Leren praten (met tips!)

Noah is echt een kleine praatjesmaker. Hij begon al vroeg met zijn eigen brabbeltaaltje. Toen hij nog geen jaar was, deden we al aan kletspraat als hij op de commode lag. Dan verschoonde ik zijn luier en was Noah lekker zijn geluidjes aan het maken. Dat ging dan van takketakketakke of nongenongenonge. We noemen hem daarom soms nog onze kleine takketa. Grappig detail: mijn oudere zus zei dat ik vroeger ook altijd 't 'nongenongenonge' geluidje maakte.

Toen Noah weer een paar maanden ouder was, leerde hij papa en mama zeggen. En ineens was daar dat vingertje met 'die', waar nog net geen 'hebben' op volgde. Hij was zo onder de indruk van alle auto's die we onderweg tegenkwamen op de fiets naar de crèche, dat dat woordje ook gauw geleerd was. Verder bleef het een tijdje bij klanken als 'bo' van boom en 'poe' van poes. Maar nu ineens, in de afgelopen twee weken, lijkt het alsof het taalcentrum in zijn hersentjes een groeispurt heeft gemaakt. Alles probeert Noah na te zeggen.

Het begon met de giraffe die we in Blijdorp zagen in de herfstvakantie. 'Kijk Noah', zei ik enthousiast, 'dat is een giraf en die heeft een hele lange nek!'. Vervolgens hoorden we de rest van de dag niets anders als een super driftig gearticuleerd 'nek, nek, nek!' uit de kinderwagen komen. Hahaha! Ik benoem vaak de dingen die ik doe met Noah, als dat zo uit komt. Niet alles, want hij hoeft nou ook weer niet te zwemmen in een soort moederlijke woordenkots.  Ook waak ik voor pottenkijkers die zich afvragen wat ik toch loopt te bazelen, met mijn haar nog in de war, op de stoep bij de crèche. Maar als het 's ochtends vroeg nog stil is in de straat en ik het hek openmaak bij de crèche, zeg ik bijvoorbeeld: 'Kijk, mama maakt het hek open met de sleutel'. Yep, heel intelligente gesprekken voeren wij. En je raadt vast al welk woord uit deze zin favoriet is bij Noah.  😉

Spelenderwijs leren praten

Er zijn een heleboel dingen die je kan doen om je kind te leren praten. Het gaat natuurlijk voor een groot deel vanzelf, maar het is ook gewoon leuk om contact te maken met je kindje en elkaar spelenderwijs steeds beter te begrijpen. Dit zijn een paar ideetjes die ik tegenkwam bij Babycentre een Engelse informatieve website voor mama's, zwangeren en vrouwen die zwanger wensen te worden. En er zitten ook tips tussen uit mijn eigen ervaring:

 • Praat zo veel mogelijk tegen je kindje. Vertel over de dagelijkse dingen die je doet en betrek je kindje zo bij wat je doet en de woorden die daarbij horen.
 • Als je vertelt over wat je doet, vertel het dan sychroon met wat je doet. Bijvoorbeeld als je de sokjes van je kindje uitdoet, zeg je op dat moment 'sokjes uit'.
 • Hou het begrijpelijk door in korte zinnen te praten en de nadruk te leggen op steekwoorden, zoals in het voorbeeld hierboven met de 'sokjes'. Zo help je je kindje aandacht te geven aan de belangrijkste informatie in wat je zegt.
 • Herhaal wat je kindje zegt, ook al is het niet helemaal goed uitgesproken. Noah zei bijvoorbeeld vaak 'bo' of 'poe'. Dan zei ik vervolgens: 'Goed zo, dat is de boom!'.
 • Stel af en toe een vraag en wacht dan even op het antwoord. Je kindje kan de vraag misschien nog niet goed beantwoorden, maar leert zo wel het concept van vraag en antwoord. Je geeft dan uiteindelijk zelf het antwoord, als dat nog lastig is voor je kindje (afhankelijk van de leeftijd). Ik lees vaak het prachtige prentenboek 'Mama kwijt'. Tijdens het voorlezen vraag ik bijvoorbeeld wel eens aan Noah 'Wat doet de uil?'. 'Oehoeeeeh', zegt hij dan enthousiast. Dat bevestig ik dan meestal weer met 'Goed zo Noah, de uil zegt Oehoeeeh!’.
 • Tot slot is het natuurlijk altijd gezellig en leerzaam om samen een boekje te lezen of een liedje te zingen. Wij lezen meestal met Noah een boekje voor het slapen gaan. Maar sinds hij zijn eigen boekenplankje heeft, komt hij soms ook echt uit zichzelf aanlopen met een boekje en wil hij voorgelezen worden. Heel leuk is dat!

Wat doen jullie aan de taalontwikkeling van je kindje? En heeft jouw kindje ook zo'n eigen geluidje of taaltje? Ik ben heel benieuwd. Laat je het me weten in een reactie?

Leren praten met omaVeel liefs en klets er lekker op los zou ik zeggen! Voor een b(r)abbeltje met oma is Noah in ieder geval altijd in!

Chantal

Ps: Wil je meer weten van ons leventje? Volg ons dan ook op Instagram! We zijn ook te vinden op FacebookBloglovin en Twitter. Gezellig je daar ook te ontmoeten!  🙂

 

 

 

 

 

6 Responses

 1. Ik las ze altijd veel voor. En inderdaad, tegen ze praten en dingen benoemen. <span class="cluv">Vlijtig Liesje recently posted...<a class="a1c086b053 576 p" rel="nofollow" href="http://www.huisvlijt.com/2014/11/5-manieren-om-bacillen-en-virussen-de-pas-af-te-snijden.html">10 manieren om bacillen en virussen de pas af te snijden!</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip p 576" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Leuk om te horen! Hadden jouw kinderen ook favoriete boekjes of jijzelf, die je graag voorlas?
 2. Madeleine
  Heerlijk om te lezen :) <span class="cluv">Madeleine recently posted...<a class="2973a29623 579" rel="nofollow" href="http://madeleinelifestyle.wordpress.com/2014/11/07/kruidvat-gezichtsmasker-smooth-calming/">Kruidvat gezichtsmasker – Smooth Calming</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 579" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Ah wat een lieve reactie!! Super bedankt, daar doe ik het voor! Heel leuk om te horen. :-)
 3. Veronique
  Wat een leuke blog! En handige tips <span class="cluv">Veronique recently posted...<a class="d5e15be7e6 581" rel="nofollow" href="http://love2beayoungmom.wordpress.com/2014/11/08/schoencadeutjes/">Schoencadeutjes</a><span class="heart_tip_box"><img class="heart_tip u 581" alt="My Profile" style="border:0" width="30" height="20" src="https://www.mamazing.nl/wp-content/plugins/commentluv/images/littleheartplus.png"/></span></span>
  • Dank je! Leuk om te horen! Jouw blog ook net ontdekt! :-)

Leave a comment

CommentLuv badge