Pompoenpuree en pompoensoep!

In de herfst is dit altijd één van mijn favoriete gerechten: pompoensoep. Je knapt er echt van op als het koud is buiten. Sommige mensen denken dat het veel werk is, maar dat valt reuze mee. Het enige dat wat tijd kost, is het slachten van de pompoen. 😉 Maar daar zijn tegenwoordig ook kant-en-klare oplossingen voor. Bij de Albert Hein hebben ze soms van die diepvries deelblokjes te koop en bij de betere groenteboer kan je ook voorgesneden pompoen vinden. Ik hou er van om ook een beetje te zweten voor wat ik maak, dus bij mij gaat er een groot stuk pompoen in vers van de markt. En wat nou het leuke is van een groot stuk pompoen bewerken? Je houdt genoeg over om een voorraadje lekkere pompoenpuree te maken voor je kleintje! Noah lijkt wat dat betreft op zijn mama: pompoenpuree was veruit favoriet toen hij zijn eerste hapjes kreeg. Al zin in wat soulfood voor jullie beiden? Aan de slag dan!

Het recept voor de Pompoensoep - voor 6 personen:
 • 700 gram pompoen (in grove stukken)
 • een paar wortels (als je die toevallig in huis hebt)
 • 1 grote ui
 • 2 cm verse gember (geschild)
 • 1lt groentebouillon
 • peper, zout
 • crème fraîche (evt. als garnering)

Snijd de pompoen in grove stukken nadat je alle zaadlijsten en de schil verwijderd hebt. Schrap de worteltjes en snijd deze ook in grove stukken. Schil de verse gember en snijd deze in hele kleine stukjes. Snijd tot slot de ui in stukjes en doe deze met wat olijfolie in de (soep)pan. Doe hier na 1 minuut de gesneden gember bij en fruit deze met de uien. Gooi nu de stukken pompoen en wortel erbij. Let op: hou een paar stukken pompoen apart voor de puree voor je kindje. Bak de pompoen en wortel even licht aan, voeg de groentebouillon hieraan toe en laat het gaar koken. De kooktijd hangt af van het soort pompoen dat je gebruikt, vers of diepvries.

Tegelijkertijd met de soep kan je nu de stukken pompoen die je apart gehouden hebt opzetten in een andere pan, gewoon alleen in water en zonder zout.

Als alles zacht genoeg gekookt is, kan je het pureren met de staafmixer. Nu heb je zowel puree voor je kleintje als soep voor jou. 🙂 De puree kan je verdelen over meerdere porties en bijvoorbeeld invriezen in handige bewaarbakjes. De soep kan je nog op smaak brengen met peper en zout. Een beetje komijn is ook lekker voor als je ervan houdt. Dat geeft het een beetje een mediterraan smaakje. Tot slot een dotje crème fraîche als garnering en je hebt een hartverwarmende soep op tafel staan!

Eet smakelijk!

 

3 Responses

 1. Ik maak mijn pompoensoep enkel met pompoen, ui en kippenbouillon. Mijn geheim om ze op smaak te brengen is het sap van 1 sinaasappel dat ik er op het einde van de kooktijd doorroer. Moet je ook eens proberen!
  • Wat leuk! Dat heb ik wel vaker gelezen in recepten, maar nog nooit durven doen eigenlijk. Je hebt me overtuigd! Ik ga het binnenkort ook eens proberen en zal het je laten weten. :)
 2. Nou, ik heb het geprobeerd hoor, met sinaasappelsap! Ik vond het lekker fris! Zo kan je pompoensoep ook in de zomer serveren. :-) Thanks voor de tip nog!

Leave a comment