Het weer weet niet wat hij wil, soms zon en dan weer miezerige regen. En dat terwijl ik nu juist zo'n zin heb in de lente en de zomer, en vooral de zon! Gelukkig heb ik de oplossing gevonden. Ik haal gewoon de zon zelf in huis door regenboogkoekjes te bakken. Want wat krijg je als je mieserregen en zon samenvoegt? Regenboogkoekjes! Ik heb dit recept gekregen van een vriendin. Zij had het samen met haar kinderen gemaakt. Ik zag de prachtige regenboogkoekjes op haar Facebookpagina voorbij komen en dacht, die wil ik ook! Compleet fanatiek met flashbacks naar de troetelbeertjes en my little pony ben ik aan de slag gegaan. Het oorspronkelijke recept komt uit het receptenboek Koekjes bakken en versieren. Met deze regenboogkoekjes is het in één klap feest! 🙂
Dit heb je nodig voor de regenboogkoekjes:
- 200 gr zachte roomboter
- 150 gr witte basterdsuiker (of kristalsuiker)
- 1 ei
- 1 theelepel vanillearoma (of merg van één vanillestokje voor een iets zachtere smaak)
- 400 gr bloem
- Rode, gele, blauwe en groene voedselkleurstof
- 100 gr witte chocolade
- Discostrooisel
En zo maak je de regenboogkoekjes:
Leg alvast een stuk bakpapier op de bakplaat. Klop met een mixer de boter met de suiker doorelkaar. Als dit goed gemengd is, kan je het ei en de vanille erbij doen. Klop dit nog even kort door. Doe vervolgens de bloem erbij en roer (ja je leest het goed 😉 ) dit door met een pollepel totdat het een kruimelig deeg is. Nu kan je er met je handen een grote bal van maken. Verdeel de bal in zes even grote stukken. Ik heb hier mijn keukenweegschaaltje bij gebruikt, dat is heel handig! Kneed nu door elk portie een paar druppels andere kleurstof. Ik heb de kleurstof heel goedkoop bij de toko in Leiden aan de Nieuwe Rijn kunnen kopen. Per flesje maar 0.85ct, terwijl het op internet vaak een stuk duurder is. Om paars te krijgen, kan je het best een paar druppels rood met een paar druppels blauw eerst mengen op een bordje en daar je deeg doorheen rollen en het verder er doorheen kneden. En met geel en rood maak je natuurlijk oranje. 🙂 Wel goed je handen tussendoor wassen, want anders krijg je een kleurenmix in je deeg en dat wil je niet! Wikkel de deegbollen nu in vershoudfolie en leg ze minimaal 10 minuten in de koelkast.
[bol_product_links block_id="bol_552978fa4f019_selected-products" products="9200000035088488" name="regenkoekjesboek" sub_id="regenkoekjesboek" link_color="00FFFF" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="F96380" deliverytime_color="00FFFF" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]Pak het deeg nu uit en rol iedere bol deeg (om de beurt) plat tussen twee stukken bakpapier met een deegroller en leg de gekleurde deeglappen in de voor jou mooiste volgorde op elkaar. Nu kan je de deegplakken bijsnijden aan de zijkanten en er stukken van snijden. Dat worden de regenboogkoeken! Leg ze op een bakplaat alvast met bakpapier en laat ze even 10 minuten opstijven in de koelkast. De oven kan je in de tussentijd voorverwarmen op 180 graden. Bak de koekjes af in 15 à 20 minuten.
Om het geheel nog feestelijker te maken, kan je de koekjes versieren als ze eerst helemaal zijn afgekoeld. Laat in een steelpannetje de witte chocolade au bain marie smelten. Doop nu één voor één de koekjes in de chocolade en leg ze op de bakplaat met bakpapier terug. Tot slot bestrooien met de discodip en de chocolade laten opstijven. Als dat geen feestelijk, vrolijk koekje is dan weet ik het niet meer! Vooral voor iets oudere kindjes is dit super leuk om samen te maken. Noah heeft in ieder geval al lekker kunnen kleien met het deeg en dat hij er dan van eet is geen probleem! Veel bak, smikkel- en smulplezier!
Liefs,
Chantal
9 Responses