Boekentip: Mama kwijt

 • mama kwijt prentenboek Chris Haughton
 • mama kwijt prentenboek Chris Haughton
 • mama kwijt prentenboek Chris Haughton
 • mama kwijt prentenboek Chris Haughton
 • mama kwijt prentenboek Chris Haughton

Het is kinderboekenweek deze week, officieel zelfs van 1 t/m 12 oktober. En de kinderboekenweek viert dit jaar ook nog eens haar 60e verjaardag. Een beetje aandacht voor kinderboeken misstaat dan niet op Mamazing dacht ik zo! Vroeger was ik echt een boekenwurm, maar tegenwoordig heb ik er jammer genoeg bijna geen tijd meer voor. Als kind bracht het me echt in een andere wereld en werkelijkheid soms. Als ik thuiskwam uit school, kroop ik in de winter soms met een dekentje en een boek tegen de verwarming aan om daar pas weer een paar uur later vandaan te komen als we gingen eten.

Noah laat ik ook al sinds zijn babytijd boekjes 'lezen'. Eerst alleen kijken, daarna van die voelboekjes of geluidenboekjes en nu is het èchte voorlezen begonnen. Vooral voor het slapengaan is het een fijn rustig moment ervoor. Al grijpt Noah tegenwoordig ook zelf de boekjes uit zijn eigen kastje om in te gaan zitten bladeren, zo schattig! 🙂 Dat kastje hebben we ingericht voor hem toen hij ongeveer één jaar was, nadat hij zoveel plezier had gehad in de kinderboekenhoek van de bibliotheek van Leiden. Daarover kan je in een eerder blog meer lezen als je het leuk vindt.

Het boekje dat wij nu platlezen en dat ik jullie allemaal wil aanraden, is 'Mama kwijt' van Chris Haughton. Ik heb dit boekje als kraamcadeau gekregen van een heel lief vriendinnetje. Het is misschien even wennen, zo'n groot prentenboek voor je dreumes. Maar als je samen ervoor gaat zitten, of liggen op bed en het dan boven zijn (of haar hoofd) houdt, dan lukt het prima! Het boek staat vol prachtige platen en de herfstige kleuren van de bomen passen helemaal bij het huidige seizoen. In 2012 was het het prentenboek van het jaar. Het boek bevat weinig tekst, maar is heel raak geschreven. Je ontkomt er niet aan om in de rol te kruipen van het kleine uiltje met haar piepstemmetje of de eekhoorn, de redder in nood. En je leeft al gauw helemaal mee met het uiltje dat haar mama kwijt is. Ze is uit het nest gevallen. Eekhoorn wil haar helpen. 'Geen paniek vriendje, ik vind jouw mama wel!', zegt hij met een stoere stem (als ik het verhaaltje voorlees tenminste 😉 ). Maar haar mama vinden, blijkt nog een hele klus. Kleine uil zegt hoe haar mama eruit ziet ('Mama is groot, heeeeel groot'), maar toch komen ze telkens bij het verkeerde dier uit, van een grote beer tot een kikker met grote ogen. Zou ze haar mama vinden?

Veel leesplezier samen met je kleintje!

[bol_product_links block_id="bol_5464595136aa6_selected-products" products="1001004010208671,9200000019495550,1001004011526871" name="Mama kwijt" sub_id="Prentenboek mama kwijt" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="0" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

4 Responses

 1. Marieke
  Ah, wat leuk om te lezen dat jullie er zo blij mee zijn. Noah om er naar te luisteren, maar jullie zelf ook om het met gekke stemmetjes voor te lezen :-) Vond het zelf ook zo'n leuk boek! Ik heb heel hard moeten lachen om het hoofd wat het konijn trekt (als ik het me nog goed herinner).... Leuk hoor! Hier is boekjes lezen nog erg lastig, Sam wil ze voornamelijk graag opeten. Dus of we lezen heeeeel snel, of we lezen voor de zoveelste keer het badboekje zonder tekst (heel handig, kan je steeds iets anders verzinnen), óf... met speen in (dat is de uitvinding van deze week). Ik hoop dat hij ooit meer rust in zn kont heeft om lekker samen boekjes te lezen ;-)
  • Hahaha! Die Sam! Nou hier gaan de blaadjes soms ook sneller dan ik lezen kan hoor. Haha! En veel boekjes zijn al gescheurd of gevlekt. Maar die van jou probeer ik echt dus netjes te houden, zo'n mooi boek! O ja en zeker toen Noah jonger was, had ik precies diezelfde gedachte 'krijgt hij ooit rust in zijn kont voor een boekje?'. Ja dus! Sam gaat er ook vast aan wennen en het leuk vinden! Wij zijn begonnen bij de avondfles voor het slapengaan. Dan moest ie wel stilzitten. ;-)
 2. Het is zo'n geweldig boekje! Ik heb hem uiteraard voor mijn zoontje (ook een Noah ;) gekocht, maar ook omdat ik 'm zelf zo geweldig vind! Ik heb hem gebruikt om voor te lezen, maar ik merk dat mijn zoontje nog iets te klein is. Nu staat hij ter decoratie op zijn kamer hihi, ook erg leuk ;). Er is nu een nieuwe versie uit van deze schrijver hé. Lijkt me ook tof! X, Judith
  • Ha Judith, wat leuk dat je zoontje ook Noah heet! En wij zijn echt helemaal fan hier ook, haha! Het is inderdaad ook echt gewoon een mooi boek, dus ik snap helemaal dat het als decoratie in de kamer staat nu hij nog wat klein ervoor is. Maar vergis je niet, plaatjes kijken is ook al leuk. Hoe oud is jullie Noah? Ik hoorde ook van de nieuwe boekjes, moet ik eens achteraan. Dank voor de tip!

Leave a comment