Leren lopen (met tips!)

Ik dacht dat het nooit zou gebeuren, maar ineens waren ze daar: de eerste stapjes! Noah is een stoere bink, maar ook voorzichtig. Al ons enthousiasme en een mooi loopwagentje trokken hem niet over de streep. Hij doet zijn eigen zin en wachtte tot hij er klaar voor was. Op een mooie, spannende avond, waarop wij met familie aan de buis gekluisterd zaten om het Nederlands elftal aan te moedigen (tegen Costa Rica, toen alles nog mogelijk was) zette onze boef zijn eerste stappen. Zo'n 15 maanden oud. Super trots waren we, met losse handjes in de lucht wel vier hele stappen! Hij had eerder wel al eens een durfal stapje gezet staand op de bank en het bed, dan viel hij lekker zacht. Maar dit was van een andere orde! 🙂

Vanaf welke leeftijd lopen kindjes?

Ik heb me er niet heel druk om gemaakt, wanneer de eerste stapjes zouden komen. Maar ik geef eerlijk toe dat ik me wel eens afvroeg wanneer het zou gaan gebeuren, of ik het misschien meer moest stimuleren als goede moeder en Noah moest uitdagen om te gaan lopen. Helemaal als ik als ik andere, jongere kindjes op de crèche of van vriendinnen al lekker rond zag dribbelen, kwam ik die gedachte tegen. Maar ik koos ervoor Noah zijn eigen gang te laten gaan en dat heeft goed uitgepakt.

Bubbeljungle leren lopenIeder kind heeft zijn eigen tempo, dat werd mij ook gezegd bij het consultatiebureau. De meeste baby's kunnen zo ergens tussen de 8 en 15 maanden aan de hand lopen. Vanaf het moment dat je kindje gaat staan en langs de tafel schuifelt, kan het rustig nog vier maanden duren voordat hij of zij los gaat lopen. En ik maar denken dat het vanaf dat moment 'heel snel kan gaan!'. Want dat is wat je continue hoort van al die lieve opa's en oma's die het maar wat graag zien gebeuren. Geen zorgen dus als je kindje niet zo snel is met lopen. Het is heel normaal als je kindje pas met 18 maanden zelfstandig loopt.

 Hoe kan het dat sommige kindjes laat lopen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kindje relatief laat is met lopen. Het ligt in ieder geval niet aan jou als mama. Tenzij je je kindje de hele dag vastgebonden in een loopstoeltje of kinderwagen laat zitten.  😉 Maar dat zal geen enkele weldenkende mama doen natuurlijk!

 

Mogelijke redenen voor laat lopen:

Bubbeljungle leren lopen eerste stapjes tips

 • de (genetische) aanleg – laat gaan lopen kan 'in de familie zitten';
 • de mate van zelfvertrouwen van het kind;
 • de bouw van het lijf – een pezig gespierd type zal eerder gaan lopen dan een rond tonnetje;
 • de bouw van de benen – lang en dun loopt lastiger voor een beginnende loper dan korte beentjes;
 • het plezier waarmee het kind kruipt – hoe leuker ze dat vinden en hoe beter dat gaat, hoe minder reden er is om te gaan lopen;
 • de lichamelijke conditie – de eerste stapjes kunnen vertraging oplopen door oorontstekingen of andere ziektes die veel energie kosten om van te herstellen.*

Mocht je kindje wat later zijn met lopen, geef hem of haar de tijd en jouw vertrouwen. Dat is het allerbelangrijkst. Het is niet nodig om overdreven te gaan oefenen, ieder kindje gaat uiteindelijk lopen en met 18 maanden of later ben je net zo trots! Vind je het fijn om je kindje toch een beetje te helpen, dan kunnen deze tips het misschien wat makkelijker maken om die eerste stap te zetten. 😉

Tips om die eerste stapjes makkelijker te maken voor je kleintje
 • Belangrijkste tip: luister goed naar wat je kindje zelf wil en aangeeft. Wil het oefenen met stapjes zetten, ga er dan spelenderwijs in mee en beloon elk stapje met een lach, lieve bemoedigende woorden of enthousiast geklap. Zo groeit het zelfvertrouwen van je kindje. Heeft hij of zij geen zin en zakt door de knietjes, laat het dan los en ga niet dwingen. Respecteer de grens die je kindje aangeeft.
 • Laat je kindje lekker op blote voeten rond schuifelen in huis. Ze worden er echt niet verkouden van. Je kindje heeft meer grip doordat hij ook zijn teentjes kan gebruiken, die helpen bij het evenwicht vinden. Wil je toch liever iets aan zijn voetjes doen voor de kou, neem dan bijvoorbeeld sokjes met goede anti-slip bubbeltjes erop. Schoentjes zijn voor buiten. 😉
 • Geen idee of er nog mensen zijn die het in huis hebben, maar gebruik zo min mogelijk een loopstoeltje. Je kindje kan er juist verkeerd door leren lopen, namelijk op zijn tenen. En dat moet je weer afleren als hij echt zelf wil kunnen lopen. Wil je toch een kleine ballerino of ballerina, dan gewoon op ballet doen met vier jaar. 😉
 • Een leuke om uit te proberen: zet je kindje met zijn of haar rug tegen de muur als steun en ga op je hurken ervoor zitten. Reik je handen naar hem uit en nodig hem uit een stapje te zetten. Als het goed gaat, reageer dan lekker enthousiast. Help je kindje weer richting de muur en kijk of je kindje het opnieuw wil proberen. Als het goed gaat, kan je langzaamaan zelf wat meer afstand aanbrengen tussen jou en je kindje. Je kan dit doen zolang je kindje het leuk vindt.
 • Tip van mijn schoonzusje: neem je kindje mee naar Bubbeljungle of iets dergelijks. Door de zachte matten op de grond durven ze vaak meer uit te proberen. Want ze vallen zacht en er is veel ruimte om te oefenen. Noah vond het er in ieder geval super leuk. Hij durfde inderdaad iets meer los te staan en te stappen (zie foto's) Wijzelf waren er alleen met een uurtje wel weer klaar mee, hahaha.
 • Tot slot: wees je lieve zelf als mama en prijs je kindje voor elke geslaagde stap. Het gaat letterlijk met vallen en opstaan. Rust en vertrouwen zijn het fijnst als je iets nieuws aan het leren bent. Probeer daarom ook als het even misgaat enthousiast te blijven. Roep vrolijk "Boem" en ga weer door met wat je deed. 🙂

Bubbeljungle leren lopen eerste stapjes dreumes tips Bubbeljungle leren lopen eerste stapjes

Noah kruipt nog steeds het liefst over de grond, want dat gaat zo lekker snel. Af en toe nodig ik hem uit een stapje naar me toe te zetten, maar we maken er geen sport van. 😉 Nederland staat dan wel niet in de WK-finale, hier in huis zijn alleen maar winnaars. Ieder stapje is een beker waard!

Ik ben benieuwd hoe jullie het hebben aangepakt als moeders. Heb je alles op zijn natuurlijk beloop gelaten of juist veel spelenderwijs geoefend? Laat het me weten in de comments!

Veel liefs,

Chantal

PS: Heb je het recept voor een heerlijke Wortelsoep met zoete aardappel al ontdekt? En volg je mij en Noah al op Facebook, Bloglovin, Twitter of Instagram? Gezellig je daar ook te ontmoeten!  🙂

*Bron: www.oudersonline.nl

 

20 Responses

 1. Esther
  Ah, heel lief zeg! Ik kan me goed voorstellen dat jullie heel erg trots zijn! Mooie tips ook. Hier zijn we nog niet zover. Ruben (9 maanden) kan zich net optrekken en loopt langs alle meubels. Echter denkt hij dat al kan lopen en laat dus continu los met als gevolg dat hij hard valt, want lopen is natuurlijk nog wat te hoog gegrepen ;-) Geniet van deze mijlpaal! Het zal ook wel druk worden in huis nu hij overal heenloopt en bij kan. Succes!
  • Graag gedaan van de tips! Wie weet heb je er wat aan, maar zo te lezen in jouw blogje komt het helemaal vanzelf goed met jullie durfal! Dank voor je leuke reactie. En wie weet tot weer eens ziens. Fijne zomer alvast. Xx
 2. Diana
  Hey, wat leuk he, die eerste stapjes! Bij Pim waren we net zo trots als toen bij z'n grote broers. We hebben de jongens altijd hun gang laten gaan en altijd geprezen bij een poging tot lopen. Jochem was precies 1 jaar. Hij liep op z'n verjaardag voor het eerst de hele dag rond. Koen was 1 jaar en twee weken en Pim 13 maanden en een week. Alledrie snelle lopers dus! Net als hun moeder; ik liep zelf met 10 maanden los. Bedenk dat kindjes die later gaan lopen, weer eerder goed zijn in doorslapen, praten of stukjes eten :-)
  • Wat een lieve reactie Diana, dank je! Leuk om te horen hoe het bij jullie thuis is verlopen en inderdaad, Noah is op het moment ook druk met zelf leren eten van de lepel en zelf de bladzijden van zijn boekjes rustig omslaan. Allerlei andere vaardigheden komen erbij, zo leuk om te zien dat hij nu begrijpt dat een lepel is om te eten en niet om te trommelen. Al mag dat ook gewoon en doet hij dat ook lekker nog steeds! Hahaha!
 3. Ah wat leuk de eerste stapjes.. En wat je zegt, ieder kindje doet het op zn eigen tempo. Mijn meisje is pas 4 maanden dus duurt nog wel even ;-)
  • Aaaaah zo'n klein schatje nog! Lekker leren rollenbollen eerst dan. ;-) Leuk dat jij het ook zo ziet, eigen tempo is het best. :) Geniet van je meissie, voor je het weet is ze ook zo ver.
 4. Marrit
  Wat goed dat Noah aan het wandelen is geslagen! Jilles zette zijn eerste echte losse stapjes net voor hij dertien maanden was. We hebben hem alleen op zijn eigen tempo gestimuleerd. Dus vreselijk enthousiast als hij zelf oefende, maar niet daarnaast nog een trainingsschema opgelegd. ;) Je kunt het sowieso niet opleggen, het hangt van hun ontwikkeling af; hersentjes en lichaam moet eerst klaar zijn. En is er iemand geweest die uiteindelijk niet is gaan lopen? :) Maar je gaat het druk krijgen Chantal! Nog even en je rent de hele dag achter hem aan :)
  • Marrit
   Wat ik me nog bedenk! Bij ons zit het lopen voor dertien maanden (en na twaalf) in de genen inderdaad. Mijn broers en ik alle drie. Mijn zoontje dus en het zoontje van mijn broer ook!
   • Wat grappig! Ik had dit gelezen op ouders online, en was wel benieuwd of dit vaak voor zou komen. Grappig bij jullie dus echt!
  • Haha, dat klinkt als een fijne manier met jullie Jilles! Heerlijk blij kereltje is het toch. En inderdaad, ik denk nog even en wij rennen ons rot. ;-) Noah heeft de smaak te pakken met steeds meer stapje per keer!
 5. Wat goed van Noah. Wij hebben onze kinderen hun gaan laten gaan. Bij iedere poging wel aangemoedigd en geprezen. Ze liepen hier allebei rond de 13 maanden. Zoonlief vond kruipen volgens mij niets lopen was logisch om vooruit te komen. Ze zijn allebei nieuwsgierig van aard en ik denk dat de gene zeker hebben meegespeeld. Manlief en ik liepen rond dezelfde leeftijd.
  • Wat grappig! Bij jullie dus ook echt genen die het 'm deden! En inderdaad, lekker hun gaan laten gaan, is het fijnst. Zowel voor de mama als het hummeltje. ;-)
 6. Wat een bijzondere mijlpaal, altijd leuk als ze de eerste stapjes gaan zetten. Vijftien maanden is een mooie leeftijd daarvoor, zoals je zegt het komt vanzelf.
  • Dank je voor je lieve reactie Linda! Wij zijn er ook dik tevreden mee. :-)
 7. Hoi Chantal, Wat gaaf joh de eerste pasjes van je kereltje! Echt zo leuk en logisch dat je er trots op bent... Ik weet het van Toby ook nog wel ja die zette zijn eerste pasje zo rond zijn 13 maanden maar verkoos het toen nog om te blijven kruipen en ineens op zijn 15 maanden nadat er net een goed lopend kindje bij hem was komen spelen liep hij ineens de hele keuken door! Vanaf dat moment was het kruipen voorbij. Nou ja nog wel in het begin kruipend over een drempel waar hij nog niet overheen kon stappen. Wat ik bij hem heel erg merk is dat hij echt observeert bij anderen en het pas probeert als hij er echt zeker van is dat hij het kan. Dat hangt dus samen met de mate van vertrouwen in zichzelf zoals je in je blog schrijft. Leren van andere kinderen is bij mijn zoontje belangrijk. Ik zie dat hij het dan eerder oppakt dan het van een volwassene t leren! Zoals jij wachtte op dat lopen, wacht ik op zijn eerste woordjes! Hij is nu ruim 17 maanden en zegt nog niks:( Ook daarmee heeft elk kind zijn eigen tempo en redenen om nog niks te zeggen. Het lijkt me alleen zo fijn als hij zichzelf wat meer duidelijk kon maken i.p.v. alleen maar de kreten eh en uh en om zich heen te wijzen haha.
  • Ha Mandy, dank je voor je leuke reactie! Herkenbaar, ik denk ook dat Noah echt eerst zeker wil weten dat hij het kan voordat hij een stapje waagt. ;-) En ik kan me zoooo voorstellen dat je uitkijkt naar die eerste woordjes. Je begrijpt elkaar dan toch een stuk gemakkelijker. Ik las laatst wel over gebarentaal voor kinderen en dat dat ze kan helpen woordjes te leren. Misschien is dat een idee en nog leuk ook, met voorlezen gebaren erbij doen bijvoorbeeld. Ik zal je mail ook nog even beantwoorden!
 8. Debby
  Leuk om te lezen dat ieder zo ontzettend blij en trots is met de mijlpaal van de eerste stapjes. Ik heb zelf 2 dochters. De oudste is ruim 4 en zette haar eerste stapjes toen ze 16 maanden was. De jongste is nu 19 maanden en ik wacht nog altijd met smart tot ze zelfstandig gaat staan en de eerste stapjes durft te zetten. Aan tafel (of de bank/bed of box) gaat staan en stappen prima. Stappen met hulp van andermans handen gaat ook goed, maar ze vind het kruipen veel te leuk en heeft echt nog weinig zin om zelf pogingen te ondernemen. Ik zeg: kom maar op met die eerste stapjes, het wordt tijd! Maar ik ben bang dat mijn geduld nog even op de proef gesteld wordt.
  • Ha Debby, bedankt voor je leuke reactie! Ja, het blijft een bijzonder moment hè? Met ieder kindje weer kan ik me zo voorstellen. :-) Het zal vast niet lang meer duren voor jullie jongste zal gaan lopen, leuk! En waarschijnlijk lukt haar alles prima met kruipen, dus heeft ze zelf gewoon niet zo'n haast. Ik wilde ook dat Noah sneller ging lopen, maar dat bepalen die kleintjes toch echt zelf hahaha! Leuk dat je een kijkje hebt genomen op mijn blog en een reactie hebt achtergelaten, bedankt en tot een volgende keer gezellig!
 9. Een goede loopauto doet wonderen. I.p.v. de loopstoeltjes zijn er tegenwoordig hele leuke loopauto's die naast helpen met leren lopen, ook een ergonomische zithouding bieden. Zo leert je kindje ook gelijk op de goede manier lopen!

Leave a comment