Zelf Taaitaai bakken!

  • ingrediënten recept taaitaai
  • ingrediënten recept taaitaai zelf bakken
  • deegbal
  • deeg uitrollen
  • deeg plakkaat
  • taaitaai taaimannetjes
  • taaimannetjes de oven in
  • taaimannetjes uit oven
  • taaitaai
  • taaitaai Sinterklaas lekkernij

Sinterklaas en zijn pieterbazen lopen weer over de daken. Tijd om zelf veel Sinterlekkers te maken! En dat is gemakkelijk beste lezers, dus gauw aan het beslag. Ik hoop dat het u smaken mag! 🙂

Voor een bakplaat vol heerlijke mannetjes van Taaitaai heb je nodig:
  • 250 gr. bloemenhoning
  • 2 eieren
  • 350 gr. bloem (gezeefd)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel schenkstroop (eventueel, kan zonder = suikervrij)
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel (kan je evt zelf doen met een vijzel!)
  • 2 à 3 theelepels anijszaad (naar smaak)
  • t theelepel bakpoeder
  • snufje zout
En zo bak je ze bruin:

Meng de honing en stroop met het ei in een aparte kom. Meng in een andere kom de bloem met alle kruiden, het bakpoeder en een snuf zout. Schep het bloem-kruidenmengsel nu met een houten lepel door het honing-eimengsel. Roer door totdat alles goed gemixt is tot één geheel. Bestuif dan je handen met wat bloem en kneed alles tot een mooie, stevige deegbal. Het bloem op je handen voorkomt dat het deeg aan je vingers blijft plakken, want plakkerig is het zeker! 😉 Laat het deeg nu in vershoudfolie minimaal een uur in de koelkast rusten, nog langer kan ook. De kruiden trekken dan goed in het deeg.

Als het deeg lekker uitgerust is, kan je de oven voorverwarmen op 200 graden. Bestuif het werkblad met bloem en rol met een deegroller het deeg uit tot een dikke plak van ongeveer één centimeter dik. Nu kan je er met een figuurstekertje kleine mannetjes of andere vormpjes uitsteken die je leuk vindt. Leg je figuurtjes op bakpapier op de bakplaat. Je kan ze met losgeklopt ei bestrijken als je van iets donkerdere, glimmende Taaitaai houdt. Maar je hoeft ze niet te besmeren met ei. Je kan ze ook bestrijken met koffiemelk of zonder iets de oven inschuiven. Ik heb om te testen sommige wel ingesmeerd en andere niet. En op sommige een beetje basterdsuiker gestrooid voor een feestelijk effect. Dat verschil kan je goed zien op de foto's.

De Taaitaai bak je af in 15 à 20 minuten. Daarna even laten afkoelen en smullen maar! Je kan ze het best bewaren in een goed afsluitbare koektrommel, zodat ze lang lekker blijven. Zo heb je je eigen gemaakte Taaitaai, een stuk lekkerder, gezonder en origineler. Zin in meer Sinterklaas lekkers? Pepernoten zelf maken is net zo gemakkelijk!

Alvast een heerlijk avondje gewenst! 🙂

 

2 Responses

  1. Mmm lekker! Ik heb het nog nooit zelf gebakken, misschien maar eens proberen :D
    • Jaaa, is echt lekker hoor! Ietsje minder zacht dan die uit de winkel, maar heel puur van smaak met al die echte kruiden. :-) Dank voor je reactie! Veel plezier alvast met het Sinterklaasfeest as vrijdag!

Leave a comment