten dus. Puur natuur. Kan je daarna meteen zijn of haar koppie gaan vlooien op de bank. 😉 Maar wat als je baby een dreumes wordt met een eigen willetje? Ik was erg blij met de tips op het blog van Marrit van Suze nane poppe. Zij knipt de nageltjes het liefst met een knippertje tijdens het geven van de fles. Hier kan je haar ervaringen lezen, tot bloedens toe... Maar wees gerust het loopt goed af! 🙂

3: Sumoworstelen op het aankleedkussen

Noah is een sterk ventje en als er een ding is in zijn jonge leven dat hij pertinent niet wil, dan is het plat op de mat! Luier verwisselen is altijd een strijd. Maar deze mama is niet op haar achterhoofd gevallen. Zij vangt al die maaiende armpjes en beentjes met één simpele truc: geef ze iets te doen! Favoriet is hier het vaselinepotje. Daar zit een mooi klepje op en dat kan 'open' en 'dicht'. Dat zeg ik er ook altijd bij. Lekker leerzaam 😉 en een goede afleiding. Nog een tip in de categorie leerzaam: tellen! Dit werkt bij Noah als een tierelier. Ik begon ermee toen ik tien druppeltjes vitamine D op een lepeltje moest geven en aftellen. Inmiddels gebruiken we het tellen tot tien te pas en te onpas. Noah weet nu dat na een enthousiaste 10 het 'vervelende' klusje geklaard is. Bijvoorbeeld als hij 10 tellen zijn pufje (inhaler) nodig heeft, waarbij een maskertje over zijn neus gaat of dus bij het verwisselen van de luier. Misschien wel wat langzamer tellen daarbij, wil je het in 10 seconden redden. 😉

4: Geheelonthouder

En dan is het moment aangebroken dat je afscheid wil of moet nemen van het borstvoeden. Je kindje kan daar echter heel anders over denken. Hij of zij weigert pertinent de fles, want direct bij mama drinken is toch veel fijner? Het is vaak al een moeilijk moment om over te gaan op flesvoeding voor veel moeders, en een flesweigeraar maakt het er niet gemakkelijker op. Lees hier een boel handige tips op een rij van Lactatiekundige Annette Drop om daarmee om te gaan.

Wat je ook kan tegenkomen is een kunst- of koemelk weigeraar! Daar is onze Noah een goed voorbeeld van. De fles vond hij prima, daar hadden we voldoende en regelmatig mee geoefend. Kunstmelk daarentegen... Het poedergoedje in de fles beschouwde hij als een ware aanslag op zijn leven. Met de langzame mix strategie waarbij we steeds meer kunstmelk aan de borstvoeding toegevoegd hebben per fles is Noah overstag gegaan. Wil je precies weten hoe we dit aangepakt hebben? Lees dan mijn allereerste blog, dat gaat hierover.

5: Meneer of mevrouw Snottebel

Van die lekkere, groene klodders. Een neus vol pulk of juist een waterig loopneusje. Het lijkt wel of kinderen daar standaard, 51 weken per jaar mee uitgerust zijn. Zelf weten ze daar wel raad mee, gewoon, afvegen aan jou trui. Noah is er een kei in zijn neusje in mijn trui weg te draaien zodat hij van zijn smurrie af is. Gevolg: ik loop erbij als Ma Flodder met overal slakkensporen op mijn mouw. Een wereldschokkende tip is er niet, gewoon zo snel mogelijk afvegen. Met Noah was dat vaak een strijd, waarbij ik wel eens won of hij (lees: bij het wegdraaien van zijn hoofd had hij de smurrie al op mijn trui geloosd). Tegenwoordig helpt het als ik van te voren duidelijk zeg: 'neusje!' en met een korte, ferme beweging in één keer zijn neus inknijp en leeg trek. Yep, lovely, i know. 😉 Beter wordt het niet. Dan weet hij in ieder geval wat er komen gaat èn dat het zo voorbij is, want in één keer goed.

Dat waren mijn verzorgingstips uit eigen ervaring voor jullie, lieve (aanstaande) mama's! Mama zijn is een soms een pittige job, maar ik zou niet anders meer willen. Je wordt namelijk dik uitbetaald in liefde! Noah's natte plakzoenen zijn goud waard. Daar veeg ik graag heel wat snotneusjes en billetjes voor af. 😉 Ik ben benieuwd hoe jullie met deze of andere babykwaaltjes omgaan! Laat je het me weten in de comments?

Liefs,

Chantal

12 Responses

 1. Ik heb je een Very Inspiring Blogger Award gegeven! Ik hoop dat je het leuk vindt! Check: http://mamasgoud.nl/2014/04/17/1083/
 2. Hihi slakkenspoor. En soms ook ander gekleurde ondefinieerbare dierensporen ;-) <span class="cluv">Mama's Jungle recently posted...<a class="26427eddad 270" rel="nofollow" href="http://www.mamasjungle.nl/tag-mijn-leven-als-mama/">Tag: ‘mijn leven als mama’</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 270" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Ben benieuwd welke jij tegenkomt in de mama jungle! ;-)
 3. Madeleine
  Wat een leuke blogpost :) Heerlijk om te lezen! Ik ga deze tips vast meenemen voor de toekomst :). (Nog 10 jr) Maar rode billetjes, als ik eraan denk doet t al zeer. :( m'n moeder liet ons ook vaak rond lopen in onze blote kont ;)
  • Dank je Madeleine! Cool dat jij het ook leuk vindt om te lezen, ondanks dat je nog niet te maken hebt met rode billetjes. ;-) En dat rond lopen in blote kont is niet zonder risico trouwens, haha, heb wel één of twee plasjes opgedweild! Maar dat hoort erbij vind ik en buiten kan dat al helemaal geen kwaad met mooi weer. ;-)
 4. Marrit
  Handige tips! En thanks voor de linkshare! Hier helpt een vaselinepotje of tot tien tellen helaas niet meer tegen het aankleedkussengekronkel. Maar gelukkig lukt ook een heleboel terwijl Jilles andersom ligt, op de hurken zit, staat (etc.). De bodylotion wordt echter niet altijd even goed ingesmeerd en het is altijd maar weer hopen dat de luier goed om zit. :)
  • Hahaha! You're welcome! Aankleden gaat hier ook altijd staand en op ons grote bed vaak, lekker spelen tegelijkertijd. Misschien idee om de bodylotion ook zo aan te pakken? Noah liggend insmeren kan wel soms, maar ik vind het de laatste tijd wel fijn om het staand te doen. Dan is hij aan het spelen met de knopjes van de wasmachine bijvoorbeeld in onze badkamer en dan droog ik hem af en smeer hem in. In ieder geval is bij jullie dus ook het credo 'spelen kan altijd!'. ;-)
 5. Marrit
  Jazeker! Oeh een wasmachine is natuurlijk wel een uitkomst op zo'n moment. Mooie en interessante knopjes! Misschien kan ik Jilles eens tegen de wc-pot zetten, want staan op het aankleedkussen met een grote spiegel en waskom als dichtbije en interessante objecten is niet ideaal. Op de wc gaat hij vooral trommelen. Kijk, zo heb je nog een goede tip gegeven! :)
  • Hahaha! Leuk om te horen, een stiekeme extra tip en nog handig ook. Wel de pot goed wassen ook dan hè? Anders kan je meteen weer opnieuw beginnen aan Jilles! ;-P
 6. Bron van inspiratie – april |
  […] Fantastic Moms Kinderen naar bed brengen – Anno89 5 lastige babykwaaltjes (met tips) – Mamazing Favoriete baby- en verzorgingsartikelen – Elise’s blog Hierom zijn baby’s zo […]
 7. Happylioness
  Lol om het sumoworstelen. Heel herkenbaar. <span class="cluv">Happylioness recently posted...<a class="506957a2fb 286" rel="nofollow" href="http://happylioness.wordpress.com/2014/04/30/the-fairytale-tag/">The Fairytale Tag</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 286" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
 8. Liesbeth
  Ik gebruik een haarfohn om lage stand om de billen en plooitje van mijn baby te drogen. Ze vind het ook leuk en rustgevend.
  • Aaaah wat schattig en wat een goede tip! Daar zou ik zelf niet op zijn gekomen. VIP behandeling hoor, hahaha, meteen warme billetjes! :-)

Leave a comment

CommentLuv badge