Het is weer die tijd van het jaar: allemaal ziek! Noah heeft bronchitis en oorontsteking, ik ben flink verkouden en mijn vriend is door zijn enkel gegaan met daarbij een dikke keel van de keelpijn. Als ik vroeger ziek was, maakte mijn moeder altijd een grote pan kippensoep. Heerlijk was dat. Ik had nergens trek in, maar de kippensoep van mijn moeder ging er zo in. Hierbij mijn eigen, gemakkelijke, is-zo-klaar versie van deze kippensoep. Iedereen kan ervan meesmullen!
Voor één liter kippensoep heb je nodig:
- Eén liter kippenbouillon (Eet je kleintje mee? Maak het dan van natriumarme bouillonblokjes, die bestaan!)
- 250 gr voorgesneden soepgroente
- 1x half bakje champignons
- 1x handje vol vermicelli
- 1x kipfilet à 200 gr
- 1 à 2 takjes tijm
- 1 à 2 takjes platte peterselie
Snij de kipfilet in kleine blokjes en de champignons in plakjes. Zet de bouillon in de soeppan op het vuur. Voeg de voorgesneden soepgroente, champignons en kipfilet toe aan de bouillon. Doe daarna ook de takjes kruiden in de pan. Laat dit alles ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Voeg in de laatste 3 minuten van de kooktijd het handje vermicelli toe. En voilà! Je hebt een gezonde soep op tafel voor de lunch of tussendoor. Je kan de soep nog wat op smaak brengen met peper, zout en eventueel wat citroensap.
Tip: Hebben je kinderen geen zin in een zware warme prak als ze ziek zijn? Neem dan deze kippensoep als uitgangspunt en serveer hem met 2 flinke scheppen (apart) gekookte witte rijst erin als maaltijd soep. De allerkleinsten kan je ook van de soep laten proeven door er bijvoorbeeld stukjes brood in te dopen en ze dat te voeren. Zelf een broodje appelstroop opeten is voor Noah te veel gedoe als hij zo ziekjes is, maar de stukjes brood met soep vond hij prima als lunch. En mama blij, want hij heeft toch weer wat gegeten. 😉